Sunne planteoljer er kjerneingrediensen i margarinn

Hovedingrediensene er altså rapsolje, og helt vanlig, friskt og rent vann. Rapsoljen er gul i fargen, og har en ganske nøytral smak og lukt. Dermed kan den brukes til det meste av matlaging. Rapsolje har en høy andel flerumettede fettsyrer, hvorav de essensielle fettsyrene omega-6 og omega-3 utgjør en stor andel. Rapsolje er i tillegg et helt naturlig produkt, og regnes som en av de mest bærekraftige blant matoljene. Den rapsoljen Mills bruker kommer hovedsakelig fra gule åkrer nord i Europa, med Sverige som en av de største produksjonslandene.

Rapsolje har altså en helsemessig gunstig sammensetning av fettsyrer, og er i tillegg den matoljen av de vanlige typene med minst mettet fett. Noen norske margarintyper inneholder også en del solsikkeolje, som har mange av de samme fordelene og egenskapene som rapsolje. Margarinen med navnet Olivero fra Mills inneholder også olivenolje dyrket i områdene rundt Middelhavet.

Mange margarintyper inneholder også noe sheaolje. Dette er oljen fra nøtter som høstet fra sheatreet. Mills henter denne råvaren fra Vest-Afrika, der oljen har blitt brukt som både mat og medisin i mange århundrer. Sheaolje gir margarinen riktig konsistens, og hjelper dermed margarinen med å ha de riktige bruksegenskapene. Slik funker margarin godt i både stekepannen, i bakst og på brødskiven. I tillegg kommer en liten dose soyaolje. Denne ingrediensen tilfører også kvaliteter som gjør margarinen god i bruk.

Margarin inneholder gunstige vitaminer

Margarin inneholder flere viktige vitaminer. Disse er tilsatt margarinen av flere gode grunner. Norske ernæringsmyndigheter ønsker at matvarer som melk, smør og margarin tilsettes vitamin D, fordi undersøkelser i befolkningen viser at mange nordmenn ikke får i seg nok av dette viktige vitaminet. Vitamin D er blant annet en viktig bidragsyter til at kroppen tar til seg nok kalsium.

Vitamin A tilsettes også av samme grunn. Vitaminet bidrar til godt syn og et godt immunforsvar. Margarin inneholder A-vitamin i form av betakaroten. Dette er et naturlig plantestoff som det finnes mye av i for eksempel gulrøtter. I tillegg til den gunstige dosen A-vitamin betakaroten tilbyr, hjelper også dette margarinen med å få en fin gulfarge.

I tillegg inneholder margarin vitamin E, som finnes naturlig i planteoljene som brukes i margarin. E-vitamin er en sterk antioksidant. Vitamin E bidrar også til bedre holdbarhet når margarinen møter sol, luft og varme.

Margarin er en enkel emulsjon

Ingrediensene i margarin utgjør det som kalles en emulsjon: en matvare der i hovedsak to ting er blandet for å skape en ny matvare – på samme måte som majones eller iskrem. Margarin inneholder i hovedsak rapsolje og vann. For å binde dette sammen, brukes det en emulgator: noe som gjør at vannet og oljen funker godt sammen, og ikke skiller seg. I margarin er emulgatoren noe som kalles soyalecitin. Dette er et stoff som er skilt ut fra oljen som finnes i soyabønner. Soyalecitin kan forresten spises uten problemer av de med soyaallergi, fordi det ikke inneholder selve proteinene som finnes i soyabønner. Det er disse proteinene allergikere reagerer på.

Margarinens gode hjelpere

I tillegg til hovedingrediensene og de ulike vitaminene, inneholder margarin også noen ingredienser i små mengder som hjelper margarinen å ha den riktige formen og smaken.

I tillegg til hjelpere som soyalecitinen, inneholder margarin også litt salt. Saltmengden er svært beskjeden, men litt salt må være med for å sikre den gode smaken. Salt i moderate mengder er også noe kroppen behøver for å fungere skikkelig.

I tillegg inneholder margarin noe som heter kaliumsorbat. Dette er et naturlig konserveringsmiddel, som beskytter margarinen for mugg eller gjær. Kaliumsorbat er saltelementet i sorbinsyre – en syre som finnes i blant annet rognebær. Å bruke kaliumsorbat i matvarer er en veldig gammel konserveringsmetode. Blant annet har dette blitt brukt i syltetøy i lang tid. Kaliumsorbat er en viktig ingrediens, siden den beskytter margarinen og gjør at den holder seg lengre. Dette er positivt, siden man dermed kan forhindre uheldig kasting av mat.

Olje med flere funksjoner i margarin

Noen norskproduserte margariner inneholder en liten mengde kokosolje. Dette er fettet som utvinnes fra det hvite fruktkjøttet inne i kokosnøtten. Kokosolje er en klok ingrediens å ha i margarin i små mengder, fordi den gjør at margarinen holder den faste formen. Den bidrar også til at margarinen kan smelte behagelig på tungen når man spiser, fremfor å klistre seg til ganen. I tillegg gir kokosoljen struktur til margarinen, og gjør at den både kan smøres på brødskiven og brukes i bakverk; det er for eksempel kokosoljen som gjør at det er lett å piske sukker og margarin, og dermed få den riktige mengden luft inn i bakverket.

Noen margarintyper inneholder også noe som kalles «fullherdet» planteolje. Her må vi kunne litt om næringskilden fett for å forstå hvorfor: fett deles inn i umettet, flerumettet og mettet fett. Flytende oljer som brukes i margarin, inneholder som sagt mye av det sunne umettede fettet. For å gi margarinen den strukturen og funksjonen man ønsker, omgjøres det umettede fettet til fast form gjennom naturlig trykk, temperatur og tid. Dermed blir en liten del av for eksempel rapsoljen i margarinen fullherdet, eller mettet.

«Fullherdet fett» kan høres usunt ut, men er det faktisk ikke: delvis herdet fett blir det som kalles transfett. Det kan være uheldig for helsen. Fullherding er derimot ikke farlig. Det kan høres ulogisk ut, men slik er det. Ingen av produktene Mills tilbyr inneholder delvis herdet fett.