4 enkle tips til rask middag

Mange opplever at tidsklemma ødelegger middagsgleden, og noen dager virker det nærmest umulig å få middagen på bordet. Ina-Janine Johnsen fra bloggen «Mat på Bordet» gir deg her noen enkle og smarte tips som sørger for at middagen kommer raskt og enkelt på plass.

Matblogger Ina på hytta. Foto.

Ina-Janine Johnsen blogger på Mat på bordet, hvor hun har mange tips og oppskrifter til både hektiske hverdager og dager med bedre tid. Et av hennes beste tips er å bruke dagene hvor man har ekstra tid til matlaging til å forberede de hektiske dagene.

– Lag dobbel porsjon av gryteretter og supper når du først er i gang, og frys halvparten. Det samme gjelder pai, lasagne og moussaka. Lag to når du først er i gang. Da har du middagen klar på dager som er ekstra hektiske, oppfordrer bloggeren.

Rask middag med basisingredienser

 

Har du ikke laget middagen klar på forhånd, kan du med noen smarte triks i ermet og praktiske ingredienser på plass i skapet, lage en rask middag til glede for både store og små.

– Pass på å alltid ha noen basisingredienser tilgjengelig. I tillegg kan det være lurt å lære seg 10-15 oppskrifter som du kan i «blinde», men som gjerne kan varieres. Om du lager spinatpesto i begynnelsen av uken, kan den piffe opp middagen resten av uken, forklarer Johnsen.

Planlegging gir rask middag

 

Vet du hva du skal lage til middag, så er halve jobben gjort. Derfor kan det være lurt å bruke helgen til å planlegge middagene i uken som kommer.

– Gjør du ett stort innkjøp i uken, trenger du kun å supplere med små innkjøp på veien hjem. Det sparer tid, påpeker matbloggeren, som også oppfordrer til å involvere barna i matlagingen.

– Ikke stå alene med middagsansvaret, men sett gjerne barna og andre voksne i gang med større eller mindre oppgaver.

 

Her er fire tips som hjelper deg å løse middagsutfordringene på ekstra hektiske dager:

Ovnspannekake med blåbær og bacon
Ovnspannekake med blåbær og bacon.

Pannekake i langpanne

 

De aller fleste, både barn og voksne, setter pris på pannekaker til middag. Selv om det høres ut som en enkel middag, så tar det faktisk litt tid å steke pannekaker til mange. Løsningen er å lage én stor pannekake i stedet for mange. Da slipper du å steke pannekake på pannekake.

Ovnspannekake er en rask middag som smaker like godt som de tradisjonelle pannekakene. Her kan du selvsagt variere fyllet med blant annet eple og bacon, tyttebær og bacon, ost og skinke eller purre og kjøttdeig.

Har du disse basisingrediensene på plass, kan du alltid trylle frem en pannekakemiddag på rekordtid:

  • Egg
  • Melk
  • Flytende Melange
  • Mel
  • Salt
  • Sukker

 

Prøv for eksempel ovnspannekake med bacon og blåbær.

Indisk kyllingcurry. Foto.
Indisk kyllingcurry.

Lag alt-i-ett gryter

 

Med denne retten sparer du tid både på matlagingen og oppvasken. Her putter du rett og slett alt i en gryte, og så har du en rask middag på bordet.

Disse basisingrediensene sørger for at du alltid kan lage en alt-i-ett-gryte:

  • Kraft eller buljong
  • Hakkede tomater
  • Frosne, ferdig kuttede grønnsaker
  • Kjøtt eller fisk, gjerne fryst
  • Pasta, ris eller belgfrukter

 

Her får du 3 forslag til alt-i-ett-gryter og alt du trenger å vite for å lykkes med dem.

Pasta med røkelaks. Foto.
Kremet pasta med røkelaks og asparges.

Kok pasta i en fei

 

De fleste har pasta i skapet, og pasta er en sikker vinner hos mange for å få middagen raskt på bordet. Det finnes noen triks som hjelper deg å få pastamiddagen enda raskere på bordet:

 

  • Kok opp vannet i vannkoker – det går ofte fortere enn i kjelen
  • Bløtlegg pastaen i kaldt vann mens du venter på at vannet skal koke – det korter ned koketiden
  • Ikke bruk for stor kjele som krever mye vann, da tar det mye lenger tid å koke opp vannet
  • Bruk en tynn pasta som spagetti eller vermicelli

 

Prøv kremet pasta med røkelaks og asparges til middag. Oppskriften får du her.

Barnas Tomatsuppe. Foto.
Barnas tomatsuppe.

Raske supper

 

Hjemmelagde supper er overraskende enkle og raske å lage, og du trenger kun noen få basisvarer i skapet for å få en næringsrik suppe klar på under ti minutter. Supper er også ypperlig for å få brukt opp rester fra tidligere middager, som pølser eller kjøttboller. Rester av ost eller pålegg kan også brukes for å toppe suppen med litt smak.

 

Disse ingrediensene sørger for enkle og gode supper:

  • Løk og hvitløk
  • Flytende Melange
  • Frosne, ferdig kuttede grønnsaker
  • Kraft eller buljong
  • Hakkede tomater til tomatsuppe
  • Melk eller fløte

 

Prøv for eksempel barnas tomatsuppe, en smakfull gulrotsuppe med chili og ingefær eller lag din egen variant. Lag gjerne dobbel porsjon når du lager suppe og frys ned porsjonsvis. Da har du enkle og raske middager til anledninger der alle er på farten og har dårlig tid.

Flere gode tips: