Sirupssnipper


60 min.

Sirupsnipper er parallelogramformede, sprø og tynne kaker med taggete kanter. Det karakteristiske mønsteret får man ved å benytte en bakkelsspore eller baketrinse. Kakene var Norges opprinnelige svar på pepperkakene, i godt selskap med spekulasjer. De smaker kanskje ikke overraskende av sirup og har en skåldet mandel på midten. Kaken er nært beslektet med spekulasjer, som har samme form og som også har en skåldet mandel på toppen. Sirupsnipper inngår for svært mange i de syv sortene til jul. Oppskriften gir ca. 80 kaker.

Ingredienser

  • 1 dl matfløte
  • 250 gram mørk sirup
  • 125 gram sukker
  • 100 gram Melange
  • 0.25 ts pepper
  • 0.25 ts ingefær
  • 0.5 ts kanel
  • 0.5 ts natron
  • 1 ss melk
  • 500 gram siktet hvetemel (ca. mengde)
  • PYNT:
  • 1 stk eggehvite, til pensling
  • mandler

Slik gjør du

  • Ha fløte, sirup, sukker og Melange i en kjele og kok opp under røring.

  • Hell blandingen over i en bolle og avkjøl.

  • Tilsett krydder, natron rørt ut med melken og melet.

  • La deigen stå kaldt i minimum 30 minutter, men helst natten over.

  • Deigen kjevles tynt og skjæres i snipper med bakkelsspore. En halv skåldet mandel kan om ønskes festes med eggehvite på hver snipp før steking.

  • Stek kakene i stekeovn ved 200 grader i 4-5 minutter. Avkjøl kakene på platen etter steking.