Døler


30 min.

Døler er lette og porøse kaker med lange tradisjoner i Norge. Det er lettvinte julekaker å lage, og de holder seg gode lenge. Døler har en karakteristisk smak av mandler, og potetmel og kremfløte i deigen gjør at kakene får den spesielle og lette konsistensen. Kaken har sannsynligvis fått navnet fra et dalføre, og har vært kjent siden 1800-tallet. Oppskriften gir ca. 40 kaker.

Ingredienser

  • 200 gram mandler, skåldede og finhakkede
  • 200 gram Melange
  • 200 gram sukker
  • 2 dl fløte
  • 125 gram potetmel
  • 240 gram hvetemel
  • 2 ts vaniljesukker

Slik gjør du

  • Ta Melange ut av kjøleskapet og la den stå på kjøkkenbenken mens du skålder mandler. Da blir den litt mykere og enklere å jobbe med.

  • Skåld og finhakk mandlene. Se artikkel om hvordan man skålder mandler om du lurer på hvordan det gjøres.

  • Visp Melange og sukker  i en bolle til det er hvitt og kremaktig.

  • Finn frem en annen bolle og hell oppi fløten. Pisk fløten til krem.

  • Tilsett mandler og pisket fløte i margarin- og sukkerblandingen.

  • Blant potetmel, hvetemel og vaniljesukker og sikt inn i blandingen av margarin, sukker og fløte. Arbeid deigen raskt sammen.

  • Sett deigen med to teskjeer på en bakeplate dekket med bakepapir.

  • Stek i stekeovn ved 200 grader i 8-10 minutter, midt i ovnen, til kakene er gylne. Avkjøl kakene på rist.