Bergenske kakemenn


40 min.

Kakemenn, julemanna, gøttekælla, kakekæller – kjært barn har mange navn. De tykke, lyse julekakene er spesielt populære i Bergen og blir laget over store deler av Vest- og Sørlandet med lokale variasjoner i både navn og oppskrifter. Kakemenn kan spises som de er, men pyntes tradisjonelt med konditorfarge, sukker eller sjokolade. Denne oppskriften gir cirka 50 kaker.

Ingredienser

  • 150 gram Melange
  • 300 gram sukker
  • 2 dl melk
  • 2 ts hornsalt
  • 800 gram siktet hvetemel + mel til utbaking

Slik gjør du

  • Smelt Melange i en kjele og la det avkjøle seg et par minutter.

  • Bland Melange, sukker og melk i en bolle.

  • Bland hornsaltet inn i hvetemelet og rør sammen til en jevn deig.

  • Dekk bollen med plast og la den hvile i kjøleskap i minimum to timer, eller over natten.

  • Sett ovnen på 180 grader.

  • Arbeid litt mel inn i deigen før den kjevles ut til ca. 0,5 cm tykkelse og stikk ut figurer.

  • Tips! Når du skal stikke ut kakemennene er det lurt å sette formene tettes mulig. Jo flere ganger du må kjevle ut deigen, jo seigere blir den og kakene kan få en ruglete overflate under steking

  • Legg kakene på bakeplate dekket med bakepapir og stek  kakene i 8-10 minutter på midterste rille.

  • Avkjøl kakene på platen.

  • Kakene kan spises som de er eller dekoreres med sjokolade eller konditorfarge. Dekorering med konditorfarge kan du gjøre ved å bruke trepinner eller enden av fyrstikker

  • Tips! Har du ikke tid til å lage deig samme dag som den skal brukes? Kakemenndeig kan fint oppbevares flere dager i kjøleskapet.