Sunnere hverdag

Tips til hvordan du med enkle grep kan få en litt sunnere hverdag.

Søtpotetlefser

Tre oppskrifter på grønnsakslefser

Lefser er et populært innslag i tacoen, men egner seg også godt til en wrap eller bare toppet med godt pålegg. Disse tre er alle laget med ekstra grønnsaker og en blanding av grovt og fint mel, slik at de skal mette godt. Oppskriftene gir seks grønnsakslefser.

prøvefilming Vita hjertego

Vita hjertego’ presenterer «en litt annerledes prøvefilming»

I overkant av 60% av den voksne befolkningen har forhøyet kolesterol*, mange av oss uten at vi vet det selv. Så da vi inviterte skuespillere til å prøvefilme for vår nye reklamefilm fikk de først mulighet til å ta en kolesteroltest.

Bilde med tre typer ceviche

Tre ulike måter å lage ceviche på

Ceviche er en sjømatsalat som stammer fra Peru. Det er en egen måte å tilberede rå fisk på, der fisken marineres i limesyre til den får en nesten kokt konsistens. Denne smakfulle salaten egner seg både som forrett og hovedrett, og er en fin måte å variere fiskemåltidene på. Anbefalt inntak av fisk er 300-450 gram pr. uke, noe som tilsvarer 2-3 fiskemiddager. Her får du tre oppskrifter på ceviche.

Tre oppskrifter på tilbehør på laks

Enkelt og lett tilbehør til laks

Er du en av de som prøver å spise litt mer fisk? Her er fem enkle oppskrifter på tilbehør som bidrar til å variere laksemiddagen.

Ben i bevegelse

Derfor er bevegelse bra for kroppen

De fleste vet at bevegelse er bra for kroppen, men hva skjer egentlig i kroppen når vi går en tur eller tar armhevinger, og hvordan kan dette forebygge sykdommer? Forsker og bevegelsesviter Bjarne Martens Nes forklarer.

Chilihummus

Fem oppskrifter på hummus

Hummus kan passe både som dipp og tilbehør til for eksempel kjøtt og fisk. De siste årene har hummus blitt stadig mer populært og etter hvert finner vi den også i varianter med ulike smaker. Her er fem oppskrifter på hummus som alle kan lykkes med.

Grille grønnsaker: samlebilde med alle fem grønnsaker

Fem smakfulle grønnsaker til grillen

Grillsesongen er i full gang og det er ikke bare koteletter, pølser og hamburgere som egner seg på grillen. Grillede grønnsaker bidrar med både spennende nye smaker og farger til måltidet. Her får du fem oppskrifter på grillede grønnsaker som alle kan lykkes med:

salatdressing - fem ulike typer i skåler

Fem oppskrifter på smakfull salatdressing

En god salatdressing kan forvandle enkel salat til en skikkelig smaksopplevelse. Her får du fem salatdressinger som både er friske og smaksrike.

Jordbærsalsa med mango

13 lette sommeroppskrifter

Når sola steker er det lett å miste matlysten. Her er 13 oppskrifter som passer perfekt til varme sommerdager.

Tine Sundfør

Slik beholder du de gode vanene

Mange kommer godt i gang med trening og kosthold etter nyttår, men når det går mot sommeren kan det bli ekstra vanskelig å holde på de gode vanene. Her får du de beste tipsene til å holde motivasjonen oppe over tid.

Tre oppskirfter på wok

3 enkle wok-oppskrifter og tips til tilbereding

Wok er en enkel, rask og næringsrik middagsrett, full av god smak og knasende sprø grønnsaker. Her får du 3 smakfulle wok-oppskrifter og tipsene som gjør din wok-middag til en suksess.

speltpizza

Tre oppskrifter på sunnere pizzabunn

Med grovere og mer næringsrike pizzabunner, kan du enkelt gjøre pizzamiddagen litt sunnere. Vi har samlet tre ulike varianter av pizzabunn som både er mer mettende og næringsrike, og som gir pizzamåltidet en helt ny smaksopplevelse.

