Cantucci Toscani alle mandorle – mandelkjeks fra Toscana


120 min.

Cantucci fra Toscana er et av de mest berømte bakverkene fra Italia. Ifølge den italienske kokken Luca Merau, som har delt denne oppskriften med oss, har de smakfulle mandelskorpene vært laget siden begynnelsen av 1600-tallet. I 2016 fikk cantucci-produksjonen i Toscana IGP-status, som betyr at cantucci er en beskyttet geografisk betegnelse, på lik linje med parmaskinke fra Parma. Cantucci ble tradisjonelt servert i julehøytiden, gjerne sammen med vin santo, en søt dessertvin fra Toscana. Men de smaker også nydelig til en kopp svart kaffe. 1 porsjon gir cirka 40 kjeks.

Ingredienser

  • 150 gram sukker
  • 3 stk egg
  • 0.25 ts salt
  • 330 gram hvetemel
  • 2 ts bakepulver
  • 1 stk appelsin, skallet
  • 80 gram Olivero Steke og Bake
  • 150 gram mandler
  • 30 gram melis til utbaking

Slik gjør du

  • Sett ovnen på 170 grader og dekk et stekebrett med bakepapir.

  • Bruk kjøkkenmaskin med K-krok og bland sammen sukker, egg og salt på lav hastighet. Blandingen skal ikke skumme.

  • Sikt sammen hvetemel og bakepulver i en annen bolle.

  • Vask og tørk appelsinen. Riv skallet på fint rivjern og bland sammen med melet.

  • Del kald Olivero Steke og Bake i terninger og bruk fingrene til å smuldre inn i melblandingen til du får en sandaktig konsistens.

  • Tilsett mel- og smørblandingen i bollen med egg og sukker mens maskinen går på middels hastighet. Fortsett å kjøre til du har en samlet og klissete deig.

  • Grovhakk mandlene og tilsett i deigen. Kjør til mandlene er jevnt fordelt i deigen.

  • TIPS: Du kan bruke hele mandler, men vær obs på at det gjør det litt vanskeligere å skjære mandelkjeksene i fine skiver.

  • Dryss melis på kjøkkenbenken og på hendene. Del deigen i 2 emner og trill cirka 30 centimeter lange pølser. Dryss på mer melis underveis dersom deigen fester seg til underlaget.

  • Legg over på stekebrettet. Bruk håndbaken til å presse forsiktig ned så pølsene blir cirka 3 centimeter brede.

  • Stek midt i ovnen i 30 minutter. Ta brettet ut av ovnen og la de to pølsene avkjøles i cirka 5 minutter.

  • Flytt emnene over på en fjøl og bruk en skarp kniv til å skjære 1,5 centimeter tykke skiver, gjerne litt på skrå.

  • Senk temperaturen på ovnen til 150 grader.

  • Legg mandelkjeksene flatt på stekebrettet og stek midt i ovnen i 15 minutter. Snu kjeksene slik at motsatt side vender opp og stek videre i 25 til 30 minutter, til de er helt tørre.

  • Avkjøl på rist og oppbevar dem mørkt og tørt. Holdbarheten er minst 1 måned.

  • Forskjellige smaksvarianter i stedet for appelsinskall:

  • Sjokolade: Grovhakk 100 gram sjokolade og tilsett i deigen.

  • Vanilje: Skrap ut frøene fra 1 vaniljestang og tilsett i deigen.

  • Fennikel: Rist 1 ss fennikelfrø 1 minutt i en tørr stekepanne på høy varme og tilsett i deigen.

  • I stedet for mandler:

  • Mørk sjokolade: Grovhakk 150 gram mørk sjokolade og tilsett i deigen.

  • : Tusen takk til Luca Mereu for oppskriften. Han holder blant annet kurs i italiensk mat og vin. Disse finner du på italia.no.