Visste du at det er vinteren som er høysesongen for både reker og blåskjell? Da er de ekstra kjøttfulle og smaksrike, og fulle av vitaminer, mineraler og proteiner vi har ekstra godt av å få i oss i mørketiden.

– Om vinteren legger blåskjell og reker opp et energilager til vårens gyting, og vokser seg derfor kjøttfulle og gode på smak. Dette gjelder også kamskjell og sjøkreps, forteller matfaglig ansvarlig, Iselin Bogstrand, i Norges sjømatråd.

Det kalde vannet i sjøen om vinteren skaper optimale levevilkår for skalldyr.

– Reker fanget mellom desember og mars har både hardere skall og større tyggemotstand. Reker og blåskjell trives ekstra godt i ordentlig kaldt vann, sier Bogstrand.

Sulten på reker? Prøv dette herlige rekesmørbrødet med avokado, mango og limemajones.

Sunne og gode skalldyr

Reker og blåskjell er i tillegg proppfulle av næringsstoffer kroppen trenger, kanskje spesielt på vinteren når forkjølelsen sprer seg og vitamin D-tilskuddet fra solen er begrenset. Reker er nemlig en god kilde til vitamin D, faktisk inneholder de omtrent en tredjedel så mye vitamin D som laks.

Både blåskjell og reker er også rike på proteiner og vitamin B12. I tillegg inneholder de jern, jod og selen.

– Selen spiller en viktig rolle i kroppens immunforsvar, og sjømat er en av de få gode kildene vi har til selen i kostholdet, sier Bogstrand.

Blåskjell og reker er perfekt mat til mange

Det finnes altså mange gode grunner til å nyte et lekkert skalldyrmåltid selv om gradestokken er på minussiden og vintermørket regjerer utenfor. Reker, loff og majones smaker kanskje enda bedre vinterstid.

Reker og blåskjell er dessuten enkel mat å tilberede, ikke minst hvis man er mange til bords. Et bugnende skalldyrfat med havets skatter skaper feststemning for de fleste og krever lite forberedelser for deg som skal servere.

Skal du lage mat til mange? Prøv denne herlige oppskriften på blåskjell med pommes frites og aïoli.