– Smak er veldig individuelt. Noen er mer åpne mens andre er mer reserverte. Vi mennesker er ofte det som heter neofobiske, som betyr at vi er skeptiske til nye ting og smaker. Barn i alderen 2 til 6 år er for eksempel ekstra skeptiske til nye smaker og vil i stor grad velge det de liker fremfor å prøve noe nytt, sier forskningssjef Margrethe Hersleth i matforskningsinstituttet Nofima.

At nordmenn flest mener paprika hører sammen med gulosten er i følge Hersleth i stor grad kulturelt betinget.

– Vi spiser i hovedsak det vi er vant til å spise og som vi vet at vi liker, og holder oss til det. Samtidig er det mye som har forandret seg de siste 10-15 årene, bare se hvor populært sushi har blitt blant nordmenn. Fokuset på et sunt kosthold er også mye større i dag.

Kontrast og balanse

Matvanene får vi med oss hjemmefra, men det at vi reiser mye mer enn før gjør oss også mer åpne for nye smakskombinasjoner. Generelt er det ofte sånn at folk ikke er så begeistret for smaker som krasjer i stedet for å komplementere hverandre.

– Maten smaker best når det er en god balanse mellom sødme, syre og bitterhet. For at en brødskive skal bli ekstra god er det også viktig at det er en god teksturkontrast, for eksempel knasende grønnsaker mot den myke osten og at brødet har en god skorpe, forklarer Hersleth.

Det estetiske er også viktig, maten skal være fristende.

– Friske farger gjør brødskiva mye mer innbydende, det kan være fargerike grønnsaker, frukt, salat eller friske urter. Det gjelder for middagsretter også, vi henter inspirasjon fra eksotiske land hvor maten ofte er langt mer fargerik og smaksrik enn den norske tradisjonsmaten.

Naturlig forhold til mat

– Er det noe man kan gjøre for at barn ikke skal bli kresne til mat?

– Ja, jeg tror det er viktig å skape positive assosiasjoner rundt det å spise, at det er hyggelig når familien samles rundt frokost- og middagsbordet. På den måten får barna et naturlig forhold til mat i en sosial kontekst. Det kan også være lurt å involvere barna i matlagingen, da blir det mer spennende å smake på maten.

Pålegg du kanskje ikke har tenkt over at passer sammen

Spiser du det samme på brødskiva hver dag? Prøv en ny smakskombinasjon! Kanskje kan det løfte favorittpålegget til nye høyder.n

 

Leverpostei med tyttebærsyltetøy
Den søte, litt bitre smaken av tyttebær passer godt med den krydrede kjøttsmaken i leverposteien. Lun gjerne posteien i 10 minutter på 150 grader i ovnen før du har den på brødskiva.

Brunost med kiwi
Mange spiser brunost med syltetøy. Hvorfor ikke prøve med frisk frukt i stedet? Kiwi er akkurat passe søt og går godt med den runde smaken i brunosten.

Gulost med klementin
Den syrlige friskheten i klementinen passer utmerket til hvitost, spesielt til fete typer som gräddost eller ridderost. Denne kombinasjonen smaker også veldig godt på knekkebrød.

Spekeskinke med pære og timian
Du har kanskje spist spekeskinke med melon til forrett en gang? Pære smaker minst like godt! Prøv det sammen på brødskiva og dryss litt timian på toppen for en herlig krydret avslutning.