8 gode grunner til å velge hjemmeferie

Flere velger å feriere hjemme om sommeren, og staycation har blitt en internasjonal trend. Er du en av dem som vurderer å være hjemme i år, bør du sjekke ut disse gode grunnene til å feriere i egen by. Det er nemlig ikke mye som skal til for å få feriefølelsen hjemme.

Trendforsker Gunn-Helen Øye

I fjor valgte hele seks av ti nordmenn å ikke reise til utlandet i sommerferien. I følge sosialantropolog og trendforsker Gunn-Helen Øye har trenden staycation økt parallelt med fokuset på å finne hverdagsroen.

– Tidligere ble hjemmeferie forbundet med skam, men nå blir det sett på som en slags luksus hvor man kan finne roen, sier Øye og legger til at å skryte av ulike reisemål ikke er særlig in mer, nå som «alle» har vært overalt.

Sosialantropologen mener en hjemmeferie er en ypperlig anledning til å gjøre noe helt nytt.

– Begynn med surdeig, meld deg på et rart sommerkurs, eller bestem deg for å forstå Munch. Ta deg tid til å gå i dybden på en ting. Det er utrolig hva den nære konteksten kan gi av forunderlige opplevelser.

Vurderer du selv å droppe utenlandsferien i sommer? Her har du flere grunner til å la kofferten være upakket og gode tips til hvordan du kan få feriefølelsen hjemme:

1. Det er lettere å slappe av

Har du også kjent at du noen ganger trenger ferie etter ferien? Ferie handler om å lade batteriene, og ofte kan det være lettere å finne roen hjemme enn på reisefot. Tenk bare på hvor mye tid du sparer på å slippe å stå i kø, og på hvor mye stress du unngår når du slipper å organisere. For hvor deilig er det ikke å slippe flyplasskøer, bilkøer og køer inn til attraksjoner?

2. Du sparer penger

Det er ingen hemmelighet at det ofte er mindre kostbart med hjemmeferie enn med borteferie. Med hjemmeferie slipper du å betale for transport, hotell, dyre attraksjoner og måltider ute. Bruk heller pengene på noe ekstra godt på matbutikken, en tur på spa, eller noe annet du ikke unner deg til vanlig.

3. Du kan se mer til vennene dine

I en travel hverdag rekker man ofte ikke å samle venner og familie så ofte som man ønsker. Hva med å invitere til en god gammeldags grillfest i hagen eller på terrassen? Grillmat lager seg nesten selv og er perfekt når du skal ha mange gjester. Tips til skikkelig godt grilltilbehør du enkelt kan lage til mange finner du her.  En sen frokost eller brunsj er også en super anledning til å invitere gode venner. God tid er alfa og omega, sammen med et rikt utvalg av godt pålegg på bordet. Prøv noen av disse tipsene, så får du et brunsjbord som ser lekkert ut og mat som smaker godt.

Marinerte reker med mangosalat

4. Se nabolaget med nye øyne

Med en avslappende hjemmeferie har du tid til å legge merke til detaljer i hverdagen. Du kan være turist på eget hjemsted, besøke museene du alltid har tenkt at du skal besøke, oppdage nye kafeer, eller gå inn i en butikk du ikke har vært i før. Kanskje oppdager du et nytt favorittsted du ikke har lagt merke til tidligere?

5. Få tid til å eksperimentere på kjøkkenet

Lag mat som smaker ferie! Den norske sommeren er fylt med gode råvarer og med hjemmeferie får du tid til å eksperimentere i matveien. Hva med ovnsbakte søtpoteter fylt med smaker fra Middelhavet? Og skulle du savne hotellfrokosten er det ingenting i veien for å lage en deilig frokostbuffet på ditt eget kjøkken. Her gir norgesmesteren i hotellfrokost deg sine beste tips!

6. Nyt naturen og nærmiljøet

Mange nordmenn mener den beste sommerferien inneholder turer og naturopplevelser. Med en hjemmeferie har du mulighet til å utforske lokale perler som parker og skogområder. Kanskje har du en badevennlig strand eller et vann i nærheten hvor du slipper å reservere solseng på forhånd? Eller kanskje det frister med en telttur i nærområdet? Pakk med deg soveposen og spis frokost rundt bålet om morgenen. Det er utrolig hvor godt maten smaker etter en natt i naturen.

7. Du sparer miljøet

En hjemmeferie er også en miljøvennlig ferie. Det er jo ingen hemmelighet at flyreiser og bilturer forurenser en del.

8. Du slipper å legge planer

Tar du ferien på sparket slipper du å bli skuffet om du må endre planene dine på grunn av været. Regner det behøver du ikke ha dårlig samvittighet over at du holder deg innendørs med en bok eller en god serie. Noen ganger er ingen planer den beste planen.

Les også: