Tove Bakar er leder for Follo sopp- og nyttevekstforening og ekspert på sopp. Hun kan fortelle at soppen har kort holdbarhet etter at den er plukket, og at det er viktig å tenke på hvordan du tar vare på soppen allerede når du er ute i skogen.

– Soppen som plukkes må legges i en kurv eller en hagesenterpose av papir. Bruker du plastpose, faller soppen sammen og blir en klissete masse. Da greier du ikke å identifisere soppen. Det er også lurt å ha med en kniv og en liten børste, eventuelt en spesialkniv med børste slik at du får renset soppen, sier hun.

Slik steker du sopp

Det beste er å nyte litt av soppen straks man har kommet hjem fra tur. Stekt sopp smaker nydelig, og på en brødskive med ovnsbakt leverpostei kan det enkelt bli et lite måltid i seg selv. En lettvint måte å tilsette litt ekstra smak på, er å krydre soppen med litt tørket timian eller rosmarin i det du tilsetter margarinen i pannen. Litt finhakket hvitløk og persille gir også ekstra god smak til soppen. Du kan også skjære tynne strimler av rødløk og steke disse sammen med soppen. Legger du til 1-2 spiseskjeer av balsamicosaus får du en nydelig, frisk smak som går perfekt sammen med både soppen og leverposteien.

 

Slik steker du fersk sopp:

  1. Soppen må børstes fri for sand, men skal ikke vaskes i vann.
  2. Varm opp en stekepanne på middels sterk varme, uten olje eller margarin, og legg i soppen. La soppen ligge i fred et par minutter før du rister lett på pannen. Stek soppen til den har væsket seg ferdig og blitt tørr igjen.
  3. Rist på pannen og tilsett 1 til 2 ss margarin. Vend soppen i margarinen til den er gyllen overalt. Smak til med salt og pepper.

Slik steker du frossen sopp:

  1. Tin soppen og la den renne av seg på et kjøkkenpapir.
  2. Soppen har mye fuktighet, stek den tørr før du tilsetter smør eller olje.
  3. Ha soppen i varm panne, uten fett og la den steke seg tørr før du tilsetter smør eller olje.

Fryse sopp:

Frysing er den vanligste måten å konservere sopp på. Du kan gjøre det på tre måter:

  • Med steking: Legg soppen i en middels varm panne uten olje eller margarin, og vent til den faller sammen i sin egen kraft. Ha soppen over i frysebeger og frys ned.
  • Med forvelling: Kok opp vann og legg soppen opp i det kokende vannet. Forvell soppen i 30 sekunder, ta den opp fra vannet og stopp kokeprosessen ved å skylle den i kaldt vann. Ha soppen over i frysebeger og frys ned.
  • Råfryst: Del soppen i mindre biter og frys den i tett emballasje. Råfryst sopp bør benyttes i løpet av 3 måneder, da den lett tørker ut. Vær obs på at soppen da må varmebehandles før den spises.

Tørke sopp:

Det er flere måter å tørke soppen på.

  • I ovnen: Du kan også fordele soppen utover en stekeplate og ha den i en stekeovn som har døren på gløtt og holder 50 grader. Det tar 2 til 7 timer å tørke soppen, avhengig av størrelse.
  • I sopptørker: Det finnes også egne sopp- og frukttørkere en kan få kjøpt hos elektronikkforhandlere.
  • På varmt gulv: Du kan legge soppen på et avispapir på gulv med varmekabler og la den ligge der til den er knusktørr.

Hermetisering:

Hermetisering er en mindre vanlig konserveringsmetode, men hvis hermetiseringen er riktig utført og glassene oppbevares kjølig og mørkt, kan slik sopp oppbevares i flere år.

Slik går du frem:

  1. Bruk små eller store sopp som kan deles i pene biter. Lettsaltet vann kokes opp og soppen legges i. La det småkoke i 5-6 minutter. Ta soppen opp med hullsleiv og legg over i egnede glass, for eksempel syltetøyglass.
  2. Fyll glassene 2/3 fulle. Sil kokekraften og fyll i glassene, ikke høyere enn 2 cm fra kanten.
  3. Sett på lokk og sett glassene i en kjele med en klut eller rist i bunnen. Fyll kjelen opp med vann til samme høyde som væskenivået i glassene. Kok glassene i 1 time på 100 grader. Bruk termometer for å sjekke temperaturen på kokevannet.
  4. Ta glassene ut av kjelen, sett dem på kjøkkenbenken og la dem avkjøles. Lokket skal nå ha sugd seg fast. Gjenta prosessen neste dag, men da trenger glassene kun å koke i 30 minutter.

Slik unngår du å spise giftig sopp:

  • Når du plukker er det viktig å legge ukjent sopp i egne begre eller papirposer, og ikke sammen med soppene du vet er spiselige.
  • Norges sopp- og nyttevekstforening utfører soppkontroller over hele landet hvor de deler ut gratis materiell om de vanligste giftige og spiselige soppene.
  • Foreningen har også utgitt en soppkontroll-app hvor det sitter en soppkontrollør i den andre enden og vurderer bildene av soppene som kommer inn. Søk på «digital soppkontroll» i Appstore eller i Google Play.