Quiche Lorraine – klassisk fransk pai

Middels
90 min.
Det er ikke uten grunn at quiche Lorraine er blitt en paiklassiker som er kjent langt utover de franske landegrenser. Den sprø og porøse paibunnen med fløyelsmykt fyll nærmest smelter på tungen. Oppskriften har vi fått fra den franske kokken Laurent Benguigui. En teknikk kalt blindsteking sørger for en vellykket paibunn. Du kan lese mer om dette i fremgangsmåten.
Vurder oppskriften

Slik gjør du

Paibunn:

  1. Smuldre sammen mel og terninger med kjøleskapskald Olivero Steke og Bake, enten for hånd eller i en food processor.

  2. Tilsett salt, eggeplomme og 1 spiseskje kaldt vann og kna til du får en sammenhengende deig. Spe på med 1 spiseskje vann dersom deigen virker tørr.

  3. Pakk deigen inn i plastfolie og legg i kjøleskapet i minst 30 minutter. Paibunnen kan også lages dagen i forveien.

  4. Forvarm ovnen til 180 grader. Smør paiformen med Olivero Steke og Bake.

  5. Kjevle paibunnen ut mellom to bakepapirark og legg over paiformen slik at den henger godt over kantene. Press deigen lett ned i formen for å bli kvitt eventuelle luftlommer.

  6. Prikk bunnen med gaffel, legg på et bakepapirark og fyll med tørre erter eller ris. Dette kalles å «blindsteke». Det sørger for at tertebunnen blir sprø og fin og trekker til seg mindre væske når den fylles.

  7. Stek paiskallet på rist midt i ovnen i 10 minutter. Fjern bakepapiret og erter/ris og stek videre i 5 minutter.

Fyll:

  1. Stek baconterningene i en stekepanne på middels sterk varme i cirka 5 minutter. Legg baconet over på kjøkkenpapir for å fjerne overflødig fett.

  2. Pisk egg, melk og crème fraîche godt sammen. Smak til med pepper og malt muskatnøtt.

  3. Fordel baconterningene utover paibunnen og hell over eggeblandingen.

  4. Stek paien midt i ovnen i 25 til 30 minutter. La paien avkjøle på benken i cirka 10 minutter før den serveres.

  5. TIPS: Tips! For variasjon foreslår Benguigui å toppe paien med 100 gram revet ost. Siden det ikke er del av den originale oppskriften på quiche Lorraine kan du velge den osten du liker best, om det er norsk Jarlsberg eller Gruyère fra Sveits.

     

    Takk Laurent for oppskriften: Laurent Benguigui – latable.no

Antall porsjoner:

  • Paibunn:
  • 250 gram hvetemel
  • 150 gram Olivero Steke og Bake
  • 0.5 ts salt
  • 1 stk eggeplomme
  • 2 ss kaldt vann
  • Fyll:
  • 200 gram baconterninger
  • 4 stk egg
  • 2 dl helmelk
  • 2 dl crème fraîche
  • 0.5 ts pepper
  • 0.5 ts malt muskatnøtt

Produkter i oppskriften

Olivero steke og bake

Olivero Steke og Bake

Lignende oppskrifter

Gougeres – franske ostebakkels

Gougeres – franske ostebakkels

Middels
60 min.
Fransk sjokoladekake

Fransk sjokoladekake

Enkelt
60 min.
spansk omelett

Spansk omelett

Enkelt
60 min.