Lussekatter


60 min.

13. desember er Luciadagen og dagen for å spise boller! Ikke hvilke som helst boller, men deilige, gule lussekatter. Denne oppskriften gir cirka 30 saftige lussekatter.

Ingredienser

  • 50 gram gjær
  • 150 gram Melange
  • 1 gram safran
  • 5 dl melk
  • 0.5 ts salt
  • 1.5 dl sukker
  • 850 gram siktet hvetemel
  • PYNT:
  • 1 stk egg (til pensling)
  • rosiner

Slik gjør du

  • Smelt 150 gram Melange i en kjele. Tilsett melken og varm opp til 37°C (fingervarmt).

  • Rør ut gjæren i litt av deigvæsken. Tilsett deretter resten av deigvæsken sammen med salt, sukker, safran og nesten alt hvetemelet. Spar litt mel til utbakingen.

  • Arbeid deigen sammen for hånd, eller i kjøkkenmaskin med eltekrok (ca. 5-10 minutter), til du har en smidig deig.

  • Hev deigen under plast på et lunt sted i 30-60 minutter, til deigen er dobbel størrelse.

  • Utbaking:

  • Slå opp deigen på bakebordet og arbeide den smidig. Bak ut og form til lussekatter. Det blir også godt med flettebrød strødd med perlesukker. Eller hva med snurrer med sukker, margarin, og mandel- eller marsipanfyll?

  • Hev lussekattene til dobbel størrelse under klede. Pensle forsiktig med pisket egg og trykk ned en rosin i hver «sving» før steking.

  • Stekes ved 225°C i 8-10 minutter, midt i ovnen. Har du formet deigen til flettebrød stekes dette ved 200°C i 15-20 minutter.

  • TIPS:

    Lussekatter bør bakes med safran – både for den rette gyllne, gulfargen og for den rette smaken. Gurkemeie gir en kald gulfarge og bidrar heller ikke med smak. Har du ikke safran tilgjengelig bør du derfor smaksette deigen med kardemomme isteden.

    Både malt safran og safrantråder kan brukes i oppskriften. Bruker du safrantråder, så er et godt tips å knuse dette sammen i en morter med en halv teskje sukker, før du tilsetter det i deigen.