Bergenske kakemenn

Middels
40 min.
Kakemenn, julemanna, gøttekælla, kakekæller – kjært barn har mange navn. De tykke, lyse julekakene er spesielt populære i Bergen og blir laget over store deler av Vest- og Sørlandet med lokale variasjoner i både navn og oppskrifter. Spises ofte som de er, men pyntes gjerne med konditorfarge, sukker eller sjokolade. Denne oppskriften gir ca. 50 kaker.
Vurder oppskriften

Slik gjør du

  1. Smelt Melange i en kjele og la det avkjøle seg et par minutter.

  2. Bland Melange, sukker og melk i en bolle.

  3. Bland hornsaltet inn i hvetemelet og rør sammen til en jevn deig.

  4. Dekk bollen med plast og la den hvile i kjøleskap i minimum to timer, eller over natten.

  5. Sett ovnen på 180 grader.

  6. Arbeid litt mel inn i deigen før den kjevles ut til ca. 0,5 cm tykkelse og stikk ut figurer.

  7. Tips! Når du skal stikke ut kakemennene er det lurt å sette formene tettes mulig. Jo flere ganger du må kjevle ut deigen, jo seigere blir den og kakene kan få en ruglete overflate under steking

  8. Legg kakene på bakeplate dekket med bakepapir og stek  kakene i 8-10 minutter på midterste rille.

  9. Avkjøl kakene på platen.

  10. Kakene kan spises som de er eller dekoreres med sjokolade eller konditorfarge. Dekorering med konditorfarge kan du gjøre ved å bruke trepinner eller enden av fyrstikker

  11. Tips! Har du ikke tid til å lage deig samme dag som den skal brukes? Kakemenndeig kan fint oppbevares flere dager i kjøleskapet.

Antall porsjoner:

  • 150 gram Melange
  • 300 gram sukker
  • 2 dl melk
  • 2 ts hornsalt
  • 800 gram siktet hvetemel + mel til utbaking

Produkter i oppskriften

Bilde av Melange folie

Melange

Lignende oppskrifter

Pepperkaker

Pepperkaker

Enkelt
60 min.
siruppsnipper oppskrift

Sirupssnipper

Middels
60 min.
Peppernøtter

Peppernøtter

Enkelt
60 min.