Et luftig og saftig brød som er perfekt når du vil ha nystekt brød til frokost, men ikke vil bruke mye tid på elting. Deigen lager du på 10 minutter og så lar du gjæren gjøre jobben mens du sover godt. Med mye havregryn og grovt mel i brødet, får du et brød som metter godt og passer perfekt i matpakken. Oppskriften gir 1 brød og er laget i en brødform på 2 liter.

Kommentarer

  • Eskild

    Hei! Satte akkurat deigen. Kan du forklare hvorfor det brukes kaldt vann? Vil gjæren gjøre jobben selvom?

    • Cecilie,

      Hei Eskild! Det er kaldt vann på grunn av at deigen langtidsheves, og gjæren trenger minst 8 timer på å gjøre jobben. Lykke til med bakingen 🙂

  • Birgitta Olsen

    Altså, stekes i 55 minutter?? Det er aaaaltfoooor lenge, mitt har støtt inne i 33 minutter og er brunt på toppen (med antydning til svart)!!

    • Cecilie,

      Hei Birgitta! Steketiden som er oppgitt i oppskriftene våre er ment å være veiledende. Dette er fordi alle ovner er litt forskjellige, og en må tilpasse og justere etter hva som passer best for seg. Flott at du fant en steketid som passet din ovn. Håper det smakte! 🙂

    • Sandra

      Husket du å senke temp fra 260 til 200 før du satt inn brødet?

  • Birgitta Olsen

    Har akkurat satt deigen. Det å røre ut honning er litt av en prøvelse, så spent på om den har fordelt seg i deigen (for det er ikke noe for de med svake armer).
    Likte at den ikke må på benken etter heving, for jeg hadde funnet en annen oppskrift som «krevde» det og det ble ikke armene helt happy for! Fortsettelse følger…………….
    😉

    • Cecilie,

      Takk for tilbakemeldingen, håper baksten ble vellykket, Birgitta! 😊

  • Elisabeth

    Er temperaturen varmluft eller over/undervarme?

    • Cecilie,

      Hei Elisabeth! Bruk over/undervarme. Du kan ta utgangspunkt i at det alltid er det i våre oppskrifter, hvis ikke annet er oppgitt. Lykke til med bakingen 🙂

  • Anni

    Kan man skippe honningen?

    • Cecilie,

      Hei Anni! Det kan du, men vær oppmerksom på at både konsistens og smak på brødet ikke vil bli det samme som nå du inkluderer honningen. Lykke til! 😊

  • Marte

    Elsker denne oppskriften!!
    Bakt brødet i mange mnd nå, å får mye skryt av det.
    Varierer med sammalt hvete fin og grov.
    Lar brødet etterheve til jeg får god høyde på det. Gjerne 1 time !
    Etter prøving og feiling med ny stekeovn, blir skorpen og fargen på brødet best på nederste rille 🙂
    Silikonformer egner seg dårlig til dette brødet, mtp temperaturen på ovn. Så viktig å bruke former som tåler 260 grader.

    • Cecilie,

      Hei Marte! Så hyggelig å høre at du er så fornøyd med oppskriften. Flott at du fant din egen vri på den, og varierer meltyper og prøver deg fram med steking. Ja, å bruke brødform som tåler 260 grader er veldig viktig, det er vi enige i. Lykke til med bakingen fremover, og tusen takk for flott tilbakemelding! 😊

  • Kristine

    Andre gangen vi baker brødet. Kjempegod oppskrift. Men syns den kan heve lenger i brødform før den skal i ovnen, enn bare en halvtime som det står i oppskriften.

    • Cecilie,

      Hei Kristine! Så hyggelig å høre at du er fornøyd med oppskriften, og at du har bakt brødet flere ganger. Du kan gjerne la brødet etterheve lengre enn en halvtime. Lykke til med baksten! 😊

  • Cecilie 🙂

    Hei! Veldig godt brød, men hvordan unngår jeg at skorpen blir brent? 🤔

    • Cecilie,

      Hei Cecilie! Hvis du har problemer med brent skorpe kan du legge litt aluminiumsfolie over formen på slutten av steketiden. Lykke til! 🙂

      • Birgitta Olsen

        Ikke aluminiumsfolie, bakepapir er best, for aluminiumsfolie blir veldig varm og da kan brødet fortsatt bli brent på toppen!

  • Tine H.

    Hei.
    Har akkurat satt deigen og gleder meg til å smake det i morgen!
    Hvordan skal jeg gå frem hvis jeg skal bruke gryte i stedet for brødform?

