Derfor er det viktig å spise sammen

Når hverdagen blir spist opp av jobb, skole og aktiviteter, er det lett å hoppe over felles måltider og i stedet spise når det passer en selv. Uansett hvor hektisk det er, kan det likevel være smart å sette av tid til minst ett måltid sammen per dag.

Måltidene er ikke bare en ypperlig anledning til å sitte sammen, nyte god mat og prate om dagens hendelser. Her er fem andre grunner til hvorfor familien bør samles rundt bordet minst en gang om dagen.

1. Høyere inntak av frukt og grønnsaker

Barn som regelmessig spiser middag med familien har et høyere inntak av frukt og grønnsaker og drikker mindre brus. Kostholdet har også høyere mengder av mange viktige næringsstoffer som kalsium, jern og fiber. Dette viser en Harvard-studie fra 2000.

2. Barn får bedre språk

En studie fra 2006 viser at barn som spiser sammen med familien i større grad får delta i de voksnes samtaler og lærer dermed opptil 1 000 flere ord. I tillegg til et større vokabular, får barna også øvelse i å bruke dem ved å fortelle historier og svare på spørsmål. Barna lærer også viktige kulturelle normer, som for eksempel å ikke snakke med mat i munnen, ikke avbryte når andre snakker samt å takke for maten.

3. Øker sjansen for bedre karakterer

Gode hverdags- og måltidsrutiner er også viktig for eldre barn. Tenåringer som spiser regelmessige måltider med familien gjør det bedre på skolen og har 40 prosent større sjanse for å få 5-ere eller 6-ere. Samme studie fant at disse tenåringene også har lavere risiko for å utvikle avhengighet av alkohol, tobakk og narkotika.

4. Minsker stress

Er tidsklemma og stress grunnen til at du hopper over familiemiddagen? Faktisk så kan familiemiddagen bidra til å redusere stresset, selv om det kan være hektisk å rekke hjem og tilberede middag når du egentlig har tusen andre ting du skulle ha gjort. I en undersøkelse fra 2008 fant de ut at det å sette seg ned til et familiemåltid reduserte stresset og presset etter lange timer på kontoret.

5. Bedrer familierelasjonen

Å sette seg ned rundt et måltid sammen gir plass til gode samtaler og for alle familiemedlemmer å bli sett. Dette kan styrke familierelasjonene og studier viser at tenåringer som spiser regelmessige måltider med foreldrene sine føler seg mer sett og opplever at foreldrene er mer stolte av dem. En annen studie viser at familier som spiser sammen opplever at de er lykkeligere enn de som ikke gjør det. Så om du ikke har tid til å samle hele familien til middag en dag, kan det kanskje være lurt å starte dagen rundt frokostbordet sammen, eller spise kveldsmaten sammen før leggetid.

Relaterte artikler