Jordbærgalette – rustikk jordbærterte


110 min.

En galette er en rustikk og flat terte, opprinnelig fra Frankrike. Terten kan fylles med både søte og salte godsaker. Oppskriften på denne nydelige jordbærterten har vi fått fra den franske kokken Laurent Benguigui, og han anbefaler å lage tertebunnen dagen i forveien hvis du har tid. Det gjør bunnen enda enklere å jobbe med.

Ingredienser

  • Tertebunn:
  • 250 gram hvetemel
  • 100 gram melis
  • 0.25 ts salt
  • 175 gram Olivero Steke og Bake
  • 1 stk eggeplomme
  • Jordbærfyll:
  • 500 gram jordbær
  • 5 ss brunt sukker
  • 1 ss maisenna
  • Topping:
  • 1 stk eggeplomme til pensling
  • 3 ss perlesukker
  • 2 ss melis

Slik gjør du

  • Tertebunn:

  • Bland sammen mel, melis og salt. Smuldre inn terninger med Olivero Steke og Bake, enten for hånd eller i en food processor.

  • Tilsett eggeplommen og kna deigen til en samlet deig. Pakk deigen inn i plastfolie og legg kaldt i minst 30-45 minutter. Tertedeigen kan lages dagen i forveien og oppbevares i kjøleskapet til den skal brukes.

  • Kjevle tertebunnen ut mellom to bakepapirark slik at den blir ca. 30 cm i diameter og 5 mm tykk. Legg tertebunnen på bakepapirkledd stekebrett.

  • Jordbærfyll:

  • Fjern stilken på jordbærene og del hvert bær i to.

  • Bland jordbær, sukker og maisenna i en bolle, rør godt og la stå ca. 30 minutter.

  • Montering og steking:

  • Forvarm ovnen til 180 grader.

  • Legg jordbærfyllet (uten væsken) i et jevnt lag midt på tertebunnen, ca. 6 cm fra kanten. Brett deretter tertebunnen inn mot midten slik at det dannes en kan ytterst rundt jordbærene.

  • Pensle tertebunnen med pisket eggeplomme og dryss perlesukker over deigen og bærene.

  • Stek midt i ovnen i ca. 35 minutter til deigen begynner å bli gyllen. Avkjøl på stekebrettet før servering.

  • Pynt med melisdryss, og grovhakkede pistasjnøtter og fersk basilikum om du vil.

  •  

    Takk Laurent for oppskriften: Laurent Benguigui – latable.no