    • Cecilie,

      Hei Tine! Følg oppskriften som vanlig, men erstatt brødformen med en gryte uten lokk. Du kan bruke alle typer gryter, men mange foretrekker jerngryte. Tykkelsen på gryten og evnen til å lede varme vil avgjøre hvor lang steketid brødet trenger. Her er det lurt å prøve seg litt frem, men du kan regne med å øke steketiden noe. Lykke til!

  • Aleksander Torset Eriksen

    Dette må være det enkleste brødet som jeg har lagd, men det er også et av de bedre uten å være typ surdeigbrød. Bruker oppskriften jevnt nå, varierer med spelt og annet sammalt grovmel, med solsikkekjerner og annet på toppen. Flotters👌

    • Cecilie,

      Hei Alexander! Så hyggelig at brødet faller i smak, og at du synes det er enkelt å lage. Det blir vi veldig glade for å høre, tusen takk! Det høres nydelig ut å variere meltyper. Ønsker deg lykke til med bakingen 🙂

  • Amalie

    Har berre brødform som tåler 230grader, korleis kan eg steike brødet då?

    • Cecilie,

      Hei Amalie! Jeg ville ikke tatt sjansen på å bruke en brødform som ikke tåler høy nok temperatur. Kanskje du kan finne noe annet å steke i? En ildfast form eller gryte går også bra. Prøv det litt frem og juster steketiden hvis det trengs. Lykke til! 🙂

  • TH

    Passer brødet til frysing?

    • Cecilie,

      Hei TH! Ja, brødet kan fryses. Lykke til! 🙂

  • Irene

    Bakte dette i går, hadde i lunkent vann, 1 pose gjør, solsikkekjerner og gresskarkjerner. 1 time heving, 20 min etterheving, vann på toppen og så stekte det i 55 min. Virkelig nydelig og saftig 🙂 Pakket det inn i kjøkkenhåndkle og lå på benken i natt. Nesten bedre i dag. Super oppskrift.

    • Cecilie,

      Flott å høre at brødet falt i smak, og at du fant din egen vri på denne oppskriften, Irene! Lykke til med brødbakingen 🙂

  • Cathrine

    Står at det skal heve på kjøkkenbenken. Er det ikke en risiko for bakterievekst når det står så lenge i romtemperatur?
    Kan man eve tuelt la det heve i kjøleskapet?

    • Cecilie,

      Hei Cathrine! Når deigen hever over natten på benken er det uten fare for bakterievekst. Fordi temperaturen i kjøleskapet er lavere vil gjæren ikke utvikle seg nok på de timene som står i oppskriften. Lykke til med bakingen hvis du prøver deg på dette brødet 🙂

  • Christine

    Bruker man lettkokt havre, eller store havrekorn?

    • Cecilie,

      Hei Christine! Det er valgfritt om du ønsker å bruke lettkokte havregryn eller store. Lykke til! 🙂

      • Christine

        Takk for svar!

  • Ken

    Enkleste og beste brødet. Har laget det mange ganger. Har gjerne i litt kanel og chili også og kan fint bruke litt mer grovmel og mindre fint. Takk for kjempe oppskrift!

    • Cecilie,

      Hei Ken! Godt å høre at oppskriften faller i smak. Det var originalt med kanel og chili i brødet, takk for tipset, det må vi prøve en dag! Takk for hyggelig tilbakemelding, og lykke til med brødbakingen 🙂

  • Oline

    Hei! Har noen former som er ovnssikre opptil 230grader. Vil det være for varmt for formene å bake disse brødene? Og har du noen tips til en førstegangs brød-baker? Har veldig lyst til å få dette til☺️

    • Cecilie,

      Hei Oline! Det beste er å bruke former som tåler høyere varme enn 230 grader. Angående vellykket eltefri bakst er det flere punkter å være oppmerksom på. Det er å være nøye med mengden gjær, og at hevetiden verken blir for kort eller for lang. Konsistensen på deigen er også viktig, og den skal verken være for løs eller for fast. Akkurat hvordan det beskrives er ikke lett, men det skal være mer løs enn fast. Prøv deg litt frem! Øvelse gjør mester når det gjelder denne type bakst. Lykke til! 😊

  • Anita Mikalsen

    Dettevar aldeles nydelig, holder seg fuktig lenge🥰

    • Cecilie,

      Gøy å høre at brødet ble vellykket, Anita! Takk for tilbakemeldingen, og god bakelyst til deg! 🙂

