Geir Brekke er baker og har god ekspertise på hvordan man best lykkes med kakene. Han forteller at det er særlig to ting mange gjør feil når de skal bake.

– En vanlig feil mange gjør er å ikke romtemperere ingrediensene før de begynner å lage kakerøren. Dette er viktig for å få best mulig resultat og krever at du planlegger litt og setter frem alle ingrediensene på kjøkkenbenken. I tillegg er det viktig at ovnen er klar og varm nok når kaken er rørt sammen. Om røren må vente på benken mens ovnen varmer seg opp, mister røren luften som er pisket inn og kaken blir mindre luftig, forteller Brekke.

Her får du bakerens beste baketips som hjelper deg å lykkes med bakingen

 

1. Legg en plan:

  • Legg en plan for bakingen og sett frem alt av ingredienser og utstyr. Da sparer du mye tid underveis.
  • Sørg for at alle ingredienser har samme temperatur. Sett frem ingrediensene på kjøkkenbenken i minst 30 minutter.
  • Det er særlig viktig å romtemperere eggene før du starter. Eggedosis av romtempererte egg blir luftigere enn eggedosis av kalde egg. Legg dem noen minutter i lunket vann hvis du har glemt dette.
  • Sett på ovnen først – når kakerøren er i formen må den inn i ovnen med en gang. Glemmer du dette, blir kaken stående for lenge og luften som er pisket inn forsvinner ut.

2. Jevn og luftig røre:

  • Unngå trekk på kjøkkenet når du lager kaker og gjærdeig. Kald luft eller trekk kan gi saktere eller mindre heving og føre til at det danner seg uønsket hinne på deigen.
  • Bland alltid hevemiddelet (bakepulver/natron) med melet og sikt det inn i røren. Da sikrer du jevn fordeling av hevemiddelet.
  • Rør minst mulig i kakerøren når melet er tilsatt. For mye røring kan føre til kompakte og seige kaker.
  • Sørg for å holde utstyret helt rent og vask alltid utstyret i varmt såpevann etter hver bruk. For eksemplel blir ikke eggehvitene stive hvis utstyret ikke er rent og helt fritt for fett.

Skal du lage marengs? Denne steg-for-steg-guiden hjelper deg lykkes!

3. Steking av kaker:

  • Henger kaken ofte fast i formen? Kle formen med bakepapir, smør formen og stek som vanlig – da vil kaken løsne lett. Du kan også smøre formen og deretter strø med sukker eller mel i bunnen og på kantene.
  • Vær tålmodig når du steker kaken. Hold døren på stekeovnen lukket til kaken er nesten ferdig. Da får du høye og luftige kaker.
  • Hvis kaken faller ned i midten er den tatt ut for tidlig – midten blir nemlig ferdig sist. Det kan være lurt å senke temperaturen i ovnen når du ser at kaken begynner å løsne fra kanten av formen, og så steke ferdig på lavere temperatur. Bruk en kakepinne eller en tannpirker for å sjekke om kaken er ferdig. Den skal komme ut helt ren.
  • Alle stekeovner er forskjellige og derfor er tid og temperatur veiledende. Bli kjent med ovnen din, så blir det lettere å lykkes.

4. Frysing av kaker:

  • Skal du forhåndsbake til en festanledning? Kakebunner egner seg godt til frysing. Legg bakepapir mellom bunnene og frys de i plastpose. Ta de opp dagen før festen og la de tine i kjøleskapet. Så kan du pynte kaken samme dag.
  • Vil du ha kaker klare til uventet besøk? Lag gjerne kakene i muffinsformer. Da kan du ta ut av fryseren de kakestykkene du trenger, heller enn å måtte tine en hel kake.