Bakaliaros plaki – ovnsbakt torsk med tomat, løk og potet


100 min.

Når grekerne feirer sin nasjonaldag den 25. mars er det tradisjon å spise torsk. En av de vanligste rettene å servere denne dagen er bakaliaros plaki, ovnsbakt torsk med poteter, tomatsaus, løk og persille. Den lettvinte og smakfulle retten lages i én form og er derfor fin å lage på en helt vanlig hverdag også. Oppskriften har vi fått fra den greske kokken Georgios Fragkias. Han anbefaler å servere en enkel tomatsalat som tilbehør, og gjerne en tørr og fruktig hvitvin i glasset.

Ingredienser

  • 1 kg torskefilet
  • 1 ss grovt flaksalt
  • 1 ts pepper
  • 3 stk rødløk
  • 3 fedd hvitløk
  • 100 gram Olivero Steke og Bake
  • 200 gram gulrøtter
  • 1 ss tomatpuré
  • 1 boks hermetiske tomater, knuste
  • 1 ts salt
  • 0.5 ts pepper
  • 30 gram finhakket persille
  • 500 gram poteter

Slik gjør du

  • Tørk torskefileten godt med kjøkkenpapir, del i porsjonsstykker og legg på en tallerken. Krydre med salt og pepper på begge sider.

  • Skjær rødløk i tynne skiver og finhakk hvitløken.

  • Smelt Olivero Steke og Bake i en stekepanne på litt under middels sterk varme og tilsett løk og hvitløk. La det surre i cirka 10 minutter.

  • Skrell gulrøttene, skjær i tynne skiver og ha dem i stekepannen sammen med tomatpuré og knuste hermetiske tomater.

  • Kok opp og la tomatsausen småkoke i 15 minutter. Smak til med salt, pepper og halvparten av finhakket bladpersille.

  • Forvarm ovnen til 160 grader varmluft.

  • Skrell potetene og skjær i tynne skiver. Legg dem i bunnen av en ildfast form eller gryte og hell over nok vann til at potetene så vidt er dekket.

  • Legg torskestykkene oppå potetene og hell over tomatsausen.

  • Sett formen på rist midt i ovnen i cirka 60 minutter, til potetskivene er møre. Det er ikke nødvendig å dekke til formen.

  • TIPS: Følg med underveis om du trenger å tilsette mer væske. Ikke tilsett mer vann når det er mindre enn 15 minutter igjen av steketiden.