Danske smørbrød på tre måter

Ingen lager smørbrød som danskene. Her er tre enkle og smakfulle varianter som kan spises til helgefrokosten så vel som til lunsj.

Rugbrød med julepølse og rødbetsalat

Her kan du også bruker rester av både ribbe og medisterkake. Rødbetesalaten passer til alle typer kjøtt. Kjøttet kan lunes litt på pannen, men det er ikke nødvendig hvis det allerede har vært stekt. Perfekt måte å få brukt rester på, i tillegg til at det smaker deilig.

Du trenger:

  • 1 rugbrødskive
  • 1 stort salatblad
  • 3 biter med stekt julepølse
  • 2 ss Delikat rødbetesalat
  • 4 epleskiver
  • 4 svisker
  • 1 persillekvast til pynt

Smør rugbrødskiven med margarin, og legg på salatblad i det ene hjørnet av brødskiven.

Varm julepølsen to–tre minutter på middels varme i stekepanne, med litt margarin. Skjær den så i tykke skiver.

Legg pølseskiver på rugbrødet og topp med rødbetesalat, skiver av eple og svisker skåret i to.

En persillekvast hører hjemme på toppen her.

Franskbrød med skagensalat, røkelaks og asparges

Danske smørbrød kommer ikke alltid servert med rugbrød. Til sjømat synes for eksempel danskene at ”franskbrød”, eller loff som vi kaller det, er ekstra godt. Her kan skagensalat erstattes med varmrøkt laksesalat eller en klassisk rekesalat om du heller foretrekker det.

Du trenger:

Smør loffskiven med margarin, og legg salatblad i det ene hjørnet av brødskiven.

Knekk eller skjær av den nederste trevlete biten på aspargesen og kast disse. Fres toppene to minutter med olivenolje i en panne.

Skjær røkelaksskiven i strimler. Legg sjenerøst med skagensalat på loffskiven og topp den så med strimler av røkelaks, asparges og dill.

Tips! Lyst til å gjøre det ekstra fint? Legg en teskje med lakserogn aller øverst.

Rugbrød med kyllingsalat, sprøstekt bacon og spirer

I Danmark har man alltid hatt hønsesalat, enten servert i små terteskjell eller på smørbrød til lunsj. Hønsesalat er ikke like vanlig her til lands, men kyllingsalat er smakfullt alternativ. Vi liker å gjøre som danskene og setter en ekstra prikk over i-en ved å toppe det hele med sprøstekte skiver av bacon.

  • 1 skive rugbrød
  • 1 stort salatblad
  • 2 skiver bacon
  • 3 ss Delikat Kyllingsalat
  • 1 klype med spirer
  • 3 agurkskiver

Stek baconskivene sprø i pannen. Legg dem over på et kjøkkenpapir når de er ferdig stekt.

Smør rugbrødskiven med margarin og legg på salatbladet.

Legg på godt med kyllingsalat, baconskiver og spirer.

Pynt med agurkskiver og gressløk.