Brune Pinner


40 min.

Brune pinner er avlange kaker som smaker av sirup og kanel. De er en av mange julekaker som inneholder kanel. Kanel og lignende krydder ble importert fra Asia allerede på 1500-tallet, men ble lenge ansett som luksusvarer og noe man derfor kun brukte til jul og andre store anledninger. Brune pinner er en av de enkleste julekakene å lage, og for mange en av de syv slagene som skal bakes til jul. Denne oppskriften gir cirka 50 brune pinner.

Ingredienser

  • 200 gram Melange
  • 200 gram brunt sukker
  • 1 stk eggeplomme
  • 1 ss mørk sirup
  • 1 ts kanel
  • 1 ts vaniljesukker
  • 1 ts natron
  • 300 gram hvetemel
  • PYNT:
  • 1 stk eggehvite
  • 1 dl mandler, finhakkede
  • 1 dl perlesukker

Slik gjør du

  • Varm opp ovnen til 180 grader.

  • Pisk 200 gram Melange og brunt sukker til blandingen er kremaktig.

  • TIPS: Brunt sukker blir lett hardt om det utsettes for luft, for eksempel i en åpnet pakning. Det er derfor lurt å oppbevare det i en lufttett boks. Har sukkeret alt blitt hardt kan du legge det i en boks sammen med en brødskive et par dager før du skal bake – da vil det bli mykt igjen. 
  • Rør inn eggeplomme og mørk sirup. Du kan også bruke lys sirup om du ønsker det. Dette vil gi en litt mildere smak.

  • Bland sammen alt det tørre: kanel, vaniljesukker, natron og hvetemel og sikt inn i deigen. Ved å blande ingrediensene sammen på forhånd sikrer at krydder og natron fordeler seg jevnt i deigen.

  • Del deigen i 6 emner som trilles til pølser.

  • Legg pølsene over på to bakeplater dekket med bakepapir.

  • Trykk pølsene flate slik at de er ca. 5-7 cm brede. Kakene vil heve litt under steking, så sørg for at de har noen centimeters avstand i mellom seg.

  • Pensle med eggehvite og dryss med perlesukker og hakkede mandler.

  • Bak i 10-12 minutter på midterste rille, på over- og undervarme.

  • Skjær lengdene i cirka 2 centimeter brede kaker på skrå, mens de enda er varme og ligger på stekeplaten. Legg dem deretter på rist til avkjøling.