    • Tim

      Enig

  • Esther-Marie Bastrup

    Jeg fikk ikke til denne oppskriften, og har prøvd flere ganger. Brødet hever ikke. Det skal sies at gjærbakst har aldri vært «min greie», og derfor prøvde jeg eltefritt. Jeg har variert både med mengden gjær, temperaturen på vannet , etterhvert ikke kaldt vann men lunkent, og prøvd å sette deigen ved en varmeovn. Det smaker godt, men blitt helt flatt. Deigen har nå stått til heving i 15 timer. Samme resultat

    • Cecilie,

      Hei Esther-Marie! Det var leit å høre at baksten ikke ble vellykket. Det er ikke godt å si akkurat hva som går galt, men det er viktig at deigen verken er for løs eller for fast. Akkurat hvordan det beskrives er ikke lett. Men øvelse gjør mester, og vårt råd er å ikke gi opp! Etter noe prøving og feiling med eltefri baking går det lettere å finne nøyaktig den rette konsistensen. Håper du vil forsøke igjen, lykke til! 😊

    • Birgitta Olsen

      Tørr gjær skal ikke røres i vann, og ikke i nærheten av salt. Deigen skal ikke stå varm, sett den på benken eller på komfyren. Den skal ikke røres under heving (minimum 8 timer), ikke trykkes ned eller ristes på. Når du har helt deigen i formen skal du heller ikke «presse» den ned, bare dytte den lett utover. Og da skal den heller ikke heves varmt. Kan fint stå på benken i 69 minutter. Pass på at du ikke «dunker# borti formen, da kan deigen synke sammen.
      Og sjekk at gjæren ikke har gått ut på dato.
      Prøv igjen 😉

  • Berit

    Bakte det for første gang idag, var veldig sprø og god skorpe, og saftig og godt.

    • Cecilie,

      Så hyggelig at brødet falt i smak, og at baksten ble vellykket, Berit! Takk for tilbakemeldingen, og lykke til med bakingen! 😊

  • Thea

    Hei! Hadde det funket å ta blandingen direkte i brødform og la den heve i ovnen som da automatisk slås på på morgenkvisten. Da kan man ha ferskt brød i det man står opp i stedet for 1,5 time senere. 🙂

    • Cecilie,

      Hei Thea! Det har vi ikke prøvd selv, men det skulle ikke være noe i veien for å forsøke denne metoden. Prøv deg litt frem, og fortell oss gjerne hvordan det gikk. Lykke til! 😊

  • Bente

    Lagde deig til to brød i kveld, spennende å høre om mannen synes de er gode i morgen. Jeg har bakt ti speltbrød til meg selv tidligere i kveld, de er iallefall gode

    • Cecilie,

      Du er litt av en superbaker, Bente! Håper mannen din satte pris på havrebrødene. Takk for tilbakemeldingen, og lykke til med videre bakst! 😊

  • Elisabeth

    Beste hjemmebakte brødet vi har smakt, her i hus😃👏 Fantastisk at man også slipper gjærsmaken, at det er så sprøtt og saftig 🙌 Helt nydelig 🥰Tusen takk!!

    • Cecilie,

      Bedre tilbakemelding kan vi ikke få, Elisabeth! Tusen takk for det, og god bakelyst til deg 😊

  • Marte Lavinia Berggreen

    Wow! Vellykket og enkelt!!! Takk IG farvel til flate tunge brød 😍

    • Cecilie,

      Så koselig å høre at baksten ble vellykket, Marte! Takk skal du ha for tilbakemeldingen, og god fredag videre til deg 😊

  • Ingjerd

    Veldig enkel oppskrift, og brødet ble veldig bra. Jeg skal bake dette brødet flere ganger👍

    • Cecilie,

      Godt å høre, lykke til med bakingen, Ingjerd! 😊

  • Audun

    Hei!

    Jeg fulgte oppskriften og da ble deigen ganske flytende. Det stod en løs deig, så jeg tenkte det var meningen. Siden i andre oppskrifter så har jeg måttet bløtlegge storehavregryn og liknende først før jeg tar opp i melet. Men nå når det har gått 17 timer og den har stått er den fortsatt ganske flytende og det har ikke vært så voldsomt til heving heller. Det lukter også veldig gjær før jeg satte den i ovnen.

    Dere burde beskrive bedre hvordan deigen skal være og kanskje bedre hvordan ingrediensen bør blandes. Klissete deig er bedre begrep kanskje ? Jeg brukte siktet speltmel også brukte jeg grovmalt sammalt hvetemel og hadde oppi til to porsjoner (to brød)

    • Cecilie,

      Hei Audun! Takk for tilbakemeldingen på oppskriften. Det er viktig for å få et vellykket resultat at deigen verken er for løs eller for fast. Akkurat hvordan det beskrives er ikke lett. Men øvelse gjør mester, og vårt råd er å ikke gi opp! Etter noe prøving og feiling med eltefri baking går det lettere å finne nøyaktig den rette konsistensen. Håper du vil forsøke igjen, lykke til! 😊

      • Elisabeth

        Takk for oppskrift som ser helt topp ut! Min mor er ikke så glad i honning i brød, kan jeg sløyfe det eller evt bytte det ut med matolje?

        • Cecilie,

          Hei Elisabeth! Honningen i dette brødet kan du erstatte med noe annet søtt, som sukker, sirup eller lignende. Lykke til med bakingen! 😊

  • Eva

    Dette ble ett smakfullt og godt brød som falt i smak for selv den kresne tenåringen i familien. 😊

    • Cecilie,

      Så hyggelig at hele familien likte brødet, Eva! Det er den beste tilbakemeldingen vi kan få. God bakelyst til dere! 😊

  • Mari

    Dette ble veldig godt (og enkelt)! Brukte siktet og sammalt spelt. Rakk et par varme skiver med brunost til kvelds😊

    • Cecilie,

      Så hyggelig at brødet falt i smak, Mari! Høres nydelig ut med spelt i denne oppskriften. God bakelyst! 😊

  • Eltefri debutant

    Hei! Ovnen min er litt ødelagt, så jeg bør bruke varmluft. Skal jeg justere litt på steketid eller varme da?

    • Cecilie,

      Hei! Det har vi ikke prøvd selv, men det skulle ikke være noe i veien for å bruke varmluft på 180 grader, og redusere steketiden til circa 40 minutter. Lykke til!

  • Marthe

    Kan man droppe honningen?

    • Cecilie,

      Hei Marthe! Det kan du, men for best resultat anbefaler vi at du erstatter den med noe annet søtt, som for eksempel sirup, vanlig sukker eller brunt sukker. Lykke til! 🙂

  • Ruth Elin

    Nettopp bakt dette brødet for første gang. Brukte 1 pk gjær og 1 time fordeling, 1/2 time heving i form før steking. Tilsatte litt linfrø.
    Dette kommer jeg garantert å bake igjen .

    • Cecilie,

      Så hyggelig å høre at brødet falt i smak, og at du fant din egen vri på oppskriften, Ruth Elin! Lykke til når du baker igjen, og god sommer til deg! 🙂

    • Mia Elise Johannessen

      😊👍 . Nydelig brød. Gikk raskt og ryktene ferskt frokost brød. Brukte din oppskrift men tilsatt gresskar.
      kjerner 🍞

  • Stine

    Kan man droppe brødform? Jeg har tidligere bakt brød uten form. Bare trillet de og formet deigen som brød og lagt det på en stekeplate.

    • Cecilie,

      Hei Stine! Denne deigen er såpass løs at vi ikke anbefaler å bake dette brødet uten form. Formen gir også stekeskorpe til brødet. Lykke til med bakingen 🙂

  • Gunn Pia

    Hver gang jeg prøver eltefritt og heving over natten, opplever jeg at de alltid revner og blir veldig deformert. Hvorfor det, montro? Må de eltes mer for hånd? Eller skal det være mer vann slik at deigen er for bløt til å eltes? Men brødene var gode på smak, og jeg syns ideen med lang heving og eltefritt er spennende, så jeg gir ikke opp helt enda😁

    • Cecilie,

      Hei Gunn Pia! Det var leit å høre at baksten ikke blir vellykket. Det er ikke godt å si akkurat hva som går galt, men det er viktig å passe på at deigen ikke hever over 18 timer. Den skal ikke eltes for hånd, bare røres sammen. Og vær nøye med målene slik at du får en passe løs deig. Lykke til med bakingen, vi er enig at du ikke skal gi opp 🙂

  • Ann-Therese

    Hei, har 2 former på mindre enn 2 liter. Kan jeg ikke bare steke deigen fordelt likt i dem? Evt hvor lang steketid får jeg nå tro? 🤗

    • Cecilie,

      Hei Ann-Therese! Det har vi ikke prøvd selv, men. det skulle ikke være noe i veien for å steke i to mindre former. Kort ned noe på steketiden til circa 40 minutter. Lykke til! 🙂

  • Herdis

    Nydeligt

    • Cecilie,

      Herlig å høre at oppskriften falt i smak hos deg, Herdis! Takk for det, og lykke til med bakingen 🙂

  • Liv

    Går det an å bruke denne oppskriften til rundstykker i muffinsformer?

    • Cecilie,

      Hei Liv! Det har vi ikke prøvd selv, men har du et muffinsbrett som tåler 260 grader skulle det ikke være noe i veien for å prøve. Lykke til med bakingen, og fortell oss gjerne hvordan det gikk! 🙂

  • Heidi

    Litt vanskelig å finne 2 liter brødform som tåler 260 grader, og lurer på om en brødform på 1,7 liter holder?

    • Cecilie,

      Det går bra med en form på 1,7 liter, Heidi, lykke til med bakingen! 🙂

      • Heidi

        Tusen takk 🙂

  • Mona Barosen

    Dette var et veldig godt og enkelt brød Skal helt klart lages igjen.

    • Cecilie,

      Så koselig tilbakemelding å få, Mona! Takk skal du ha, og kos deg med brødbakingen fremover! 🙂

  • Maria

    Vi har bakt dette brødet fast i ett år nå til hele familien. Og vi elsker det. Beste oppskriften jeg har funnet. Pleier å variere fritt med forskjellig grovt mel og frø. Men alltid 600 g hvetemel.

    • Cecilie,

      Så hyggelig å høre, Maria! Takk for tilbakemeldingen, og god bakelyst til deg! 🙂

  • Svanhild

    Et nydelig brød, hadde i litt nøtter nydelig.

    • Cecilie,

      Nøtter høres nydelig ut i dette brødet, Svanhild, takk for tipset! 😊

  • Lea

    Veldig godt med noe godt pålegg! Kommer absolutt til å lage dette igjen

    • Cecilie,

      Så hyggelig å høre, Lea! Takk for tilbakemeldingen og lykke til med brødbakingen fremover! 😊

  • Brødbakeren

    Hei, kan deigen legges i formen med en gang eller skal den heves i en større bolle?

    • Cecilie

      Hei Brødbakeren! Vi anbefaler at du lar deigen heve i en bolle med plast over i minst 8 timer på kjøkkenbenken. Deretter har du brøddeigen over i en godt smurt brødform før steking. Grunnen til dette er fordi det ikke er plass til å heve i brødformen. Lykke til! 🙂

      • Brødbakeren

        Takk for svaret!

  • Stine

    Kan man tilsette gresskarkjerner, solsikkefro o.l. i tillegg? Skal man isåfall redusere noe av det andre tørre?

    • Cecilie

      Hei Stine! Ja, tilsett gjerne frø og kjerner i deigen, og du trenger ikke redusere noe av det tørre. Lykke til! 🙂

  • Ingrid

    Lages jevnlig som et billigere og ferskt alternativ til butikkjøpt brød, ganske fornøyd med oppskriften! Brødet smaker deilig. Eneste er at brødet sitter godt fast i brødformen hver gang til tross for at jeg smører det godt med olivenolje før steking. Gjør jeg noe feil, kanskje?

    • cecilie

      Hei Ingrid! Så hyggelig å høre at brødet faller i smak! Du kan enten forsøke å strø formen med litt mel etter at den er smurt, eller legge en strimmel med bakepapir i formen neste gang du baker. Lykke til! 🙂

    • Geir

      Jeg fikk brødform i silikon, de er absolutt å anbefale. Fungerte bra på denne oppskriften også 👍

    • David

      Hadde samme problem men fant ut at det er mye lettere å få de ut av formene om man venter 10 minutter etter de er ute av ovnen

  • Vigdis

    Skal prøves ja.

    • cecilie

      Hei Vigdis! Så hyggelig å høre at oppskriften frister! Lykke til med brødbakingen, fortell oss gjerne hvordan det gikk! 🙂

  • Ingvild

    Smaker gjær

    • Cecilie

      Hei Ingvild! Det var leit å høre at brødet smakte gjær. Det kan ta litt trening å få til eltefri bakst, så vi håper du ikke gir opp, men vil prøve igjen! Anbefaler deg å følge oppskriften nøye, og bruke kun 1 ts tørrgjær og sørge for at deigen hever i minst 8 timer. Det er viktig for å få et vellykket resultat. Hever du deigen for lenge (over 18 timer) risikerer du at gjæren dør, og at brødet ikke hever i det hele tatt. Lykke til! 🙂

  • Gudrunn Hestehov

    Nam nam nam, barnebarna likte det veldig godt!

    • Anne Cathrine

      Så hyggelig å høre at brødet falt i smak, Gudrunn 😊

  • Cecilie Kristiansen

    Jeg fire doblet oppskriften. Men stemmer det at det skal være 4 små skjer med gjær?

    • Anne Cathrine

      Beklager sent svar, Cecilie – det ser ut som kommentaren din har blitt glemt!
      Håper du fant ut av det, men ja, det er svært lite gjær som skal til når man baker eltefritt. Den lange hevetiden gjør mesteparten av jobben og bidrar til veldig god smak 😊