Slik lager du hjemmelaget sild

Sild forbindes med høytid, tradisjoner og hygge, og er et fast innslag på de fleste norske juledekkede bord. Her får du tips til hvordan du lykkes med å lage din egen sild til jul.

Norsk sild er unik på smak og blant verdens mest miljøvennlige matvarer når det kommer til karbonavtrykk. Med en tradisjonsrik historie, er det kanskje ikke så rart at denne råvaren er en favoritt blant nordmenn i julen.

Norsk sild er unik

– Det er, kort fortalt, fangsttidspunktet som er det aller viktigste for kvaliteten på norsk sild, forteller Synne Guldbrandsen i Norges sjømatråd.

– Den fanges i hovedsak på høsten når kvalitet og næringsinnhold er på sitt mest optimale og det er dette som gir silda den gode smaken. Det kalde, klare vannet gir langsom vekst og sunn sild med perfekt smak og kvalitet. Norsk sild er i tillegg blant verdens mest miljøvennlige matvarer hva angår karbonfotavtrykk.

Guldbrandsen forteller at sild har en annen viktig egenskap som er en grunn til å spise mer sild.

– Norsk sild er en vinner når det kommer til vitamin D, og ved å spise 100 gram sild har man dekket dagsbehovet for vitamin D og litt til.

Hjemmelaget sild er tradisjon

I mange norske hjem er det lange tradisjoner å lage sild til jul. Dette skyldes fangsttidspunktet og egenskapene til den norske vårgytende silden.

– Den norske vårgytende silden er en trekkfisk som reiser gjennom store deler av Nord-Atlanterhavet i løpet av levetiden. Denne silden migrerer til norske kysten av Norge og Barentshavet fra oktober til januar. I denne perioden blir det fisket og bearbeidet til marinert eller saltet produkt. I denne tiden har silden et optimalt fettinnhold på 18-20% og meget god kvalitet, forteller Aurelia Sendrowska som jobber med produktutvikling i Delikat.

Delikat har laget sild siden 1967 og har både klassiske og moderne smaker i sortimentet.

– I Delikat sin sildeproduksjon bruker vi to forskjellige typer sildeprodukter: marinert eddiksild og saltet kryddersild. Basert på dette råmaterialet, produserer vi ulike varianter av sildeoppskrifter, forklarer Sendrowska.

Sendrowska har også god kunnskap om hvordan man velger sild av god kvalitet:

• Sild av god kvalitet gjenkjennes av kjøttets farge og tekstur.
• Kjøttet skal være glatt og fast med en naturlig nyanse av sølv på kjøttet.
• Det skal smake og lukte friskt.

4 oppskrifter på hjemmelaget sild

Sennepssild og tomatsild kan lages ved å kjøpe kryddersild fra Delikat og tilsette i sausen. Du kan også lage din egen kryddersild ved å følge oppskriften under.

Hjemmelaget kryddersild

1. Kryddersild:

Du trenger:

  •  4 sildefileter
  • 4 dl vann
  •  3.5 dl sukker
  • 2 dl eddik 7%
  • 1 ss hel sort pepper
  • 1 ss rosa pepper
  • 1 ss sennepsfrø
  • 1 rødløk i tynne skiver

Slik gjør du:

  1. Skjær sildefiletene i 1 centimeter brede skiver.
  2. Kok opp vann, sukker og eddik og la det småkoke til sukkeret er oppløst. Ha i sort pepper, rosa pepper og sennepsfrø og la det trekke i 5 minutter.
  3. Legg sild og løk lagvis i et sterilt glass. Hell over laken og sett glasset kaldt i minst 1 døgn før servering.

 

2. Sennepssild:

Du trenger:

  • 0.5 løk
  • 100 gram Mills majones
  • 3 ss slottssennep
  • 2 ss dijonsennep
  • 3 ss finhakket frisk dill
  • 1 ts eddik
  • 1 ts sukker
  • 0.25 ts pepper
  • Kryddersild fra oppskriften over eller ferdig Delikat kryddersild

Slik gjør du:

  1. Finhakk løken.
  2. Bland sammen løk, Mills majones, slottssennep, dijonsennep, dill, eddik, sukker og pepper.
  3. Legg sildefiletene i sennepsblandingen og la det stå i minst 1 døgn før servering.
Hjemmelaget tomatsild

3. Tomatsild:

Du trenger:

  • 0,5 dl Mills soyaolje
  • 100 gram tomatpuré
  • 2.5 dl sukker
  • 0.75 dl vann
  • 1.25 dl eddik, 7%
  • 0.25 ts pepper
  • Kryddersild fra oppskriften over eller ferdig Delikat kryddersild
  • 1 løk
  • 2 ss frisk dill

Slik gjør du:

  1. Varm opp oljen i en kjele på middels høy varme. Rør inn tomatpuréen og kok opp.
  2. Ta kjelen av varmen. Tilsett sukkeret og rør til det har smeltet.
  3. La blandingen avkjøles og rør inn vann og eddik. Tilsett pepper til slutt.
  4. Del løken i tynne skiver og finhakk dillen.
  5. Legg sild, løk og dill lagvis i et rent glass. Hell over tomatsausen og legg på lokk.
  6. Silden bør stå et døgn i kjøleskap før den serveres.
hjemmelaget julesild

4. Julesild:

Du trenger:

  • 1 glass Delikat tomatsild, kun sild
  • 1 glass Delikat kryddersild
  • 1 appelsin, kun skall
  • 2 stk ferske laurbærblad
  • 1 ts malt sort pepper
  • 0.5 ts malt allehånde
  • 0.5 ts malt nellik
  • 0.25 malt koriander
  • 2 ss fersk hakket dill

 

Slik gjør du:

  1. Fjern silden fra tomatsilden og tilsett den med silden og laken fra kryddersilden.
  2. Tilsett appelsinskall, laurbærblad, pepper, allehånde, nellik, koriander og dill.
  3. Ha blandingen over i et glass med lokk.
  4. La glasset stå i kjøleskapet i 1 døgn før servering.

Kanskje vil du også like:

Mest populære sildevarianter: