Bûche de noël – fransk julekubbe

Middels
120 min.
Bûche de noël er en klassisk, fransk julekake som i senere tid har blitt kjent i franskspråklige og engelskspråklige deler av verden. Dette er en saftig rullekake som er fylt med en mektig og lett syrlig smørkrem. Julekaken stammer fra 1800-tallet og tiden før elektrisk oppvarming. Da var det en tradisjon å finne en stor vedkubbe som skulle brenne fra julaften til over nyttår, og det er denne tradisjonen bûche de noël er en hyllest til. Vi har fått denne tradisjonelle oppskriften fra den franske kokken Laurent Benguigui. Han har mange gode minner knyttet til kaken, som han har laget ofte sammen med sin far som var baker.
Vurder oppskriften

Slik gjør du

Sirup:

  1. Del vaniljestangen i to. Ha vann, sukker og vaniljestang i en kasserolle. Kok opp under omrøring og sett til avkjøling.

  2. Fjern vaniljestangen når sirupen er helt avkjølt.

Kakebunn:

  1. Varm opp ovnen til 180 grader.

  2. Gni en langpanne med litt Olivero og dekk langpannen med bakepapir. Olivero i bunn sørger for at papiret ligger stille.

  3. Smelt Olivero Steke og Bake på middels sterk varm i en liten kasserolle. Sett til side.

  4. Bruk en stor bolle av glass eller metall, for eksempel bakebollen fra en kjøkkenmaskin, og visp sammen egg og sukker.

  5. Varm opp eggeblandingen over et vannbad. Dette gjør du ved å fylle cirka 2 dl vann i en kasserolle, og la vannet koke opp. Senk varmen slik at vannet ikke fosskoker. Sett bollen på kasserollen og pisk til eggeblandingen tykner og når en temperatur på ca. 45 grader.

  6. Ta bollen bort fra vannbadet og bruk kjøkkenmaskin eller håndmikser på middels hastighet, og visp eggedosisen til den er helt avkjølt. Det tar cirka 3 minutter.

  7. Sikt melet inn i eggedosisen i tre omganger, og rør forsiktig mellom hver gang.

  8. Tilsett smeltet Olivero Steke og Bake og rør til du har en jevn røre.

  9. Hell kakerøren ut i langpannen. Bruk slippepott til å bre utover i et jevnt lag.

  10. Stek kaken midt i ovnen i 10 minutter.

  11. Legg et rent og fuktig kjøkkenhåndkle på fast underlag og velt kakebunnen over på håndkleet. Skjær av kantene og pensle bunnen med sirupen. Dette gjøres for at kaken ikke skal bli tørr.

  12. Legg stekebrettet over kakebunnen og la den avkjøle helt.

Smørkrem:

  1. Rør sukker, vann og sitronsaft godt sammen i en kasserolle. Bruk et termometer og kok opp til 110 grader. Ikke rør underveis for da kan sukkeret krystallisere seg.

  2. Bruk kjøkkenmaskin og visp sammen eggeplommer og egg på lav hastighet.

  3. Hell forsiktig den varme sukkerblandingen ned langs siden på bollen med eggeblanding.

  4. Skru opp hastigheten og pisk i cirka 5 minutter til du har en luftig og avkjølt eggedosis.

  5. La maskinen kjøre på lav til middels hastighet mens du tilsetter romtemperert Olivero Steke og Bake i terninger til alt er godt blandet.

  6. Del smørkremen i to. Sikt inn kakaopulveret i den ene halvdelen av kremen og bland godt.

Montering:

  1. Smør et jevnt lag av den lyste smørkremen utover den avkjølte kakebunnen. La det være 2 centimeter uten krem langs kantene.

  2. Rull bunnen stramt sammen og legg på et fat med sømmen ned. Det er vanligst å rulle fra langsiden, men det fungerer også å rulle fra kortsiden.

  3. Skjær av den ene enden på skrått og legg «stubben» inntil kaken. Dette danner «kvisten».

  4. Dekk kaken med kakaokremen og sett kaldt i cirka 5 minutter.

  5. Bruk gaffel eller trepinne til å lage furer i barken og årringer på endene.

  6. Sett kaken tilbake i kjøleskapet og la den stå minimum 2 timer før servering.

Pynt:

  1. Klipp stilker av rosmarinplanten og dryss over et tynt lag melis. Stilkene er en fin og naturlig pynt til kaken som samtidig gir god duft. De er ikke ment å spises sammen med kaken.

  2. Melisdryss over kaken får det til å se ut som snø på barken.

  3.  

    Takk Laurent for oppskriften: Laurent Benguigui – latable.no

Antall porsjoner:

Produkter i oppskriften

Olivero steke og bake

Olivero Steke og Bake

Lignende oppskrifter

Italiensk sitronkake med mascarponekrem

Italiensk sitronkake med mascarponekrem

Enkelt
55 min.
Oppskrift på loukomades

Loukoumades – greske honningdonuts

Enkelt
90 min.
søte empanadas med sjokolade

Søte empanadas med sjokolade

Enkelt
75 min.