Matolje helles i stekepanne

Slik velger du riktig matolje

Det er et stort utvalg av matoljer i butikkene. Les ernæringsrådgiverens tips til hvordan du velger olje til matlagingen.

Raw vegansk bærkake

Årets 8 heteste helsetrender innen mat

Nytt år, nye trender! I følge de største mat- og helsenettsidene vil vi blant annet lage veganske desserter og drikke kaffe med helsefremmende pulver. Men har disse trendene noe for seg? Klinisk ernæringsfysiolog Marte Gjeitung Byfuglien, gir deg sine vurderinger.

Tre mettende salater

Mettende salater som fyller på energilageret

Det kan ofte føles som kroppen går på sparebluss på vinteren. Korte dager med lite sollys kan gjøre at vi føler oss litt trøttere enn på sommeren, og da er det ekstra viktig å sørge for å fylle på med næringsrik mat. Her er tre mettende salater som hjelper kroppen din gjennom vintermørket.

samlebilde med tre ulike tilbehør til middag: gulrøtter, søtpotet og bakt rosenkål og potet

Fargerikt tilbehør til middag

Å lage fargerikt tilbehør til middag, som i tillegg smaker helt fantastisk, trenger ikke være komplisert. Her får du tre smakfulle varianter som i tillegg inneholder masse gode næringsstoffer. Prøv dem hver for seg, eller alle på en gang. Alle oppskriftene gir 2 porsjoner.

Bakt søtpotet med kalkun

3 lette retter med kalkunrester

Kalkun blir stadig mer vanlig på norske nyttårsbord og det er ikke uvanlig å sitte igjen med rester av kalkun når festen er over og gjestene har dratt hjem. Heldigvis egner kalkun seg ypperlig som restemat!

Sunnere julesnacks: nøttekjeks og energikuler med pepperkakesmak

Sunnere julesnacks

Førjulstiden kan være hektisk og i hektiske tider er det ekstra viktig å sørge for at kroppen får riktig påfyll. Her får du oppskrifter på litt sunnere julesnacks både du og kroppen din nyter godt av.

kokosmel

En guide til nye meltyper

Mandelmel, kikertmel og havremel. Det finnes stadig flere alternativer til det klassiske hvetemelet. Men hvilke næringsstoffer gir de? Og hvordan brukes det? Se guiden her:

quinoa-korn i kasserolle

Fakta og myter om sunn mat

Mange av oss er opptatt av å ta sunne valg i hverdagen, men det er ikke alltid lett å vite hva man skal tro på i mengden av helsepåstander. Helse- og ernæringssjef i Mills, Marte Gjeitung Byfuglien avliver og bekrefter 12 vanlige sunnhetsmyter.

Søtpotettoast

Slik lager du søtpotettoast + 5 måter å spise den på

Hva med å prøve en ny vri på toasten? Søtpoteten er uten tvil en svært allsidig grønnsak, og den nyeste søtpotetsuksessen er å bruke den som toast. Her har vi samlet fem smakfulle varianter av søtpotettoasten som gir deg utmerkede måter å variere måltidene på.

Slik lager du din egen proteinshake – uten å bruke pulver

Proteinshake eller proteinsmoothie er en enkel og rask måte å få i seg næring på etter trening. Du trenger likevel ikke gå til innkjøp av proteinpulver for å få i deg et komplett måltid etter trening. Ernæringsfysiolog Therese Fostervold Mathisen gir deg gode råd til måltidet etter trening.

sunnere sjokoladekjeks

Slik lager du sunnere snacks

Når søt- eller saltsuget melder seg i hverdagen kan det være fint å ha noen sunnere snacksalternativer å ty til. Her får du 21 gode oppskrifter på sunnere snacks.

Eggerøre i panne med kantareller og brød

Slik lager du turmat som gir energi

Skal du ut på tur, er det fint å ha med turmat som metter og gir energi i tursekken. Årets turjente i 2016, Maria Stray Homme, gir deg sine beste tips til turmat.

slik lager du pesto

Oppskrift på grønn, rød og gul pesto

Den klassiske grønne pestoen er en favoritt både til pastaen og salaten. Men det finnes flere måter å variere både smaken og fargen. Her får du oppskrift på både grønn, rød og gul pesto.

