Vi møter innovasjonskokk i Mills, Erik Egtvedt, på kjøkkenet, der han skal veilede oss gjennom sine tips for å få et saftig resultat når du skal steke fisk. Hans første tips er å lukte på fisken, for kvaliteten på fisken er viktig for sluttresultatet.

– Generelt kan man si at fersk fisk skal lukte friskt av hav, og ikke av fisk. Akkurat som med kjøtt, er det i tillegg fint at fisken blir romtemperert før den stekes. 30 minutter på kjøkkenbenken er tilstrekkelig, forteller Erik før han tørker fisken med kjøkkenpapir og krydrer den med salt og litt pepper.

Erik Egtvedt viser deg rask og enkel hverdagsmiddag
Erik Egtvedt

Temperaturen er viktig når du steker fisk

– All fisk bør stekes på 160 grader. Melange er supert å steke fisk i fordi fargen indikerer hvilken temperatur fettstoffet holder. Når fargen på Melange er lys gyllenbrun, holder pannen 160 grader og fisken kan legges i panna, forklarer Erik.

Melange spruter dessuten langt mindre enn smør og olje, så du slipper ekstra rengjøring og å beskytte deg mot stekesprut.

– Selv om all fisk bør stekes på 160 grader, er det ulike måter å håndtere de forskjellige fiskeslagene på når de ligger i panna, sier Erik og viser frem to gjengangere på norske middagstallerkener: torsk og laks.

Stek mager fisk på én side

– Torsken er et magert fiskeslag som har en løsere kjøttstruktur enn laks. Derfor er det lurt å steke torsken bare på den ene siden. Har torsken skinn, så legger du skinnsiden ned. Om torsken ikke har skinn, så velger du en side som får ligge i pannen hele steketiden, sier Erik og veileder oss gjennom stekeprosessen.

– Mens torsken steker på en side, øser jeg over den varme margarinen. Slik får det fine torskekjøttet skånsom varme underveis. Da får du en knallgod stekeskorpe med mye god smak, og unngår en fisk som detter fra hverandre når den skal ut av pannen, forteller Erik.

Hvor lenge fisken må steke kommer an på tykkelsen, men ifølge Erik burde rundt 4 minutter holde.

Stek laks på begge sider

Med familiefavoritten laks, stiller det seg derimot annerledes. Den fete fisken har en tettere og mer robust struktur, så her kan man steke på begge sider uten problem.

– Men vær litt varsom med stekingen likevel, råder Erik.

– Laksen bør ikke stekes for hardt og for lenge. Laksen bør ha en rå og mørkrosa kjerne på et par millimeter, det gir et mer saftig og smakfullt resultat. Steker du fisken for hardt, særlig fete fiskeslag, får du en veldig kraftig fiskesmak. Det er kanskje noe å tenke på hvis man har barn ved middagsbordet. Jeg pleier ellers å si at de som liker medium stekt biff, de liker også medium stekt laks, sier Erik avslutningsvis.

Kokkens siste tips er å la fisken hvile et par minutter før den serveres. Da holder fisken seg ekstra saftig.

Slik steker du fisk steg-for-steg:

  1. La fisken ligge i romtemperatur i 30 minutter.
  2. Tørk fisken med kjøkkenpapir og krydre den med salt og litt pepper
  3. All fisk bør stekes på 160 grader. Når Melange er lys gyllenbrun, er pannen klar for steking.
  4. Mager fisk bør kun stekes på én side, i cirka 4 minutter mens du øser over varm margarin.
  5. Fet fisk kan stekes på begge sider. Laks bør ha en mørk rosa kjerne på et par millimeter, i cirka 2 til 3 minutter på hver side.
  6. La fisken hvile før du serverer den.