Julekake


120 min.

Julekake er en skikkelig klassiker som smaker knallgodt og som passer perfekt med mange pålegg, blant annet brunost. Her er oppskriften på saftig julekake.

Ingredienser

  • 5 dl melk
  • 50 gram gjær
  • 150 gram sukker
  • 200 gram Melange
  • 1 ts malt kardemomme
  • 1 kg hvetemel
  • 100 gram sukat
  • 200 gram rosiner
  • 1 ts salt
  • 1 stk eggeplomme
  • 1 ss melk (til pensling)

Slik gjør du

  • Oppskrift på to julekaker:

  • Varm melken på svak varme til den er litt mer enn fingervarm (ca. 40˚C).

  • Hell melken i bakebollen og ha i sukker, salt og 200 gram Melange i mindre biter.

  • Tilsett mesteparten av melet. Hold igjen noe mel til eltingen. Smuldre i gjæren og tilsett kardemomme.

  • Elt deigen i kjøkkenmaskin med eltekrok på lav hastighet til den slipper bakebollen, eller kna den for hånd. Dersom deigen er for fuktig tilsettes mer mel, men bruk minst mulig mel for et saftig sluttresultat. Når deigen slipper bollen, økes hastigheten på eltingen. Total eltetid bør være ca. 7 minutter i kjøkkenmaskin, mens elting for hånd krever 20-25 minutter for samme resultat.

  • Dryss litt mel på rosinene og sukatene, og bland dem inn i deigen til slutt. Dekk bakebollen med et rent håndkle og la deigen hvile i 15-20 minutter.

  • Legg deigen på bakebordet, del i to og kna deigemnene godt sammen for hånd til to runde, glatte kaker. Bruk eventuelt litt mer mel dersom deigen kjennes for løs.

  • Sett emnene på en stekeplate smurt med Melange eller dekket med bakepapir. Skjær et ca. 2 cm snitt rundt hele deigemnet med en skarp kniv. Trykk godt ned med knyttet neve midt i kaken, slik at den snittede siden retter seg opp.

  • Dekk kakene til med et håndkle og sett dem til heving på et lunt sted. Kakene skal heves til dobbel størrelse, ca. 30-45 minutter.

  • Forvarm ovnen til 175˚C.

  • Rør sammen eggeplommen og melken, og pensle dette forsiktig rundt begge kakene.

  • Julekakene stekes i nedre del av ovnen til de er gyllenbrune og blanke, ca. 30 – 45 minutter.

  • Avkjøl kakene på rist etter steking.