Kvinne lager mat på kjøkkenbenk

Fortsatt sunnest å spise umettet fett

Det skjer stadig ny forskning rundt fett og helse, det kan være vanskelig å orientere seg i jungelen av kostråd. I en rapport som tar en bred gjennomgang av siste tilgjengelige forskning på feltet er derimot konklusjonen klar: Å bytte ut en del av det mettede fettet med umettet, gir mindre risiko for hjerte- og karsykdom.

asiatisk potetsalat med olje

Slik lager du litt sunnere tilbehør til grillmaten

To kvinner tar sunne valg: spiser sorbet

Slik kan du ta sunnere valg i ferien – uten å gå glipp av kosen

Med små grep kan du få en litt sunnere ferie, uten at du føler det går bekostning av kosen. Les ernæringsrådgiverens beste tips til hvordan du kan ta enkle, men gode valg i sommer.

Salat på glass

6 supre oppskrifter til mat du kan ha med på piknik

Lange og varme sommerdager byr på mange muligheter til å nyte måltidene under åpen himmel. Uansett om du skal på piknik eller på tur, finnes det mye godt du kan fylle piknikkurven eller tursekken med. Her er noen av våre favoritter.

Løping i sanden kan være fin trening i ferien

Trening i ferien – her er aktivitetene som holder deg i form

Selv om du er langt borte fra treningssenteret på ferie, er det masse gøy du kan finne på for å holde formen ved like. Stille morgener, lange lyse kvelder og færre rutiner gir deg tid og muligheter. Kanskje er du allerede i mer aktivitet enn du tror når du er på ferie?

Cathrine Borchsenius

Opptatt av å spise sunt? Sjekk hva ernæringsekspertene spiser i løpet av en dag

Kan man spise sunt og samtidig nyte god og smakfull mat? Ja, mener ernæringsekspertene. Vi har spurt tre av dem om hva de spiser i løpet av en helt vanlig dag. Kanskje er det ikke så komplisert som man skulle tro?

Kvinne spiser sunne mellommåltider

4 tips til enkle og sunne mellommåltider

Når sulten plutselig tar deg i en hektisk hverdag er det lett å ty til enkle, og kanskje ikke så altfor gode løsninger. Med disse mellommåltidene i veska, blir det lettere å spise sunt gjennom hele dagen.

Kvinne driver utetrening

6 tips til enkel og morsom utetrening

Når det er sommer og varmt i været er det lite fristende å gå inn for å trene. Hvorfor ikke bruke omgivelsene ute som treningsapparater, eller kaste deg ut i lek med barna for å trene både kondisjon og styrke?

salt i treskjeer

Få mer smak med mindre salt i maten

Salt er verdens mest brukte smaksforsterker, men vi bruker for mye av det. Heldigvis finnes en mengde råvarer og kryddere som gjør saltet overflødig.

Grønnsaker i maten

Slik lurer du inn grønnsaker i maten – uten at noen merker det

Lurer du på hvordan du kan få familien til å spise mer grønnsaker? Ifølge forskning spiser barn 50 prosent mer grønnsaker om de blir lurt inn i maten. Sjekk disse smarte tipsene som kan få både små og store til å øke grønnsaksinntaket.

Dessert på grillen

Lag frisk og lett dessert på grillen med grillet frukt

Etter et godt grillmåltid passer det bra med noe friskt og søtt til dessert, og den kan du også tilberede på grillen. Visste du at nesten all frukt kan grilles? Prøv en av disse deilige oppskriftene.

Kjøleskap med grønnsaker, frukt og egg

Slik kan et ryddig kjøleskap hjelpe deg til å spise sunt

Hva du har i kjøleskapet og hvor du setter det kan være avgjørende for hvor sunt du spiser. Sjekk disse smarte tipsene til hvordan du bør organisere kjøleskapet ditt.

;arinert kjøtt på grillspyd med grønnsaker

Seks grillmarinader med mindre salt

Kutt ned på saltet, ikke smaken. Med disse smaksrike grillmarinadene får du grillmat med mye smak og mindre salt og sukker.

