Kvæfjordkake – Verdens beste


70 min.

Kaken som i 2002 ble kåret til Norges nasjonalkake av Nitimens lyttere, er kjent både som kvæfjordkake, verdens beste og bodøkake. Kjært barn har med andre ord mange navn, og denne kaken er en klassiker på kakebordet.

Ingredienser

  • KAKEBUNN:
  • 100 gram Melange
  • 100 gram sukker
  • 4 stk eggeplommer
  • 2 dl siktet hvetemel
  • 1 ts bakepulver
  • 0.5 dl melk
  • MARENGS:
  • 4 stk eggehviter
  • 2.5 dl sukker
  • 50 gram skivede eller hakkede mandler
  • FYLL:
  • 2 dl kremfløte
  • 5 dl vaniljekrem

Slik gjør du

  • Kakebunn:

  • Varm opp ovnen til 160 grader.

  • Pisk sammen Melange og sukker til det er lyst og luftig. Skill eggene og sett eggehvitene til side i en ren bolle. Tilsett eggeplommene. Sikt inn hvetemel og bakepulver og tilsett melken helt til slutt.

  • Legg et bakepapir i en langpanne på 40×35 centimeter. Fordel kakedeigen utover langpannen.

  • Marengs:

  • Ha eggehvitene i en ren og tørr bolle. Er det rester av fett i bollen eller på vispen, risikerer du at eggehvitene aldri stivner.

  • Pisk eggehvitene stive på middels hastighet til det begynner å formes myke topper. Tilsett sukkeret litt og litt av gangen, og skru opp hastigheten slik at du får mest mulig luft inn i massen. Pisk til marengsen er blank og helt stiv.

  • Fordel marengsen over kakedeigen i langpannen og dryss over skivede eller hakkede mandler.

  • Stek kaken på midterste rille i 40 minutter.

  • Fyll:

  • Lag fyllet mens kaken avkjøles.

  • Pisk kremfløten til den er luftig og rør inn vaniljekremen.

  • Når kaken er avkjølt kan du dele den i to like deler.

  • Legg den ene delen på et kakefat med marengssiden opp og fordel vaniljekremen utover kaken. Legg den andre kakedelen oppå med marengssiden opp.