Slik lager du fudge

Myk fudge som smelter på tungen er blitt en ny julefavoritt blant mange og egner seg perfekt som spiselig julegave. Her finner du våre beste tips til hvordan du kan lage fudge med ulike smaker selv.

Våre beste tips til vellykket fudge:

 

  1. Gjør klart alt før du setter i gang. Fudge må passes på under hele kokeprosessen, så ha alt klart på forhånd.
  2. Bruk redskap som tåler høy temperatur. En tresleiv eller silikonsleiv egner seg godt til å røre med.
  3. Bruk en gryte med tykk bunn som fordeler varmen godt slik at fudgen ikke brenner i bunnen.
  4. Rør hele tiden mens du koker massen, ellers vil massen svi seg.
  5. Om man pisker blandingen for mye eller for kraftig, så kan margarinen begynne å skille seg og legge seg som et lag over blandingen. Da kan man prøve å la blandingen stå en stund til den er litt kaldere, og så piske forsiktig til alt er blandet sammen igjen.
  6. Bruk helst et sukkertermometer for å få riktig temperatur på sukkeret og konsistens på fudgen.
  7. Oppbevar fudge i en lufttett boks med lokk. Skill lagene med matpapir og oppbevar kjølig. La den gjerne stå i romtemperatur før servering.
Fudge med forskjellige smaker. Foto.

Vaniljefudge

 

Du trenger:

  • 1 boks søt kondensert melk (ikke Vikingmelk)
  • 100 gram sukker
  • 150 gram Melange
  • 1 vaniljestang, kun frø

 

Slik gjør du:

  1. Ha kondensert melk, sukker og Melange i en tykkbunnet kjele. Tilsett frøene fra vaniljestangen.
  2. Kok opp blandingen under konstant omrøring med en tresleiv. Det er viktig å røre hele tiden slik at blandingen ikke svir seg i bunnen.
  3. Kok til blandingen blir tykk og lysebrun. Har du et sukkertermometer, eller et digitalt steketermometer, skal det vise cirka 112 grader. Om du ikke har termometer, kan du koke blandingen i cirka 12 minutter.
  4. Kle en liten form (cirka 20 x 15 centimeter) med bakepapir. Hell fudgemassen over i formen og avkjøl. Skjær deretter fudgen i passende biter.
Sjokoladefudge. Foto.

Sjokoladefudge

 

Du trenger:

  • 1 boks søt kondensert melk (ikke Vikingmelk)
  • 100 gram sukker
  • 150 gram Melange
  • 200 gram mørk kokesjokolade

 

Slik gjør du:

  1. Ha kondensert melk, sukker og Melange i en tykkbunnet kjele.
  2. Kok opp blandingen under konstant omrøring med en tresleiv. Det er viktig å røre hele tiden slik at blandingen ikke svir seg i bunnen. Kok til blandingen blir tykk og lysebrun.
  3. Har du et sukkertermometer, eller et digitalt steketermometer, skal det vise cirka 112 grader. Om du ikke har termometer, kan du koke blandingen i cirka 12 minutter. Tilsett sjokoladen i biter og rør rundt til det hele er blandet sammen.
  4. Kle en liten form (cirka 20 x 15 centimeter) med bakepapir. Hell fudgemassen over i formen og avkjøl. Skjær deretter fudgen i passende biter.
Rocky road fudge. Foto.

Rocky road fudge

 

Du trenger:

  • 1 boks søt kondensert melk (ikke Vikingmelk)
  • 100 gram sukker
  • 150 gram Melange
  • 1 dl grovhakkede pistasjnøtter
  • 1 dl mini marshmellows
  • 1 dl tranebær

 

Slik gjør du:

  1. Ha kondensert, sukker og Melange i en tykkbunnet kjele.
  2. Kok opp blandingen under konstant omrøring med en tresleiv. Det er viktig å røre hele tiden slik at blandingen ikke svir seg i bunnen.
  3. Kok til blandingen blir tykk og lysebrun. Har du et sukkertermometer, eller et digitalt steketermometer, skal det vise cirka 112 grader. Om du ikke har termometer, kan du koke blandingen i cirka 12 minutter.
  4. Tilsett pistasjnøtter, marshmallows og tranebær, og rør rundt til det hele er blandet sammen.
  5. Kle en liten form (cirka 20 x 15 centimeter) med bakepapir. Hell fudgemassen over i formen og avkjøl. Skjær deretter fudgen i passende biter.
Salt karamellfudge. Foto.

Salt karamellfudge

 

Du trenger:

  • 1 boks kondensert melk søt type (ikke Vikingmelk)
  • 100 gram sukker
  • 150 gram Melange
  • 5 dl salt karamellsaus
  • 1 ts havsalt

 

Slik gjør du:

  1. Ha kondensert melk, sukker, Melange og salt karamellsaus i en tykkbunnet kjele.
  2. Kok opp blandingen under konstant omrøring med en tresleiv. Det er viktig å røre hele tiden slik at blandingen ikke svir seg i bunnen.
  3. Kok til blandingen blir tykk og lysebrun. Har du et sukkertermometer, eller et digitalt steketermometer, skal det vise cirka 112 grader. Om du ikke har termometer, kan du koke blandingen i cirka 12 minutter.
  4. Kle en liten form (cirka 20 x 15 centimeter) med bakepapir. Hell fudgemassen over i formen og avkjøl. Dryss over havsalt. Skjær deretter fudgen i passende biter.

Mer julegodt