Slik lager du deilig dansk frokost hjemme

Du trenger ikke ta turen til Danmark for å nyte en deilig dansk frokost, eller lunsj som vi kaller det her. Du kan enkelt diske opp med fristende smørbrød og sild hjemme hos deg selv.

Bygg smørbrødene i høyden

Hvis det er én ting danske frokostsmørbrød tåler, så er det å bli bygget i høyden. Hvis du noen gang møter en vaskeekte dansk ”Smørrebrødjomfru”, som har gått egen skole og er utdannet i å lage smørrebrød, så vil hun fortelle deg at man ikke skal se brødet i det hele tatt. Det er også viktig at brødet dekkes med margarin helt ut i alle hjørner før pålegget legges på, for å unngå tørre skorper eller hjørner.

Det er lett å gå i fella, og la magen bli mett før øynene når det er så mye godt på bordet. Så her gir vi deg noen kjøreregler som danskene følger når de hygger seg med god mat i 3–4 timer på en fridag.

Prøv disse tre deilige smørbrødene

Sildetallerken

Dansk frokost begynner med sild

Begynn med fisk og sjømat, og gjerne sild. Rugbrød er det beste til sild fordi det er kompakt og derfor ikke trekker til seg marinaden som fisken ligger i. Uansett hvilken sild du velger, så passer den alltid ypperlig med det typiske tilbehøret som danskene alltid har servert til sild: Kokt egg, kapers, reddiker og rødløk eller løk. Du kan gjerne pynte med spirer, karse og godt med dill. Her blir smaksløkene vekket!

Skal du fortsette med fisk, kan du velge loff til både reker, sjømatsalater og laks. Varmrøkt, kaldrøkt eller gravet laks? Valget er ditt. Kanskje har du noen gode, panerte fiskefileter på bordet også?

Både rekesalat, reker i majones, varmrøkt laksesalat og skagensalat kan få egne smørbrød, og toppes med flere reker, noen strimler røkelaks og asparges. Husk sitron til å skvise over, og dill både for smaken og pyntens skyld.

Kjøtt og salater i herlige kombinasjoner

Så beveger vi oss over på kjøttet, og gjerne det kalde før det varme. Rullepølse, sprengt oksebryst, tunge, hamburgerrygg og roastbeef. Disse passer perfekt på rugbrød sammen med italiensk salat eller potetsalat. Danskene har også en egen hønsesalat, noe som ikke er like vanlig her til lands. Kyllingsalat er et supert alternativ og smaker deilig med sprøstekt bacon, spirer og agurk.

Rimelig mett flytter man seg over på det lune eller varme kjøttet. Rester av ribbe eller skinkestek, frikadeller, hakkebøffer med stekt løk, pariserbøffer eller lun leverpostei. Den lune leverposteien får tradisjonelt følge av sprøstekt bacon og ristet sjampinjong, men den passer også godt sammen med rødbetesalat. Det gjør alle de andre kjøttypene også, i tillegg til et følge av noe friskt og syrlig som syltet rødbete og sylteagurk. Potetsalat kan selvfølgelig nytes til alle disse lekkerbiskenene.

Sørg for en søt avslutning

Til slutt i den salte avdeling kommer osten. Og den skal du gjerne kunne lukte før du kan se den! Danskene er svake for skarpe og karakterfaste typer som Gamle Ole, Sorte Sara og pikante blåmuggoster som gorgonzola og roquefort. Klassisk tilbehør er gjerne aspik og løkringer, men også en skvett rom synes danskene er godt på osten. Et alternativ er selvfølgelig å ha noen søte marmelader eller chutney ved siden av, og kanskje noen nøtter og honning?

Helt til slutt, før du faller om på nærmeste sofa, blir det noe søtt i form av en liten kake eller konfekt, og noen kopper med god, sterk kaffe. Nærmer man seg jul, bør du ha plass til en skål med riskrem, eller ”ris à la mande” som danskene kaller det, med kirsebærsaus til. Så er det bare å løsne på bukseknappen, legge beina høyt og glede seg til noen rester fra frokostbordet litt senere, når man er våken igjen.

 

Vel bekomme!