Sirupssnipper


120 min.

Visste du at sirupsnipper opprinnelig var Norges svar på pepperkaker? De sprø krydderkakene har vært bakt her til lands helt siden 1600-tallet og er for mange en av de klassiske syv sortene til jul. Sirupsnipper har en karakteristisk form og pyntes med en skåldet mandel i midten. Det taggete mønsteret får du ved å benytte en bakkelsspore eller baketrinse. Oppskriften gir rundt 90 til 100 kaker.

Ingredienser

  • 1.5 dl kremfløte
  • 150 gram sirup (lys eller mørk)
  • 150 gram sukker
  • 100 gram Melange
  • 480 gram siktet hvetemel
  • 0.5 ts kanel
  • 0.25 ts pepper
  • 0.25 ts malt ingefær
  • 0.25 ts malt stjerneanis
  • 1 ts natron
  • PYNT:
  • 1 stk eggehvite, til pensling
  • 50 gram skåldede mandler

Slik gjør du

  • Ha kremfløte, sirup og sukker i en stor kasserolle. Kok opp og trekk bort fra varmen.

  • Rør inn Melange og avkjøl blandingen til romtemperatur. Hell massen over i bakebollen til kjøkkenmaskinen.

  • Sikt inn alt det tørre og kjør maskinen på lav hastighet til deigen er eltet sammen. Sett deigen kaldt i en time, gjerne natten over.

  • Forvarm ovnen til 175 grader (over- og undervarme) og dekk et par stekebrett med bakepapir.

  • Ha litt mel på underlaget og kjevle deigen jevn og tynn, til cirka 2 mm tykkelse.

  • Bruk linjal og bakkelspore/baketrinse til å skjære ut sirupssnipper på 5×5 cm.

  • Løft kakene over på stekebrett. Pisk sammen eggehviten og bruk den til å «lime» fast en halv skåldet mandel midt på hver sirupsnipp.

  • Stek midt i ovnen i 7-10 minutter. Pass på så ikke kakene blir svidd mot slutten av steketiden.

  • Avkjøl sirupssnippene på rist og oppbevar mørkt og tørt i en tett boks eller kakeboks.