Bordstabelbakkels


30 min.

Bordstabelbakkels er en av de få tradisjonelle julekakene som har norsk opprinnelse, og regnes av mange som et av de syv slagene til jul. De avlange kakene har en stripe mandelmasse som pynter opp, og skal stables fint når de serveres. Bakkels er i utgangspunktet en betegnelse på mindre bakverk, gjerne stekt i smult, mens bordstabelbakkelsene kjevles ut og stekes i ovn. Oppskriften gir cirka 70 kaker.

Ingredienser

  • KAKER:
  • 1 stk egg
  • 125 gram sukker
  • 1 ss kremfløte
  • 125 gram Melange
  • 250 gram hvetemel (ca. mengde)
  • MANDELMASSE:
  • 2 stk eggehviter
  • 125 gram melis
  • 150 gram mandler, skålede og malte

Slik gjør du

  • Visp egg og sukker til eggedosis.

  • Tilsett fløten.

  • Smuldre Melange og hvetemel, og bland dette sammen med eggedosisen. Sett deigen kjølig i et par timer.

  • Halvpisk eggehvitene og bland i melis og de malte mandlene.

  • Kjevle deigen tynt, ca. 2 mm. Skjær ut lengder med bakkelssporer 2-3 cm brede og 10-12 cm lange kaker. Legg dem forsiktig på stekeplate dekket med bakepapir.

  • Legg en tynn stripe med mandelmasse midt på.

  • Stek kakene i stekeovnen ved 180 grader i ca. 10 minutter, midt i ovnen.

  • Avkjøl kakene på en rist etter steking.