Eltefritt brød som verken trenger knaing eller langtidsheving. Resultatet er et nydelig, saftig og mettende matpakkebrød med mye smak. Brødet holder seg godt, og smaker nesten bedre en dag eller to etter baking. I oppskriften har vi brukt en brødform på 2 liter.

Kommentarer

  • Elin

    Hei, superenkel og veldig god oppskrift! I min ovn må brødet stekes på 240 grader halve steketiden og deretter 210 grader om det ikke skal bli for fuktig og deigete..

    • Cecilie,

      Hei Elin! Så hyggelig å høre at brødet smaker. Godt at du har funnet din egen tilpasning til denne oppskriften, da alle ovner er forskjellige. Takk for tilbakemeldingen, og lykke til med baksten 🙂

  • David

    Hei, kan dere legge ut oppskriften i vekt mål i tillegg til volum/dl?

  • Beate

    Hei, kan man bruke spelt mel isf hvetemel og sammalt hvetemel?

    • Cecilie,

      Hei Beate! Ja, det kan du. Fordi speltmelet trekker til seg noe mer vann enn hvetemelet kan du tilsette litt mer væske enn det som står i oppskriften. For å få til et vellykket eltefritt brød er det viktig at deigen er klissete og løs, men ikke rennende. Lykke til! 🙂

      • Beate

        Tusen takk for svaret. Har et lite spørsmål til: hvordan gjør msn det dersom man ønsker å la deigen stå over natten, altså langtidsheving? Har hørt at man ta bare halvparten så mye gjær som er oppgitt i oppskriften. Er det noe mer å tenke på?

        • Cecilie,

          Hei Beate! Ja, brødet kan gjerne langtidsheves. Bruk kald væske, reduser mengden gjær til 1/4 av oppgitt mengde (0,5 ts til en porsjon), og la deigen heve i bakebollen i circa 12 timer (maks 18 timer) i romtemperatur før den has over i brødform og stekes. Lykke til med brødbakingen! 😊

  • Mirijam Ueland

    Veldig godt brød. Saftig og god på smak. Lettvint å lage👍

    • Cecilie,

      Hei Mirijam! Så hyggelig å høre at brødet faller i smak. Det setter vi stor pris på å høre. Takk skal du ha, og lykke til med bakingen i sommer 🙂

  • Monica Persson

    Mitt favorittbrød! Lett å lage, alltid vellykket.

    • cecilie

      Slike tilbakemeldinger er så hyggelig å få, tusen takk, Monica! Lykke til med videre bakst! 🙂

  • Catalina

    Hei! Kan denne deigen langtidsheves?

    • Anne Cathrine

      Ja, denne deigen egner seg godt til langtidsheving også. Da er det lurt å redusere mengden gjær til 1/4 av oppgitt mengde (0,5 ts til en porsjon), og la deigen heve i bakebollen i 12-18 timer i romtemperatur før den has over i brødform og stekes. Lykke til med bakingen 😊

      • Anne

        Hei. Jeg har lyst til å langtidsheve dette brødet. Skal det da også etterheve en time etter at det er helt over i formen? Regner dere 20 grader som romtemperatur?

        • Cecilie

          Hei Anne! Det kan du gjerne gjøre, men det kommer an på hvor mange timer du lar det langtidsheve i forkant. La deigen heve maks 12-18 timer til sammen. Det er lurt å redusere mengden gjær til 1/4 av oppgitt mengde (0,5 ts til en porsjon), og romtemperatur er alt mellom 18 til 25 grader. Lykke til med bakingen! 😊

  • Ingrid

    Kan man droppe honningen/erstatte den med noe?

    • sorsig

      Hei Ingrid, honningen tilfører gjæren i deigen ekstra næring og kan erstattes med litt sukker eller sirup for eksempel. Om ikke du ønsker sødme i deigen, kan du eventuelt forsøke å halvere gjærmengden og ha litt lavere temperatur på vannet. Håper dette var til hjelp 🙂

    • Gunvor Søraa

      Det lurer jeg også på

  • Lola

    Kan jeg erstatte gresskarkjernene med linfrø?

    • sorsig

      Hei Lola, det skal gå helt fint 🙂 Ha en fin dag videre!

  • Lotte

    Veldig godt brød og lettvint, dette har blitt min favoritt:) Takk for oppskriften!

    • Signe Marie

      Hei Lotte, bare hyggelig! Ekstra gøy når oppskriften går inn som ny favoritt ❤️ Tusen takk for hyggelig tilbakemelding, og ha en super dag videre 😊

  • Anonym

    Ikke bake brødet styr unna faller bare sammen og klarer ikke å spise opp IKKE BRUK DENNE OPPSKRIFTEN

    • Signe Marie

      Hei, så synd å høre at oppskriften ikke fungerte for deg. Kan det tenkes at vannet har vært noen grader for varmt? Da kan deigen overheve og falle sammen under steking.

    • Nina

      Kan dere angi temperatur på vannet, hva er lunkent? 20 grader? 37? Vanskelig å vite om vannet er ‘noen grader for varmt’…

      • Cecilie

        Tørrgjær tåler opp til 40 graders varme på vannet, så holder du deg under dette så skal det gå fint med hevingen. Lunket vann er cirka 37 grader. Lykke til! 😊

  • Eva Berg.

    Bakte i dag. Kjempegodt på smak, men veldig tungt. Blir kanskje det, siden det er så mye grovmel. 🤗

    • Signe Marie

      Hei Eva, dette brødet er ikke av de letteste, men skal heller ikke være veldig tungt. Kommer selvsagt litt an på hva du er vant med og liker, så bytt gjerne ut noe av det grove melet med finere mel for å se om du får ønsket resultat da. Alternativt kan det hende at brødet har blitt litt for kompakt om ikke hevingen eller luftingen har vært optimal? Ha en fin dag videre 🤗

  • Hilde A. S.

    Veldig godt brød 👍😃
    Takk for oppskrift 😊

    • Signe Marie

      Bare hyggelig! Veldig glad det falt i smak 🤗

  • Karoline

    Kjempegodt brød! Både mors og min favoritt! (Trykket feil på stjernene – skulle være 5 stjerner, og ikke 1)

  • Eva Berg.

    Dette må jeg prøve. Må bare få handlet inn først 👍🤗

  • Mona

    Dette brødet var veldig lettvint å bake. Kjempegodt, og med herlig, sprø skorpe. Og brødet holder seg lenge. Anbefales.

    • Karina

      Hei Mona! Så hyggelig at du tar deg tid til å gi oss en tilbakemelding! 😊 Glad for at brødet faller i smak!

  • Bodil Søiland

    Et lettlaget og fantastisk brød.
    Det skal bli laget igjen

    • Karina

      Så hyggelig å høre, Bodil! Ha en fin dag 😊