Berlinerboller

Middels
160 min.
Nystekte berlinerboller er uimotståelig gode og enda bedre når de er hjemmelagde. I Tromsø er de bedre kjent som solskinnsboller for der nytes de for å feire at solen har snudd, og flere steder er det også vanlig å spise berlinerboller til fastelavn. Oppskriften gir cirka 10 berlinerboller.
Vurder oppskriften
Få oppskriften

Slik gjør du

Boller:

Bland sammen hvetemel, tørrgjær, sukker, bakepulver, vaniljesukker og kardemomme i en bolle til kjøkkenmaskinen. Tilsett melken og begynn å elte med eltekroken.

Ha i et og et egg av gangen og elt deigen i 10 minutter.

Tilsett en kald Melange stick (100 gram) i terninger og elt videre i 10 minutter til.

Dekk til bollen med plast og la deigen heve på et lunt sted i 1 time.

Utbaking:

Dryss litt hvetemel over kjøkkenbenken og kjevle ut deigen til den er cirka 2 centimeter tykk.

Stikk ut sirkler med cirka 5 centimeters omkrets med et glass eller en kopp. Lag en liten grop i midten av sirklene ved å bruke fingrene. Fyll gropen i halvparten av sirklene med vaniljekrem eller bringebærsyltetøy.

Legg sirklene uten fyll over de fylte sirklene og lukk dem godt ved å klemme kantene på de to sirklene godt sammen med fingrene. Pass på at fyllet ikke flyter ut av bollene. Lag bollefasong av deigen når kantene er lukket.

Legg bollene på et bakepapir, dekk til med et kjøkkenhåndkle og la de etterheve i 30 minutter. Sjekk at kantene fremdeles er lukket etter etterheving – hvis ikke må du lukke dem forsiktig på nytt.

 

Steking:

Smelt Flott matfett i en vid kjele med høye kanter på middels høy varme. Om du har et termometer, så skal fettet holde 170 grader.

Obs! Ha alltid et tettsluttende lokk og gode grytekluter i nærheten når du frityrsteker.

Bruk en stekespade som tåler høy varme til å legge berlinerbollene opp i gryten. Friter hver bolle til den er gyllen på begge sider, i cirka 30 sekunder på hver side.

Rull bollen i sukker umiddelbart etter steking og la dem hvile i 10 minutter før de nytes rykende ferske.

Antall porsjoner:

  • BOLLER:
  • 650 gram siktet hvetemel
  • 1 pose tørrgjær (12 gram)
  • 4 ss sukker
  • 2 ts bakepulver
  • 2 ts vaniljesukker
  • 0.5 ts kardemomme
  • 2 dl melk
  • 4 stk egg
  • 1 stk Melange Sticks
  • FYLL:
  • 200 gram bringebærsyltetøy
  • 1 pk vaniljekrem
  • 1 pk Flott matfett
  • 2 dl sukker (til pynt)

Produkter i oppskriften

Melange Sticks porsjonpakninger på 100 gram. Foto.

Melange Sticks

Flott matfett

Flott matfett

Lignende oppskrifter

Fastelavnsboller med bringebærkrem

Fastelavnsboller med bringebærkrem

Middels
210 min.

Fastelavnsboller

Enkelt
120 min.
Donuts med glasur. Foto.

Donuts med glasur

Middels
120 min.