Skal du ha mange til middag? Da er kalkun et perfekt alternativ. Tilbehøret kan du lage kvelden i forveien, så kan du kose deg med gjestene mens kalkunen steker seg selv i ovnen.

Nancy Sandmæl vokste opp i California, men har bodd i Norge i mer enn 40 år. Kalkuntradisjonene har hun tatt med seg fra hjemlandet USA, hvor kalkun er et fast innslag på middagsbordet til Thanksgiving og i julen.

Mange synes det er vanskelig å helsteke kalkun, på grunn av det lave fettinnholdet kan den nemlig fort bli tørr om den står for lenge på høy temperatur i ovnen.

– Når man kjøper kalkun følger det som regel med nøyaktige stekeanvisninger. Hvis du følger dem vil du få et godt resultat. Mitt tips er å langtidssteke kalkunen på lav varme, da blir den ekstra mør og saftig, sier Sandmæl.

Å legge urter og margarin under skinnet gjør også at du unngår tørt kjøtt.

– Jeg anbefaler å løfte opp skinnet ved kalkunbrystet, som er det tørreste kjøttet på kalkunen, og legge inn margarin, timian og salvie for å tilføre mer smak og saftighet, sier hun.

Det aller beste tilbehøret til kalkun

Når det kommer til tilbehør er det visse ting amerikanerne bare må ha sammen med julekalkunen.

– Tranebærsaus er et «must»! Man får kjøpt poser med ferdig amerikansk tranebærsaus i Norge. Hvis du ikke får tak i det kan du fint erstatte tranebær med tyttebær. Tilsett litt appelsinjuice og revet appelsinskall i sausen for å gi den en frisk og syrlig smak, sier Sandmæl.

Waldorfsalat er et annet fast innslag på amerikanske middagsbord sammen med julekalkunen.

– Waldorfsalaten hører absolutt med! Bruk majones som basis for dressingen, og spe på med litt eplejuice og sitronsaft. Ha i for eksempel epler i biter, grovhakkede dadler og valnøtter og kanskje litt finhakket stangselleri, så får du et friskt og deilig tilbehør til kalkunen, sier Sandmæl.

For Nancy er også søtpotetmos, maissufflé og grønne bønner med ristede mandelflak selvsagt tilbehør til kalkunen. Men hun understreker at tilbehøret varierer fra familie til familie i USA.

– Noen foretrekker tilbehør basert på ulike frukter, som også passer godt til kalkun. Alle har sin egen vri på hva de serverer, men det jeg har nevnt over er gjengangerne, sier hun.

Ikke kast innmaten

Når man kjøper kalkun følger innmaten ofte med i en pose. Den ser kanskje ikke så innbydende ut, men den må du for all del ikke kaste. Den kan du nemlig bruke som basis for nydelig saus eller stuffing.

– Stuffing lager du ved å tørke brødbiter uten skorpe på lav varme i ovnen slik at de blir knusktørre. Finhakk løk og stangselleri og surr det i margarin med salvie og timian. Bland dette med finhakket, kokt innmat fra kalkun og de tørre brødbitene. Du kan bruke kraften fra innmaten både til å lage saus og i stuffingen slik at den er litt fuktig. Stuffingen dytter du inn i kalkunen like før den stekes, og knytter sammen beina med en hyssing, forklarer hun.

Når julekalkunen er fortært er det bare å begynne å glede seg til restene.

– Noe av det beste jeg vet er en kalkunsandwich laget med kald kalkun, tyttebær, salat og selvfølgelig Mills majones. Det er en skikkelig favorittrett dagen derpå, sier Nancy Sandmæl.

Oppskriften på Nancys nydelige kalkunsandwich finner du her.

Slik steker du kalkun

Hel kalkun:
Mengde per person: 500 gram. Stekes i ovn i en halv time per kilo på 180 grader. Kjernetemperaturen skal være 68 grader når den er ferdig

Kalkunfilet uten skinn:
Mengde per person: 200 gram. Stekes i ovnen på 125 grader til kjernetemperaturen er på 68 grader.

Kalkunfilet med skinn:
Mengde per person: 200 gram. Stekes i ovnen i cirka en time på 180 grader, til kjernetemperaturen er på 68 grader.

Kalkunbiff:
Mengde per person: 200 gram. Stekes i middels varm panne i to minutter på hver side. Etterstekes på lav varme under lokk i 4 minutter.

 

Kilde: Opplysningskontoret for egg og kjøtt