Glutenfrie proteinrundstykker

Slik reduserer du kolesterolet ved hjelp av kostholdet

Har du høyt kolesterol og vil forsøke å redusere det ved hjelp av kostholdet? Her er matvarene du bør sørge for å få i deg.

Kvinne strekker seg i sengen - nok søvn gi bedre helse

5 ting du kanskje ikke visste vil gi deg bedre helse

God helse handler om flere ting enn et sunt kosthold og trening. Her er fem ting du fint kan implementere i hverdagen vel vitende om at det gir deg bedre helse.

Camilla Aastorp Andersen, også kjent som bloggeren treningsfrue

Treningsfrues beste tips for å komme i gang med trening

Sliter du med å komme i gang med treningen? Da kan denne nyheten kanskje gi deg et dytt: Trening en gang i uka er nok til å forlenge livet. Enten du ønsker å trene en eller flere ganger i uka, bør du få med deg disse gode tipsene for å komme i gang.

Dampet brokkoli

Derfor bør du dampe grønnsaker

Hvordan grønnsaker oppbevares og tilberedes har stor betydning for næringsinnholdet. Sjekk disse tipsene for å få mest mulig næringsrike grønnsaker.

Kvinne spiser havregrøt med bær til frokost

Derfor bør du spise frokost

Er du en av dem som sliter med å få i deg frokost? Det er ikke så mye som skal til for å gi kroppen det den trenger. Les ernæringsrådgiverens beste frokosttips.

Kvinne tar en bit av en smultring

Slik demper du søtsuget på kvelden

Har du opplevd å vandre desperat rundt i huset på kvelden på jakt etter noe søtt? Søtsug kan være plagsomt, men det finnes råd. Her er våre beste tips til hvordan du kan dempe det.

Hjemmelaget rødbetesalat

Derfor er fiberrik mat viktig for helsen

Fiber er godt for fordøyelsen, men visste du at fiberrik mat også kan bidra til å redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer og kreft? Her er fem grunner til å spise mer fiber.

Kvinne gjør øvelser på stuegulvet

Treningstips til deg som ikke har tid til trening

Ikke tid til å trene, sier du? Små valg du tar i hverdagen kan gjøre en stor forskjell – nesten uten at du merker det! Her er noen treningstips som kan hjelpe deg litt på vei.

Kvinne spiser lunsj ved pulten

Sunn lunsj som gir deg energi gjennom arbeidsdagen

Er du blant dem som blir sulten og slapp bare få timer etter lunsj? Da kan det kanskje hjelpe å se på utvalget i kantina med nye øyne – eller putte noe annet i matboksen. Vi gir deg seks tips til sunn lunsj som holder farten og humøret oppe ut arbeidsdagen!

Grønn smoothie som mat etter trening og dame som knyter joggesko

Derfor er det viktig å få i seg riktig mat etter trening

Treningsøkten er ikke over før du har spist og hvilt litt. Men det er ikke helt likegyldig hva du putter i deg. Les hva slags mat det er lurt å spise etter trening – og hvorfor.

Ulike typer fett

Derfor trenger kroppen din fett

Man kan få inntrykk av at fett er noe vi må passe oss for, og gjerne unngå helt. Men fett er faktisk bra for menneskekroppen – i riktig mengde, forteller ernæringssjef i Mills Marte Gjeitung Byfuglien.

eksempler på umettet fett, som reduserer kolesterol: avokado og olje

Kolesterol

Kolesterol er en type fettstoff. Faktisk er det er livsviktig for flere av kroppens funksjoner, forklarer ernæringssjef i Mills - Marte Gjeitung Byfuglien.

Hjertevennlig kosthold

Et hjertevennlig kosthold trenger ikke være komplisert, og du kan fortsatt nyte mange gode smaksopplevelser. Her får du tipsene til hvordan du enkelt kan opprettholde et hjertevennlig kosthold i hverdagen.

Furukvist, som er rik på plantesteroler

Hva er plantesteroler?

Plantesteroler er plantenes eget kolesterol, og er i stand til å redusere vårt kolesterol.