5 steg til perfekte grillspyd

Det er mange grunner til at grillspyd er populær sommermat. Det er enkelt og raskt, kan varieres i det uendelige, og i tillegg slipper man mye oppvask. Ulempen derimot, er at man fort kan ende opp med tørt kjøtt med svidd marinade og overkokte grønnsaker. Med noen få triks i ermet sørger du for at grillspydene blir helt perfekte. Les hvordan her!

Grillspyd bløtlegges

1. Bløtlegg grillspydene

Bruker du grillspyd av tre er det lurt å bløtlegge disse i minst 30 minutter før bruk, hvis ikke kan du risikere at de tar fyr på grillen og maten blir ødelagt. Metallspyd bør oljes før du trer på maten, slik at den ikke setter seg fast i metallet.

 

2. Skjær maten i like store biter

Det er en god idé å skjære kjøtt og grønnsaker i cirka like store biter når du tilbereder maten. Med jevnstore biter er det lettere å få et jevnt stekt resultat. Er det noen biter som er større enn andre vil de små bli tørre og svidde innen de største er gjennomstekt.

 

3. Ha mellomrom mellom bitene

Det kan være fristende å putte så mye mat som mulig på hvert spyd for at grillingen skal gå raskere, men resultatet blir bedre om du klarer å la være å ha for mye på hvert enkelt spyd. Litt mellomrom mellom bitene gjør at du unngår kjøtt som er rått i midten og svidd utenpå. Det blir også lettere å sjekke om maten er gjennomstekt

Grillspyd sortert

4. Sorter grillspydene etter steketid.

Forskjellige typer kjøtt og grønnsaker har ulik steketid. Derfor er det lurt å sortere og lage grillspydene etter råvare. Legger du grillspydene på grillen etter hvor lang steketid de har, kan du ha alt blir klart samtidig.

  • Kylling og svinekjøtt må være gjennomstekt. Kylling og svinekjøtt i biter på 3 x 3 cm trenger cirka 5 minutter på hver side for å bli gjennomstekt.
  • Løk er blant grønnsakene som trenger lengst tid på grillen og kan legges på samtidig med spyd med kylling og svinekjøtt.
  • Rotgrønnsaker som gulrot, potet, sellerirot, persillerot, pastinakk, jordskokk og søtpotet smaker også nydelig på grillen, men bør skjæres i like store terninger og gis et raskt oppkok før de tres på spyd og grilles. Slik rekker de å bli møre tvers gjennom når de er ferdig grillet utenpå. Biter på 3 x 3 cm trenger 4 til 5 minutter.
  • Storfekjøtt kan være litt rosa i midten. Biter på 3 x 3 centimeter stekes i 3 til 4 minutter på hver side.
  • Fisk kan du skjære i terninger på 4 x 4 centimeter, da trenger de 3 til 4 minutter på hver side. På grillspyd er det lurt å bruke fete fiskeslag, som kveite, steinbit, laks og ørret, da disse ikke faller så lett av spydet.
  • Paprika kan du legge på samtidig som storfekjøttet eller fisken.
  • Cherrytomater skal på sist, og de skal kun grilles i 1 til 2 minutter. Når du griller cherrytomater er det en fordel at de er hele. Tre dem på gjennom stilkfestet så unngår du at de sprekker.

5. Lag en digg grillmarinade

Det er lurt å marinere kjøttet du skal anvende. Slik kan du tilføre kjøttet ekstra god smak, og den beste marinaden lager du selv. Denne smakfulle allroundmarinaden kan brukes både til kjøtt og grønnsaker.

Du trenger:

  • 0.5 dl Melange Flytende med Smør- og Rapsolje
  • 0.5 dl ketchup
  • 1 ss brunt sukker
  • 1 ts hvitvinseddik
  • 0.5 ts worcestershiresaus
  • 1 ts paprikapulver
  • 0.5 ts grovt flaksalt
  • 0.25 ts pepper

Slik gjør du:

  1. Ha alle ingrediensene i en bolle og pisk sammen til marinaden lager en emulsjon og ikke lenger skiller seg. Bruk gjerne visp, håndmikser eller stavmikser.
  2. Pensle kjøttspydene med marinaden. Hvis du vil kan du også marinere kjøttbitene i 1 til 2 timer før de tres på spydene.

 

TIPS: Lager du ekstra mye marinade kan restene oppbevares på glass eller flaske i kjøleskapet i 2 til 4 uker.

 

Tips! Om du ikke har grill, eller det plutselig skulle regne, kan du fint steke grillspydene på grillpanne eller vanlig stekepanne. Bruk middels sterk varme i stekepannen og cirka like lang steketid som på grillen. Snu spydene underveis. Sjekk med en kniv om kjøttet er ferdig før du spiser.

Flere gode grilltips: