Eltefritt grytebrød


120 min.

Dette er et luftig og grovt brød, som blir saftig og får en fantastisk sprø skorpe når det bakes i gryte. Grytebrødet er i tillegg eltefritt og krever derfor minimalt med innsats. Alt du trenger er litt planlegging dagen i forveien, så har du brødet klart til frokost dagen etter.

Ingredienser

  • 250 gram hvetemel
  • 250 gram sammalt grovt hvetemel
  • 1 ts salt
  • 0.25 ts tørrgjær
  • 4 dl kaldt vann

Slik gjør du

  • Rør sammen hvetemel, sammalt grovt hvetemel, salt, tørrgjær og vann i en stor bakebolle til deigen er godt blandet. Dekk bakebollen med plastfolie og la den heve på kjøkkenbenken i 12-18 timer.

  • Ha litt hvetemel på kjøkkenbenken og ta deigen ut av bakebollen og over på kjøkkenbenken. Brett deigen sammen ved å folde kantene inn mot midten. Gjenta dette cirka 8 ganger til deigen virker jevn og elastisk. Elt eventuelt inn litt mer hvetemel i deigen om den er for våt.

  • Varm opp ovnen til 250 grader og plasser en stor jerngryte som måler cirka 24 centimeter i diameter i ovnen slik at gryten varmes opp. Det tar cirka 20 minutter.

  • Ta gryten ut av ovnen, dryss litt hvetemel i bunnen av gryten og ha deigen over i gryten med bretten opp. Dryss litt hvetemel på toppen av deigen, legg på lokk og stek i 30 minutter.

  • Senk deretter temperaturen til 200 grader og ta av lokket. Stek videre i cirka 20 minutter til skorpen er gyllen og sprø.

  • Avkjøl på rist og server nystekt grytebrød med Soft Flora og ditt favorittpålegg.

  • Tips! Vil du ha brødet klart samme dag? Bruk 1 pose tørrgjær og la deigen heve på et lunt sted i 2 timer.