Slik lager du porchetta – Italias ypperste festmat

Enkelt
350 min.
Vil du virkelig imponere gjestene bør du prøve italienernes versjon av ribbe, nemlig porchettaen. Det er en av rettene italienerne, særlig de fra området rundt Roma og Toscana, gjerne spiser til middag i julen. Den italienske matentusiasten Andreas Kleven-Felloni fra Felloni Spekehus deler tipsene som garanterer et vellykket resultat. En porchetta laget av på tynnribbe på 3 kg holder til ca. 6-7 personer.
Vurder oppskriften

Slik gjør du

  1. Utbening: Skjær ut bena ved å kutte med en skarp kniv langs bena, og vipp dem ut. Kjøper du ribbe i en betjent kjøttdisk kan du spørre om de kan skjære vekk benene for deg.

  2. Ha fennikelfrø, salt, chiliflak, pepperkorn, hvitløk, finhakket rosmarin, finhakket timian og Olivero Flytende i en morter. Knus krydderne sammen til du har en tykkflytende krydderblanding. Dette gjør at du får frem smaker og aroma i krydderne. Har du ikke morter kan du bruke blender eller stavmikser.

  3. Fordel krydderblandingen på undersiden av ribben. Rull ribben sammen på langs og bruk hyssing for å feste den sammen. La den stå i kjøleskapet i minst 2 timer, gjerne natten over.

  4. Varm opp ovnen til 150 grader.

  5. Legg porchettaen i en ildfast form og sett den på midterste rille i ovnen.

  6. Fyll en langpanne med vann og sett på nederste rille. Damp porchettaen i 2,5 timer. Dette gjør at svoren blir myk.

  7. Ta ut langpannen og øk varmen i ovnen til 200 grader. Stek videre i 15 til 20 minutter til svoren er sprø og gyllen.

  8. La porchettaen hvile i 20 minutter før du skjærer i den.

  9. Server med for eksempel bakte poteter og stekte grønnsaker, som rosenkål, løk, hvitløk og rotgrønnsaker.

Takk til Andreas Kleven-Felloni for oppskriften

På Årnes i Akershus lages det ekte italiensk spekemat, laget etter tradisjonsrike oppskrifter. Mannen som står bak er Andreas Kleven-Felloni, som oppdaget at Norge manglet et tilbud av italiensk spekemat og ville gjøre noe med det.

– Familien min i Italia har drevet med spekemat i mange år. Over tid så jeg at det manglet et tilbud i Norge av ekte italienske spekeprodukter, og jeg fant ut at dette er noe jeg ville drive med. Fra Felloni Spekehus på Årnes lager jeg nå spekevarer til matentusiaster og de som ønsker en ekte italiensk matopplevelse, forteller Kleven-Felloni.

Antall porsjoner:

  • 3 kg utbenet tynnribbe
  • 1 ss fennikelfrø
  • 1 ts chiliflak
  • 1 ts sorte pepperkorn
  • 4 fedd hvitløk
  • 2 ss finhakket fersk rosmarin
  • 2 ss finhakket fersk timian
  • 2 ss Olivero Flytende

Produkter i oppskriften

Olivero Flytende

Olivero Flytende

Lignende oppskrifter

Coq au vin i hvit gryte

Coq au vin

Middels
120 min.
Arancini på fat

Arancini – fylte risottoboller fra Sicilia

Enkelt
150 min.
Sole á la Meunière - stekt flyndre i smørsaus i stekepanne med persilledryss

Sole á la Meunière – stekt flyndre i smørsaus

Enkelt
20 min.