Lam Kleftiko


375 min.

Lam kleftiko er en tradisjonell gresk oppskrift på langtidstekt lam. Georgios Fragkias jobber som kokk i Oslo og har tatt med seg denne oppskriften til Norge. Han forteller at navnet betyr «stjålet lam», etter tyver som stjal dyr og deretter stekte byttet nedgravd i jorden for at ikke lukten og matosen skulle avsløre dem. I dag bakes lammet mye enklere innpakket i bakepapir med grønnsaker, ost og en smakfull marinade.

Ingredienser

  • 1.5 kg lammelår uten ben
  • Marinade:
  • 125 ml olivenolje
  • 125 ml hvitvin
  • 0.5 stk sitron
  • 2 ss sennep
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 ss frisk oregano
  • 1 ts grovt flaksalt
  • 0.5 ts pepper
  • Tilbehør:
  • 2 stk gulrøtter
  • 4 ss Olivero Steke og Bake
  • 1 stk rød paprika
  • 250 gram erter (frosne)
  • 8 stk poteter
  • 2 stk tomater
  • 100 gram pecorino eller parmesanost
  • 100 gram fetaost
  • Til innpakking:
  • 4 ark bakepapir
  • 2 m hyssing (ca)

Slik gjør du

  • Del kjøttet i 4 like porsjoner og legg i en stor bolle. Rør sammen marinaden og hell over kjøttet. Dekk bollen med plastfilm og sett kaldt i minimum 2 timer.

  • Del gulrøttene i skiver og kok møre i lettsaltet vann.

  • Del paprikaen i biter og potetene i to. Skjær tomatene i tykke skiver.

  • Varm opp en stekepanne med Olivero Steke og Bake på sterk varme. Stek gulrotskivene, paprikabitene, ertene og potetene til de får fin farge. Sett til side. Stek tomatskivene raskt på begge sider.

  • Finn frem fire ark med bakepapir, eller klipp til. Fordel de stekte grønnsakene jevnt og legg et stykke marinert lammelår i hver pakke. Legg tomatskivene på lammekjøttet og hell over marinaden.

  • Del pecorino og fetaost i små terninger og fordel jevnt.

  • Bruk hyssing til å knytte bakepapirarkene sammen til poser. Sett posene i en ildfast form. Stekes i ovnen på 175 grader varmluft i 2 timer.

  • TIPS: Gresk salat passer perfekt som tilbehør til lam kleftiko. Av vin anbefaler Georgios er en cabernet sauvignon, eller en shiraz fra Hellas for å gjøre det hele til en komplett gresk aften.