Boeuf Bourguignon


150 min.

Boeuf Bourguignon er en klassisk rett fra det franske kjøkkenet. Gryteretten kommer opprinnelig Bourgogne-regionen, derav navnet. Det er et område i Frankrike som er kjent for god vin og godt storfekjøtt, to av de viktigste ingrediensene i denne oppskriften. Boeuf Bourguignon er perfekt mat til mange og kan godt lages dagen før du venter gjester. Retten egner seg også godt til frysing, om du mot formodning skulle ha rester igjen.

Ingredienser

  • 800 gram høyrygg av storfe
  • 80 gram Olivero Steke og Bake
  • 1 stk gul løk
  • 2 fedd hvitløk
  • 3 stk gulrøtter
  • 2 ss hvetemel
  • 3 dl kjøttkraft (gjerne kalvefond)
  • 5 dl rødvin (gjerne fra Bourgogne)
  • 2 stk laubærblad
  • 3 stilker timian
  • 200 gram baconterninger
  • 200 gram sjampinjong
  • 10 stk hel småløk (eller små sjalottløk)
  • 1,5 ts salt
  • 0.5 ts pepper

Slik gjør du

  • Forvarm ovnen til 180 grader.

  • Tørk kjøttet med tørkepapir og skjær i store terninger på cirka 3×3 centimeter.

  • Finhakk løk og hvitløk.

  • Skjær gulrøttene i skiver.

  • Del soppen i fire.

  • Rens småløken

  • Smelt 1/3 av Olivero Steke og Bake i en stor jerngryte på høy varme. Brun kjøttet i omganger og legg til side. Krydre med salt og pepper.

  • Senk til medium sterk varme. Smelt 1/3 av Olivero Steke og Bake og stek finhakket løk og gulrotskiver til løken er blank og myk.

  • Legg kjøttbitene tilbake i gryta og dryss over hvetemel. Rør godt om og sett gryta i ovnen i 5 minutter.

  • Ta gryta ut av ovnen og fyll på med vin, kraft, finhakket hvitløk, timian og laurbærblad. Kok opp under omrøring.

  • Dekk med lokk (eller aluminiumsfolie) og sett gryta i ovnen i cirka 2 timer. Rør om av og til for å unngå at gryten brenner seg fast underveis.

  • Smelt resten av Olivero Steke og Bake i en stekepanne på medium sterk varme. Brun baconterningene sammen med soppen og småløken. La alt småsurre under omrøring i cirka 10 minutter.

  • Ta gryta ut av ovnen når det gjenstår 15 minutter av koketiden. Rør inn grønnsakene og smak til med salt og pepper om nødvending. La alt småkoke under lokk på komfyren de siste minuttene.

  • Server gryteretten med potetmos eller kokte poteter.

  • Takk Laurent for oppskriften: Laurent Benguigui – latable.no