5 lekre og glutenfrie festkaker

Glutenallergi trenger ikke å sette en stopper for den store festdagen, det er disse flotte festkakene et godt bevis på. Her får du fem oppskrifter på glutenfrie festkaker som både smaker himmelsk og er lekre å se på.

Glutenfri nøttebunn med sjokoladekrem

Nøttebunn med sjokoladekrem og bær

 

Nøttebunn med sjokoladekrem er en saftig og god festkake som er naturlig glutenfri. Den fyldige sjokoladekremen får godt følge av friske bær, noe som gjør denne kaken til en ren smaksfornøyelse.

Tid: 60 minutter

Vanskelighetsnivå: Enkel

 

Du trenger:

 

Nøttebunn:

  • 100 gram mandler
  • 100 gram hasselnøtter
  • 200 gram sukker
  • 5 stk eggehviter
  • 2 ss Flytende Melange til pensling

 

Sjokoladekrem:

  • 180 gram kokesjokolade
  • 180 gram Melange, romtemperert
  • 1 dl kremfløte
  • 150 gram melis
  • 5 stk eggeplommer

 

Pynt:

  • 50 gram jordbær
  • 125 gram bjørnebær
  • 20 gram kokesjokolade

Slik gjør du:

 

Nøttebunn:

  1. Varm opp ovnen til 160 grader.
  2. Ha mandler og hasselnøtter i en food processor eller bruk en stavmikser, og mal nøttene til de er finkornet.
  3. Skill ett og ett egg av gangen, og pass på at du ikke får med noe eggeplomme i eggehvitene. Ha eggehvitene i en mikserbolle og pisk på middels hastighet til de begynner på skumme. Dette tar cirka 2 minutter.
  4. Tilsett sukkeret litt og litt av gangen, og pisk videre på høy hastighet til marengsen er tykk og blank. Dette tar cirka 8 minutter.
  5. Vend de malte mandlene og hasselnøttene forsiktig inn i marengsen. Pass på at luften ikke forsvinner i marengsen.
  6. Pensle en bakeform på 25 centimeter med Flytende Melange og dekk bunnen med bakepapir. Ha røren i formen og stek på midterste rille i 35 minutter.
  7. Avkjøl kaken i formen mens du lager sjokoladekremen.

 

Sjokoladekrem:

  1. Fyll opp en kjele med cirka 1/3 vann. Kok opp vannet og senk varmen til lav.
  2. Finn en glass- eller aluminiumsbolle som kan ligge over kjelen. Pass på at vannet ikke koker under bollen.
  3. Del opp kokesjokoladen og ha i bollen sammen med Melange i terninger. Rør jevnlig til alt er helt smeltet. Sett til side for avkjøling mens du forbereder resten
  4. Hell kald kremfløte i en bakebolle og pisk på høy hastighet til du har stiv krem.
  5. Sikt melis i en bakebolle og pisk sammen med eggeplommene på middels høy hastighet, til du har en lysegul men ganske kompakt eggedosis. Det tar 2 til 3 minutter.
  6. Vend pisket krem inn i eggedosisen. Vend deretter forsiktig inn den romtempererte sjokoladeblandingen og rør til du har en tykk sjokoladekrem.
  7. Ta nøttebunnen ut av bakeformen og plasser på et kakefat. Fordel sjokoladekremen jevnt utover og pynt med jordbær, bjørnebær og revet kokesjokolade.

 

Du finner også oppskriften på nøttebunn med sjokoladekrem her.

Pavlova med vaniljekrem og bær. Foto.

Pavlova med vaniljekrem og bær

 

Pavlova en glutenfri festkake som er både frisk og søt i smaken. Toppet med herlige bær og en smakfull vaniljekrem er denne kaken en favoritt hos mange.

Oppskriften finner du her
Glutenfri marengskake med toffifee

Marengskake med sjokolade og karamellkrem

 

Dette er en skikkelig festkake med en knasende god marengs og en vidunderlig krem av sjokolade og karamell. En fyldig og smakfull festkake det nesten er umulig å ikke ta et stykke til av.

 Tid: 120 minutter

Vanskelighetsnivå: Middels

 

Du trenger:

 

Marengs:

  • 6 stk eggehviter, romtemperert
  • 4 dl sukker
  • 2 ts hvitvinseddik
  • 2 ts maizena
  • 1 ts vaniljesukker

 

Sjokoladekrem:

  • 200 gram Melange, romtemperert
  • 200 gram melis
  • 300 gram kokesjokolade

 

Karamellkrem:

  • 3 dl kremfløte
  • 2 dl karamellsaus
  • 100 gram melis

 

Pynt:

  • 1 pk Toffifee

Slik gjør du:

 

Marengs:

