Sirupssnipper


60 min.

Sirupsnipper er Norges opprinnelige svar på pepperkaker og har vært bakt her til lands siden 1600-tallet. Kakene er parallelogramformede, sprø og tynne med taggete kanter og en skåldet mandel på toppen. Det karakteristiske mønsteret får man ved å benytte en bakkelsspore eller baketrinse. Sirupsnipper inngår for svært mange i de syv sortene til jul. Oppskriften gir cirka 80 kaker.

Ingredienser

  • 1 dl matfløte
  • 250 gram mørk sirup
  • 125 gram sukker
  • 100 gram Melange
  • 0.25 ts pepper
  • 0.25 ts ingefær
  • 0.5 ts kanel
  • 0.5 ts natron
  • 1 ss melk
  • 500 gram siktet hvetemel (ca. mengde)
  • PYNT:
  • 1 stk eggehvite, til pensling
  • mandler

Slik gjør du

  • Ha fløte, sirup, sukker og Melange i en kjele og kok opp under røring.

  • Hell blandingen over i en bolle og avkjøl.

  • Tilsett krydder, natron rørt ut med melken og melet. Det kan være en fordel å tilsette melet litt etter litt, slik at du kan justere etterhvert, helt til konsistensen blir passe.

  • La deigen stå kaldt i minimum 30 minutter, men helst natten over.

  • Deigen kjevles tynt og skjæres i snipper med bakkelsspore. En halv skåldet mandel kan om ønskes festes med eggehvite på hver snipp før steking.

  • Stek kakene i stekeovn ved 200 grader i 4-5 minutter. Avkjøl kakene på platen etter steking.