Tre flotte 17. mai-kaker du enkelt kan pynte selv

En lekker kake i rødt, hvitt og blått pynter opp kakebordet på nasjonaldagen. Her har du tre forslag til hvordan du enkelt kan gjøre en vanlig kake om til en skikkelig festkake til 17. mai. Alle kakene kan lages en dag eller to i forveien, så kan du kose deg med pyntingen samme dag som den skal serveres.

Flaggkake til 17. mai

Gulrotkake med flagg

En saftig gulrotkake med ostekrem er en favoritt blant mange. Her har vi brukt vår oppskrift på nydelige gulrotkake og pyntet den med blåbær og jordbær i skiver sammen med ostekrem for å danne det norske flagget.

Du trenger:

Slik gjør du:

  1. Bak gulrotkake i langpanne med ostekrem og la den avkjøles.
  2. Fordel halvparten av ostekremen i et jevnt lag over den avkjølte kaken.
  3. Rens jordbærene og skjær dem i skiver. Et godt tips som gjør jobben raskere er å bruke en eggedeler. Legg jordbærene i firkantformasjon i hvert hjørne av kaken.
  4. Fyll resten av ostekremen i en sprøyteposte med valgfri tipp for å lage de hvite linjene i flagget. Vi har brukt en liten stjernetipp (nr. 18 fra Wilton). Har du ikke sprøytepose kan du bruke en vanlig frysepose eller brødpose og klippe et lite hull i tuppen og lage hvite striper i stedet for små rosetter.
  5. Legg blåbærene i midten tilslutt så unngår du at de forsvinner i ostekremen.

 

TIPS: Du kan også lage en sjokoladekake, krydderkake eller banakake i langpanne om du heller ønsker det. Fremgangsmåten er den samme, men på sjokoladekaken kan du for eksempel bruke minimarshmallows istedenfor lys glasur for å lage de hvite linjene i flagget.
Muffins i flaggformasjon

Muffins i flaggformasjon

Helt vanlige muffins med glasur kan enkelt forvandles til en imponerende flaggkake ved hjelp av litt konditorfarge. For å få nok muffins til å danne et flagg trenger du 56 muffins. Vi har laget 4,5 porsjoner av denne oppskriften på lyse muffins. Dette er med andre ord en prefekt kake om du skal ha mange gjester. Ønsker du å variere smaken i muffinsene kan du tilsette hakkede nøtter, bær eller sjokolade i deler av røren.

 

Du trenger:

  • 56 stk lyse muffins med glasur
  • Sprøytepose med tipp
  • 0,5 ts blå gel- eller pastafarge
  • 0,5 ts rød gel- eller pastafarge
Close up muffins i flaggformasjon

Slik gjør du:

  1. Fordel glasuren i tre boller. Bland inn rød konditorfarge i den ene, blå i den andre og la den tredje være som den er. Start med 0,5 ts og prøv deg frem til du får ønsket farge. Her er det lurt å bruke gel- eller pastafarge fremfor tradisjonell konditorfarge, for å få sterke nok farger. Vi har brukt Progel pastafarge i fargene marineblå og rød.
  2. Fyll en sprøytepose med rød smørkrem og pynt 20 muffins. Vi brukte en stor lukket stjernetipp (Wilton nr. 1b).
  3. For å lage en rose holder du posen loddrett med den hånden du vil tegne med og bruker den andre til å støtte. Hold tippen nesten ned på muffinsen, begynn i midten og fordel utover i en sirkel. Løft opp på slutten. Vær lett på hånden, tenk at du nesten legger glasuren i luften heller enn å trykke den ned på muffinsen. Om det er første gang du lager roser kan det være fint å øve seg på en tallerken først.
  4. Lag så hvite roser på 22 muffins, og blå roser på 14 muffins. Bruk samme fremgangsmåte som på de røde.
  5. Når alle muffinsene er pyntet setter du dem sammen til et flagg som på bildet.

 

TIPS: Ønsker du å lage en mindre muffinskake, kan du lage minimuffins i stedet.

Ostekake med gelélokk

Ostekake i rødt, hvitt og blått

En lett og frisk ostekake er en klassiker på kakebordet og manges favoritt. Med rødt gelelokk og pynt i rødt, hvitt og blått blir den enkelt festklar til 17. mai. Vær obs på at en ostekake må være laget med gelatin for å klare å holde oppe et gelélokk. Fullstendig oppskrift på en nydelig ostekake med gélelokk finner du her.

Du trenger:

  • 1 stk ostekake
  • 2,5 dl vann
  • 1 pk jordbærgelé
  • 125 g blåbær
  • 100 g jordbær
  • 50 g bringebær
  • 6 stk hvite marengstopper
Ostekake med gelélokk

Slik gjør du:

  1. Kok opp vann og rør inn jordbærgelépulveret til det er oppløst.
  2. Avkjøl geléen til den er romtemperert, men fremdeles flytende.
  3. Hold en spiseskje over en ferdig stivnet ostekake mens du heller jordbærgeléen forsiktig over på skjeen. Da blir ikke strålen så sterk og det minsker sjansen for at du får merker i ostekremen.
  4. Dekk til kakeformen og sett den i kjøleskapet i minimum 2 timer, til gelélokket har stivnet.
  5. Pynt den ferdige kaken med friske bær og hvite marengstopper rett før servering.

Flere gode kaketips til 17. mai:

Melkefri sjokoladekake i langpanne

Enkle langpannekaker

Langpannekaker er enkle å lage og praktiske fordi de rekker til mange kakeglade gjester - enten det er til middagsselskapet, bursdagen, skoleavslutningen, dugnaden eller kakelotteriet. De kan også enkelt dekoreres med en blank glasur, med bær eller med fargerikt kakestrøssel som passer anledningen. Her har vi samlet våre favoritter som er skapt for å deles.

Glutenfrie festkaker

5 lekre og glutenfrie festkaker

Glutenallergi trenger ikke å sette en stopper for den store festdagen, det er disse flotte festkakene et godt bevis på. Her får du fem oppskrifter på glutenfrie festkaker som både smaker himmelsk og er lekre å se på.

Smakfulle muffins til 17 mai. Foto.

Kaker til 17. mai

På selveste nasjonaldagen er det gøy å lage noe ekstra godt og staselig, som gjerne følger fargepaletten til flagg og pynt. Her finner du oppskrifter på festfine 17. mai-kaker som gjestene garantert vil rope hurra for.

Tre sjokoladekaker

Tre enkle og smakfulle sjokoladekaker

Disse sjokoladekakene ser kanskje imponerende ut, men er faktisk overraskende enkle å lage. Fylt med herlig sjokolade og toppet med både fyldige og friske glasurer, egner de seg perfekt for deg som er ekstra glad i sjokolade.

Sjokoladekake i langpanne. Foto.

Bakerens beste baketips til luftige og saftige kaker

Kaker som faller ned i midten, som sitter fast i formen eller som ikke blir luftige. Det er mange utfordringer som dukker opp underveis når man vil å lykkes med kakebakingen. Her får du bakerens beste baketips som gjør det enklere å lykkes.