  1. Varm opp ovnen til 100 grader.
  2. Skill ett og ett egg av gangen, og pass på at du ikke får med noe eggeplomme.
  3. Ha eggehvitene i en mikserbolle og pisk på middels hastighet til de begynner på skumme. Dette tar cirka 2 minutter.
  4. Tilsett sukkeret litt etter litt, og pisk videre på høy hastighet i cirka 6 minutter. Tilsett hvitvinseddik, maizena og vaniljesukker, og pisk på høy hastighet i 2 minutter.
  5. Når marengsen er så stiv at du kan løfte bollen opp-ned uten at den slipper bollen, er den klar.
  6. Legg et bakepapir på en stekeplate. Bruk en kakeform som måler ca. 20 centimeter og plasser den på ene enden av bakepapiret. Tegn rundt med en penn. Gjør det samme i motsatt ende på skrå slik at du får plass til to marengsbunner.
  7. Bruk en slikkepott for å få marengsen over på bakepapiret og en skje for å forme marengsen i sirklene.
  8. Plasser stekeplaten på midterste rille i ovnen og la marengsen steke i 60 minutter. Ikke åpne ovnen underveis.

 

Sjokoladekrem:

  1. Varm opp en kjele som er fylt med ca. 1/3 vann. Kok opp vannet og senk varmen til lav.
  2. Finn en glass- eller aluminiumsbolle som kan ligge over kjelen. Pass på at vannet ikke koker under bollen.
  3. Del opp kokesjokoladen og ha den i bollen. Når blandingen har smeltet setter du bollen til side.
  4. Ha romtemperert Melange og melis i en miksebolle, og kjør i kjøkkenmaskin på lav hastighet til blandingen er lys og luftig. Det tar cirka 5 minutter.
  5. Ha den smeltede sjokoladen i bollen, og pisk til alt er godt blandet og kremen er tykk.

 

Karamellkrem:

  1. Ha i kremfløte og karamellsaus i en bolle, og pisk til kremen er stiv, cirka 3 minutter.
  2. Rør inn melis til du har en tykk krem.

 

Anretning:

  1. Ha den ene marengsbunnen over på et kakefat. Fordel et lag sjokoladekrem over marengsbunnen. Ha den andre marengsbunnen over sjokoladekremen og fordel et lag med karamellkrem på toppen.
  2. Grovhakk halvparten av Toffifee-bitene og fordel hakkede og hele Toffifee over kaken.

 

Du finner også oppskriften på marengskake med sjokolade og karamellkrem her.

Glutenfri ostekake med jordbær

Jordbærostekake

 

Dette er en frisk og fyldig jordbærostekake som er laget med en knasende god glutenfri kjeksbunn. Denne festkaken kan du fint lage opptil 3 dager i forveien.

 

Tid: 290 minutter

Vanskelighetsnivå: Middels

 

Du trenger:

 

Kjeksbunn:

  • 300 gram glutenfrie Digestive-kjeks
  • 5 ss Flytende Melange med smør- og rapsolje

 

Ostemasse:

  • 3 dl kaldt vann
  • 1 dl vann til koking
  • 8 gelatinblader
  • 600 gram kremost naturell
  • 200 gram sukker
  • 800 gram jordbær
  • 5 dl kremfløte
  • 100 gram jordbær til pynt

Slik gjør du:

 

Kjeksbunn:

  1. Ha kjeksen i en plastpose og knus den med en kjevle til du får små smuler.
  2. Ha smulene over i en bakebolle og bland sammen med Flytende Melange. Du kan også gjøre dette i en food processor.
  3. Trykk ut smulene i bunnen av en springform på 25 cm. Du trenger ikke å kle bunnen med bakepapir.

 

Ostemasse:

  1. Legg gelatinplatene i kaldt vann til de blir myke. Dette tar cirka 5 minutter.
  2. Varm opp vann i en liten kjele på middels varme, men ikke la den koke.
  3. Klem vannet ut av gelatinplatene og ha dem i det varme vannet. Rør til gelatinen har løst seg opp og la det avkjøles helt.
  4. Ha kremost, gelatinvannet og sukker i en miksebolle, og rør til du får en kremet røre. Dette tar cirka 2 minutter.
  5. Pisk kremfløten til en luftig krem i en annen bolle.
  6. Mos jordbærene til en jevn røre med en stavmikser eller blender. Press jordbærrøren gjennom en fin sil slik at ikke alle frøene blir med.
  7. Vend stivpisket krem og jordbærrøre forsiktig inn i osteblandingen til den er jevn og luftig.
  8. Ha røren over kjeksbunnen og avkjøl i seks timer.
  9. Del jordbær i skiver, og pynt kaken med jordbær.

 

Du finner også oppskriften på jordbærostekake her.

Suksessterte

Suksessterte

 

Suksessterte er en populær klassiker med en deilig mandelbunn og en fyldig og karakteristisk gul krem.

Få oppskriften her

Flere gode kaketips: