Croquetas de jamon


60 min.

Ekte croquetas de jamon er sprø utenpå, med en kjerne av tykk, fløyelsmyk hvit saus og spansk skinke. Denne klassiske tapasretten har vi fått fra den spanske kokken Alejandro Veiga, og han anbefaler at du planlegger i god tid før du skal servere de herlige små munnfullene. Fordelen er at de kan lages god tid i forveien og ustekte kroketter kan i tillegg fryses i inntil 3 måneder. Kroketter med skinke passer selvsagt perfekt til et tapasbord, men kan også serveres som forrett eller snacks. Oppskriften gir ca. 50 croquetas - litt avhengig av størrelsen du lager dem i.

Ingredienser

  • Fyll:
  • 0.5 stk purreløk
  • 150 gram spekeskinke (gjerne Serranoskinke)
  • 1.5 dl Olivero Flytende
  • 120 gram hvetemel
  • 9 dl melk
  • 0.5 ts muskatnøtt
  • Til fritering:
  • 120 gram hvetemel
  • 4 stk egg
  • 2 dl griljermel
  • 2 pk Flott matfett

Slik gjør du

  • Fyll:

  • Smelt Olivero i en stor gryte på medium sterk varme. Tilsett purre og skinke og la det surre under omrøring.

  • Rør inn hvetemelet til en tykk masse.

  • Spe på med litt og litt melk under konstant omrøring. La all væske koke opp før mer tilsettes.

  • La sausen småkoke 12-15 minutter. Smak til med revet muskatnøtt.

  • Dekk en ildfast form med plastfolie og fordel sausen utover i et jevnt lag. Dekk med plastfolie og avkjøl i minst 6 timer i kjøleskap. De kan gjerne stå over natten.

  • Fritering:

  • Del massen opp i like store biter og form avlange boller. Om du vil kan du ha litt Olivero på hendene for at bollene ikke skal klistre seg fast.

  • Rull krokettene først i hvetemel, deretter pisket egg og til slutt i griljermel. Klargjør alle krokettene før du går i gang med friteringen. Friteringsklare kroketter kan fryses.

  • Smelt Flott matfett i en tykkbunnet gryte og varm opp til ca. 180 grader.

  • Friter krokettene i 2-3 minutter til de blir gylne og sprø på utsiden og myke og varme inni. Løft krokettene ut av gryta og legg på kjøkkenpapir for å la ekstra fett renne av. Serveres varme.