Lam kleftiko er en tradisjonell gresk oppskrift på langtidstekt lam. Georgios Fragkias jobber som kokk i Oslo og har tatt med seg denne oppskriften til Norge. Han forteller at navnet betyr «stjålet lam», etter tyver som stjal dyr og deretter stekte byttet nedgravd i jorden for at ikke lukten og matosen skulle avsløre dem. I dag bakes lammet mye enklere innpakket i bakepapir med grønnsaker, ost og en smakfull marinade.

Ingredienser

4 porsjon

1.5 kg lammelår uten ben

Marinade

125 ml olivenolje
125 ml hvitvin
0.5 stk sitron
2 ss sennep
2 fedd hvitløk
1 ss frisk oregano
1 ts grovt flaksalt
0.5 ts pepper

Tilbehør

2 stk gulrøtter
1 stk rød paprika
250 gram erter (frosne)
8 stk poteter
2 stk tomater
100 gram pecorino eller parmesanost
100 gram fetaost

Til innpakking

4 ark bakepapir
2 m hyssing (ca)

Produkter i oppskriften

Olivero original pakning
Olivero Original
Olivero kombinerer sunnheten fra olivenoljen med den gode smørsmaken. Den egner seg til steking, … Les mer

Kommentarer

  • Kim

    Ja, for grekerne bruker selvsagt en olje som består av 17% olivenolje?

    • Cecilie

      Hei Kim! Det går fint an å steke tilbehøret i ren olivenolje, men da må du passe på at varmen ikke blir for høy, og at olivenoljen er av en type som tåler steking. Lykke til med matlaginen, og god påske! 🙂

  • Kristin Røneid

    Den gleder jeg meg til å prøve! Har vært på Kypros hvert år siden 1990, fram til pandemien.

    • Cecilie

      Hei Kristin! Så heldig du er som har vært så mye på Kypros, da har du sikkert smakt originalen! Lykke til, håper både oppskriften og lammet faller i smak. God påske til deg! 🙂

  • Kristin

    For min del var det bare lammekjøtt,i allufolie i ca 11 timer,men husker ikke om det var lettsaltert, dette var på Kos hvor jeg bodde ett år

    • Hanne Amundsen

      Min kleftico kommer fra Kypros. Den består av lammekjøtt med bein, eks. Lårskiver evt bog. Stekes, kokes i leirgryte som er gjennomtrekt av vann. Kjøttet krydres godt med salt og pepper og blandes godt med løkbåter og hel kanelstang. Mye løk, mer eller like mye i mengde som kjøtt legges lagvis i leirgryta. Ca. 1-2 dl vann tilsettes. Settes i kald ovn på ca 200 grader. Etter 1 time legges store poteter uten skall i leirgryta og stekes videre i ca 1,5 timer. Poteten skal nå være ferdig og kjøttet testes. Evt.smake til med salt/pepper.
      Bon APETIT!

      • sorsig

        Hei Hanne! Så hyggelig at du deler oppskriften med oss. Gleder oss til å prøve! 😊