Slik lager du perfekt paideig

Pai er kanskje den mest allsidige retten som finnes, og da er det ikke så rart at den også er svært populær. Avhengig av hva du fyller paien med, kan den fungere til både frokost, lunsj, middag og dessert. Enten du vil ha klassisk, søt, mager, grov eller glutenfri paideig finner du fremgangsmåten her.

Den mest kjente måten å lage pai på er den klassiske varianten, med en sprø skorpe som flaker seg når den blir stekt. For å få til en perfekt paiskorpe er det to ting du må passe på:

 

  1. For det første må du ikke smelte margarinen i deigen. Det er nemlig når biter av fast margarin blir fanget i deigen og skaper lommer med luft under baking, at du får den sprø og flakete paiskorpen. Bruk derfor Melange som kommer rett fra kjøleskapet, og bruk kaldt vann for å holde margarinen kald.

 

  1. Det andre du må passe er å ikke overarbeide deigen. Det kan føre til at det dannes for mye gluten, noe som gjør deigen vanskelig å håndtere. Det beste er å blande sammen ingrediensene i en kjøkkenmaskin frem til deigen begynner å dannes, og deretter elte den for hånd til den kommer sammen i en fast deig.

Sjekk ut denne oppskriften på en nydelig middagspai.

Rabarbrapai med jordbær. Foto.

Forhåndssteke deigen?

Hvorvidt du ønsker å forhåndssteke paibunnen eller ikke, er en smakssak. Velger du å forhåndssteke paibunnen prikker du den med en gaffel og lar den stå i kjøleskapet i 30 minutter. Deretter setter du ovnen på 200 grader og steker paibunnen i 5-10 minutter før du har i fyllet.

Når deigen er klar, kan du fylle den med alt du måtte ønske deg. Egg, skinke, brokkoli, bacon, røkt laks, jordbær, epler, rabarbra eller sjokolademousse – her er det kun fantasien som setter grenser.
Prøv for eksempel denne oppskriften på frisk og fyldig rabarbrapai.

 

Få flere gode tips til hvordan du lykkes med paideig i filmen under. Oppskrifter på 5 ulike paideiger finner du under filmen!

Slik lykkes du med paideig

Fem ulike paideiger

Her er fem paideiger du kan variere med. Skal du lage pai med lokk, kan du doble oppskriften og følge samme fremgangsmetode. Før du steker pai med lokk, kan du pensle lokket med et pisket egg.

Klassisk paideig fra Melange. Foto.

1. Klassisk paideig

 

Du trenger:

  • 4 dl mel
  • 2 ss kaldt vann
  • 125 gram Melange

Slik gjør du:

  1. Bland sammen mel, vann og Melange i en kjøkkenmaskin. Kjør maskinen frem til deigen begynner å samle seg.
  2. Ta paideigen ut av maskinen og elt den for hånd frem du har en fast og fin paideig.
  3. Trykk ut deigen i en paiform og la den dekke sidene helt opp til kanten. La paibunnen hvile i kjøleskapet i 30 minutter før du har i fyllet.
  4. Stek paien på 200 grader i 40 minutter.

 

2. Mager paideig

 

Du trenger:

  • 4 dl mel
  • 75 gram Melange
  • 1 dl mager kesam

Slik gjør du:

  1. Bland sammen mel, kesam og Melange i en kjøkkenmaskin. Kjør maskinen frem til deigen begynner å samle seg.
  2. Ta paideigen ut av maskinen og elt den for hånd frem du har en fast og fin paideig.
  3. Trykk ut deigen i en paiform og la den dekke sidene helt opp til kanten. La paibunnen hvile i kjøleskapet i 30 minutter før du har i fyllet.
  4. Stek paien på 200 grader i 40 minutter.
Sjokoladepai. Foto.

3. Søt sjokoladepaideig

 

Du trenger:

  • 4 dl mel
  • 2 ss sukker
  • 2 ts kakaopulver
  • 3 ss kaldt vann
  • 125 gram Melange

Slik gjør du:

  1. Bland sammen mel, vann, sukker, kakaopulver og Melange i en kjøkkenmaskin. Kjør maskinen frem til deigen begynner å samle seg.
  2. Ta paideigen ut av maskinen og elt den for hånd frem du har en fast og fin paideig.
  3. Trykk ut deigen i en paiform og la den dekke sidene helt opp til kanten. La paibunnen hvile i kjøleskapet i 30 minutter før du har i fyllet.
  4. Stek paien på 200 grader i 40 minutter.

 

4. Grov paideig

 

Du trenger:

  • 4 dl sammelt hvetemal, finmalt
  • 125 gram Melange
  • 4 ss kaldt vann

Slik gjør du:

  1. Bland sammen mel, vann og Melange i en kjøkkenmaskin. Kjør maskinen frem til deigen begynner å samle seg.
  2. Ta paideigen ut av maskinen og elt den for hånd frem du har en fast og fin paideig.
  3. Trykk ut deigen i en paiform og la den dekke sidene helt opp til kanten. La paibunnen hvile i kjøleskapet i 30 minutter før du har i fyllet.
  4. Stek paien på 200 grader i 40 minutter.
Glutenfri paideig fra Melange. Foto.

5. Glutenfri paideig

 

Du trenger:

  • 4 dl lys glutenfri melblanding
  • 125 gram Melange
  • 2 ss kaldt vann

Slik gjør du:

  1. Bland sammen mel, vann og Melange i en kjøkkenmaskin. Kjør maskinen frem til deigen begynner å samle seg.
  2. Ta paideigen ut av maskinen og elt den for hånd frem du har en fast og fin paideig.
  3. La paideigen hvile i kjøleskapet i 30 minutter før du former paien. Trykk ut deigen i en paiform og la den dekke sidene helt opp til kanten.
  4. Stek paien på 200 grader i 40 minutter.

Relaterte tips