Pepperkaker


60 min.

Pepperkaker er en av Norges mest populære julekaker, både blant store og små. Pepperkaker er også noe av det morsomste og hyggeligste ved julebaksten, for du kan gjøre så mye gøy med deigen, og smaken er mild og fin. Denne oppskriften kan fint justeres både opp eller ned i mengde, alt ettersom hva du skal lage.

Ingredienser

  • Deig:
  • 1.5 dl mørk sirup
  • 1.5 dl sukker
  • 150 gram Melange
  • 1 stk egg
  • 8 dl hvetemel
  • 1 ts malt ingefær
  • 1 ts malt nellik
  • 1 ts malt kanel
  • 2 ts natron
  • Glasur:
  • 4 dl melis
  • 1 stk eggehvite
  • 0.5 ts sitronsaft
  • Konditorfarge (hvis ønskelig)

Slik gjør du

  • Deig:

  • Bland sirup og sukker i en kjele. 1.5 dl sirup tilsvarer 210 gram, eller litt under en halv boks. Du kan også bruke lys sirup om du ønsker det. Kakene vil da få en litt mildere smak.

  • La blandingen koke opp før du tar kjelen av platen.

  • Tilsett 150 gram Melange i terninger og la den smelte ned under omrøring. La blandingen avkjøles noe og rør deretter inn egget.

  • Bland krydder og natron inn i melet og sikt dette sammen med de øvrige ingrediensene. Ved å blande krydder og natron i melet vil det fordele seg jevnere i deigen. Rør om til du får en fast og jevn deig.

  • Legg deigen i en bolle, dekk med plastfolie, og la den stå i kjøleskapet i 2 timer eller natten over før den kjevles ut.

  • Varm opp ovnen til 180 grader.

  • Kjevle deigen ut på et melet bakebord eller bakepapir til ca. 3 mm tykkelse. Stikk ut kaker med forskjellige former eller til pepperkakehus. Se mal på pepperkakehus her.

  • Legg kakene på stekebrett dekket med bakepapir.

  • Stek pepperkakene på over- og undervarme på midterste rille i ovnen i ca. 8-10 minutter.

  • La pepperkakene avkjøles på platen.

  • Glasur:

  • Bland alle ingrediensene til glasuren til den er jevn og smidig.

  • Farg gjerne glasuren med konditorfarge og fyll den i små plastposer.

  • Knyt igjen og klipp et lite hull i det ene hjørnet like før pepperkakene skal pyntes.

  • Tips! Husk at pepperkaker med ulik tykkelse også har ulik steketid. Teststek gjerne noen pepperkaker for å bestemme hvilken steketid som passer til din ovn.