Slik lager du alt-i-ett gryte

Smakfull middag som krever lite tid til forberedelser og lager minimalt med oppvask høres nesten for godt ut til å være sant. Med alt-i-ett gryter får du akkurat det.

Synes du det kan være vanskelig å finne tid til å forberede smakfulle middager? Kanskje du gruer deg til oppvasken etterpå? Det finnes heldigvis en enkel og ukomplisert løsning som både hjelper deg i tidsklemma og sparer oppvaskbørsten for slitasje: alt-i-ett-gryte.

Alt-i-ett-gryter er akkurat det det høres ut som; middag der alt kan puttes opp i en gryte. Minimalt med oppvask og superenkelt.

Alt-i-ett-gryter kan enten lages som langtidskoking eller som en enkel og rask middag. Uansett hvilken variant du velger, er det et godt tips å forberede alt dagen i forveien og sette gryten i kjøleskapet. Da kan du sette gryten på før du går på jobb for langtidskoking, eller med en gang du kommer hjem fra jobb.

Grønnsaker som blir kuttet. Foto.

Smarte tips til alt-i-ett-gryter

 

Når du lager alt-i-ett-gryter, er det kun fantasien som setter begrensning på hva du kan ha opp i. Her er likevel noen tips som kan være nyttig å ha i bakhodet.

Valg av kjøtt:

Velg gjerne kjøtt som tåler å bli kokt litt, så slipper du å måtte følge nøye med på kjernetemperaturen. Gode alternativer er kjøttdeig, kyllinglår, grytekjøtt, høyrygg, svinenakke eller pølser.

Grønnsaker:

Ved langtidskoking er det lurt å velge kokefaste grønnsaker som gulrøtter, kokefaste poteter, løk, pastinakk, kålrot og lignende. Grønnsakene kuttes i biter og tilsettes 30 minutter før servering. Når du lager hurtiggryter, kan du gjerne velge grønnsaker som trenger kort koketid. Squash, brokkoli, blomkål, paprika, aubergine, asparges og lignende.

Pasta, ris og belgfrukt:

Pasta, ris og belgfrukter som linser eller bønner, kan også tilsettes i alt-i-ett-gryten for å gjøre gryten mer mettende, og tilføre karbohydrater og proteiner. Da er det viktig å tilsette nok væske. Følg med på risen eller pastaen underveis og tilsett en kopp mer væske om du ser at det trengs.

Væske:

For å kunne lage alt-i-ett-gryter, trenger kjøttet og grønnsakene væske for koking. Har du kun kjøtt og grønnsaker, trenger du nok væske slik at det dekker ingrediensene. Tilsetter du ris, pasta eller belgfrukter, må du i tillegg ha nok væske slik at disse ingrediensene kan koke og trekke til seg væske. Buljong av kjøtt, kylling eller grønnsaker, hakkede tomater og kokosmelk er de vanligste væskene til grytene.

Klar for å lage din egen alt-i-ett gryte? Her er 3 oppskrifter som hjelper deg på vei!

Indisk kyllingcurry. Foto.

Indisk kyllingcurry

Du trenger:

  • 1 løk
  • 2 fedd hvitløk
  • 3 ss Flytende Melange
  • 1 ss garam masala
  • 1 ts spisskummen
  • 1 ts gurkemeie
  • 4 kyllinglår
  • 2 dl ris
  • 400 ml kokosmelk
  • 5 dl kyllingbuljong
  • 400 gram hakkede tomater
  • 1 dl yoghurt eller creme fraiche

Slik gjør du:

  1. Finhakk løk og hvitløk.
  2. Varm opp en stor gryte på middels sterk varme med Flytende Melange. Ha i løken og surr til den er myk, men ikke brunet. Ha i hvitløken og la det surre i 1 minutt til.
  3. Dryss over garam masala, spisskummin og gurkemeie, og rør om et par ganger slik at krydderet fordeler seg i gryten.
  4. Tilsett risen og deretter kyllinglårene i gryten. Hell over kokosmelk, kyllingbuljong og hakkede tomater, og kok opp. Når det koker, legg på lokk og senk temperaturen til middels.
  5. La gryten småkoke i 35 minutter. Rør inn yoghurten rett før servering.
  6. Server gjerne sammen med naanbrød eller annet godt brød.

Marokkansk grønnsaksgryte med linser

Du trenger:

  • 2 kilo søtpotet
  • 1 løk
  • 2 fedd hvitløk
  • 3 ss Flytende Melange
  • 1 ss spisskummen
  • 1 ts gurkemeie
  • 100 gram tørket aprikos
  • 2 ts rødvinseddik
  • 200 gram røde linser
  • 5 liter grønnsaksbuljong

Slik gjør du:

  1. Rens søtpoteten og del den i terninger, ca. 2×2 cm.
  2. Finhakk løk og hvitløk.
  3. Varm opp en stor gryte på middels sterk varme med Flytende Melange. Ha i løken og surr til den er myk, men ikke brunet. Ha i hvitløken og la det surre i 1 minutt til.
  4. Tilsett søtpotetterningene og la det surre i 1 minutt til.
  5. Dryss over spisskummen og gurkemeie, og rør rundt til krydderet er godt fordelt i gryten.
  6. Tilsett aprikoser, rødvinseddik, linser og grønnsaksbuljong. Kok opp.
  7. Senk varmen til middels, legg på lokk og la gryten småkoke i 30 minutter.
Meksikansk biffgryte. Foto.

Meksikansk biffgryte

Du trenger:

  • 1 løk
  • 2 fedd hvitløk
  • 3 ss Flytende Melange
  • 1 ss chilipulver
  • 1 ts spisskummen
  • 1 ts oregano
  • 5 ts kanel
  • 1 kg grytekjøtt av storfe
  • 5 dl kjøttbuljong
  • 400 gram hakkede tomater
  • 400 gram bønner
  • Salt og pepper

Slik gjør du:

  1. Finhakk løk og hvitløk.
  2. Varm opp en stor gryte på middels sterk varme med Flytende Melange. Ha i løken og surr til den er myk, men ikke brunet. Ha i hvitløken og la det surre i 1 minutt til.
  3. Dryss over chilipulver, spisskummen, oregano og kanel, og rør inn krydderet.
  4. Tilsett kjøttbitene og hell over kjøttbuljong og hakkede tomater. Ha i bønnene, legg på lokk og la det koke opp. Senk temperaturen til middels lav og la det småkoke i 1.5 time. Smak til med salt og pepper.

Andre gode tips