Olav Birkeland er selverklært matnerd, og driver bloggen hobbykokken.no på 11. året. Han har også gitt ut flere kokebøker, inkludert «Den velutstyrte mannen» hvor han blant annet skriver om pizza på grillen.

Olav Birkeland. Foto.
Olav Birkeland

– Jeg har laget pizza helt siden skolekjøkkenet i 1985, og elsker det – vi kan gjerne ha pizza på menyen ukentlig, sier han.

I motsetning til å steke pizza i stekeovnen er det helt andre faktorer som spiler inn når den skal grilles.

– Siden en pizza ikke kan snus må den ha mangesidig varme slik den får i en stekeovn, men på en grill kommer jo varmen hovedsakelig nedenfra. Hvis man skal få en vellykket pizza på grillen er man derfor avhengig av å bruke lokk, slik at når varmen går opp og forbi pizzasteinen slår den ned fra lokket også, sier han.

Man bruker derfor indirekte varme når man steker pizza: Når grillkullet er varmt skyves det til den ene siden, pizzaen plasseres på den andre siden og lokket lukkes.

Prøv deg frem

– Du trenger ikke så enormt sterk varme, 200 til 250 grader og en steketid på fire til sju minutter er fint. Mange griller har høye lokk, som fører til at varmen ikke slår så godt nedover, derfor kan det ta lenger tid å få fyllet godt nok stekt, sier Birkeland.

Prøv deg gjerne frem for å finne ut hvilken steketid som fungerer best på din grill. Du må ta høyde for at du kanskje opplever brent bunn og ustekt topp de første gangene. Men øvelse gjør mester!

– En god idé er å legge to pizzabunner oppå hverandre med fyll i mellom, som du snur halvveis i steketiden. Da får du en calzone-variant som er perfekt stekt på begge sider, sier han.

Pizza med sopp på grill. Foto.

Vær nøyaktig

Et annet godt tips for et vellykket resultat er å forsteke pizzabunnen i vanlig stekeovn.

– Stek bunnene i tre minutter på 250 grader og putt dem i fryseren slik at du kan bruke dem når du skal steke pizza på grillen, sier han.

Den gylne regelen når man skal legge fyll på pizzaen er: Først saus, så ost, så topping.

– Vær litt forsiktig med mengden ost siden steketiden er så kort, sier Birkeland. Selv er han ekstra svak for pizza med tomatsaus, en blanding av flere forskjellige oster som Jarlsberg, mozzarella og parmesan, pepperoni, rødløk og et pepperdryss på toppen.

Grillet pizza

– Friske urter som basilikum er godt på pizza, men når den skal grilles kan de ikke ligge på toppen, for da blir de brent. Hvis du lager en klassisk pizza margherita med tomat, basilikum og mozzarella er et godt tips å legge basilikumen under osten, eventuelt dyppe den i laken som osten ligger i før du legger den på pizzaen, sier han.

Å steke pizza på grillen gir også en god røyksmak man ikke får i stekeovn.

– Siden pizzaen stekes så raskt på så høy temperatur på grillen er det viktig å være mer nøyaktig enn når man steker den i stekeovnen. Pass på at kjøtt og kylling er delt opp i like store biter slik at de blir jevnt stekt. Jo mer nøyaktig du er, jo bedre blir resultatet, sier Olav Birkeland.

Tips!

Har du ikke pizzastein eller pizzastål kan du bruke langpanna fra ovnen eller en stekepanne av jern som ståler høy varme, gjerne med avtakbart håndtak.