Det er få retter som gir like sterke assosiasjoner til søndagsmiddagen som en klassisk oksestek, og det er kanskje ikke så rart at mange velger denne retten når familie og venner samles til festmiddag. Når oksesteken er inne i ovnen lager den seg nærmest selv. Dette frigjør tid til å lage tilbehør eller nyte kvalitetstid med gjestene. Oksestek smaker dessuten veldig godt og er en enkel måte å mette mange og gi gjestene en flott matopplevelse.

Gi oksesteken tid

 

For å lykkes med oksestek er det spesielt viktig med én ting: tid. Oksesteken blir best ved å stå lenge inni ovnen på lav temperatur, og det er viktig at kjernetemperaturen aldri går over 70 grader. Da får du en grå stek som fort kan bli tørr.

Oksesteken trenger også tid til å hvile etter steking. Dette gjør at kjøttsaftene får satt seg slik at oksesteken blir saftig og god.

 

Klassisk eller moderne

 

I denne oppskriften har vi brukt klassiske grønnsaker til oksesteken, men her kan du enkelt variere for å få en annen eller mer smak. Prøv for eksempel skiver av pepperrot, persillerot, ingefær, eller chili. Disse grønnsakene gir smak til sjyen som du bruker til å lage en god saus av.

Sitter du igjen med rester etter oksesteken, kan du bruke disse til som pålegg på brødskiven, eller som kjøtt til gulasj eller lapskaus.

Slik tilbereder du oksestek (6 pers)

Du trenger:

  • 1 løk
  • 2 gulrøtter
  • 3 fedd hvitløk
  • 4 kvaster frisk timian
  • 1.5 kilo oksestek
  • 1 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 3 ss Flytende Melange
  • 5 dl vann

Slik gjør du:

  1. Varm opp ovnen til 140 grader.
  2. Kutt løk og gulrøtter i terninger og rens hvitløksfeddene. Legg grønnsakene og timian i en ildfast form.
  3. Varm opp en stekepanne med Flytende Melange på middels høy varme. Gni salt og pepper inn i steken. Når margarinen er nøttebrun har pannen riktig temperatur til bruning av kjøttet. Brun oksesteken på alle sider.
  4. Legg oksesteken oppå grønnsakene i den ildfaste formen og hell vannet over i formen. Har du et steketermometer, kan du stikke dette inn i midten av kjøttet.
  5. Sett oksesteken inn i ovnen på midterste rille, og la den steke til den har en kjernetemperatur på 65 grader. Har du ikke steketermometer, kan du beregne ca. 1 time per kilo stek.
  6. La oksesteken hvile i 15 minutter før servering. Ventetiden kan du bruke til å lage en smakfull saus av kjøttkraften som er i formen.

Klassisk brun saus

 

Du trenger:

  • 2 ss Flytende Melange
  • 2 ss siktet hvetemel
  • 0.5 liter kjøttkraft fra oksesteken
  • 1 ss soyasaus
  • 1 ts worchesterchiresaus
  • 0.5 ts salt
  • 0.5 ts pepper

 

Slik gjør du:

  1. Varm opp en kjele på middels høy varme. Ha i Flytende Melange. Når margarinen er lysebrun kan du tilsette hvetemel og røre det sammen til du har en jevning.
  2. Tilsett kjøttkraften, litt og litt av gangen, og rør godt mellom hver gang. Tilsett soyasaus og worchestershiresaus, og kok opp sausen.
  3. La sausen småkoke i 5 minutter og avslutt med å smake til med salt og pepper.