- Det beste kostholdet er diettfritt

En ny norsk studie viser at små og enkle grep i kostholdet reduserer kolesterolet betraktelig, som gir redusert risiko for hjerte- og karsykdommer. Funnet bekrefter dermed at man fint kan leve og spise som normalt, uten sære dietter, og likevel gjøre noe bra for kroppen sin.

En ny norsk studie viser at små og enkle grep i kostholdet reduserer kolesterolet betraktelig, som gir redusert risiko for hjerte- og karsykdommer. Funnet bekrefter dermed at man fint kan leve og spise som normalt, uten sære dietter, og likevel gjøre noe bra for kroppen sin.

Det er forskere ved Universitet i Oslo og Høgskolen i Oslo og Akershus gjennomførte som står bak studien. I åtte uker ble 99 testpersoner ble delt i to grupper hvor én spise hverdagsprodukter med mettet fett, mens eksperimentgruppen fikk tilsvarende produkter som er rike på umettet fett fra Vita hjertego´.

- Vi byttet kun ut drøyt ti, vanlige hverdagsprodukter med mettet fett med tilsvarende produkter rike på umettet fett. Utover dette fikk testpersonene spise akkurat det de ville, trene som vanlig og ikke gjøre noen spesielle endinger med kosthold eller livstil. Resultatene er slående, hvor gruppen som byttet ut mettet fett med umettet fett reduserte kolesterolet med elleve prosent. Det tilsvarer en 27% reduksjon i risiko for hjerte- og karsykdommer, sier 1. amanuensis Stine Marie Ulven ved Høgskolen i Oslo og Akershus som utførte studien sammen med professor Kirsten Holven ved Universitet i Oslo.

Små grep gir stor forskjell
Den nye studien bekrefter de nasjonale kostholdsrådene, og viser at små grep som lar deg beholde dine matvaner, kan gi en stor helsegevinst.

-- Veien til et sunt og godt kosthold trenger ikke være sære dietter, med en lang nei-liste. Jeg tror det bare forvirrer folk når de hele tiden får ulike råd om hva som er sunt og usunt. Kompliserte dietter virker helt sikkert for noen, men for folk flest må det være enkelt å leve sunt i hverdagen, og uten at det går på bekostning av gode matopplevelser, sier direktør for helse og ernæring i Mills DA, Linda Granlund.

Kostrådbaserte produkter
Da Mills DA lanserte Vita hjertego’ på 90-tallet, var det vitenskapelig dokumentert at å bytte mettet med umettet fett hadde en forebyggende effekt med tanke på det dårlige kolesterolet. Den nye studien dokumenterer at produkter som utvikles i tråd med disse anbefalingene gir effekt på helsa.

-- Jeg tror at mange blir nokså lettet når de får høre at de med enkle grep kan spise seg til en bedre hjertehelse. Spis vanlig hverdagsmat, men velg produkter rike på umettet fett fremfor mettet fett, helt i tråd med kostholdsanbefalingene, sier Granlund.

For mer informasjon, kontakt:
Høgskolen i Oslo og Akershus, 1.amanuensis Stine Marie Ulven, mob: 990 16 974
Universitetet i Oslo, Professor Kirsten Holven, mob: 970 28 692
Mills DA, direktør helse og ernæring Linda Granlund, mob: 990 19 418

Fakta om studien

  • Forskere ved Universitetet i Oslo og Høgskolen i Akershus har sett på effekten av å bytte ut hverdagsprodukter med mye mettet fett med produkter rike på umettet fett.
  • 99 personer med litt forhøyet kolesterol (>3.5 mmol/L) deltok i studien, som gikk over åtte uker.
  • Mens den ene gruppen spiste produkter utviklet i tråd med myndighetene sine kostholdsanbefalinger (Vita hjertego’), fikk den andre tilsvarende produkter med ulik fettsammensetning (de mest solgte produktene i hver kategori, ihht ACNielsen).
  • Studien viste en reduksjon på 9% i totalkolesterol i gruppen som spiste produkter med umettet fett, og en reduksjon i LDL-kolestrol på 11%.
  • Dette tilsvarer over 25% redusert risiko for hjerte- og karsykdommer.

Lignende nyheter

Dette er nyvinningene fra Mills i 2016

16.02.16
Melange med smak av smør, en enda sunnere kaviar og kalde sauser fra Sverige er blant nyhetene fra Mills som lanseres under årets første produktslipp i dagligvarehandelen

– Foreldrenes bekymringer er blitt et samfunnsproblem

19.11.15
2 av 3 mødre er bekymret for at barna skal utvikle et usunt eller anstrengt forhold til mat og kropp. Over halvparten av fedrene bekymrer seg også. Det viser en ny undersøkelse gjennomført av Respons Analyse. 543 foreldre med barn under 18 år har svart på den ferske undersøkelsen, som også viser at foreldre og venner er de aller sterkeste påvirkerne i barnas liv når det gjelder matholdninger

Delikat lanserer Eggesalat

14.09.15
Ny påleggsalat kommer nå i butikkene 15. september. Delikat Eggesalat er laget med egg fra norske høner, Mills majones og knasende gressløk.

– Nå trenger vi matro!

27.05.15
Det går knapt en dag uten at vi blir bombardert med diett-tips og motstridende kostholdsråd fra blogger, medieoppslag og nær omgangskrets. Nå er 8 av 10 nordmenn lei av forvirringen, viser en ny undersøkelse. – Det er på tide å ta matroen tilbake, sier Mills-sjefen.

Coleslaw til folket

06.02.15
Pulled pork har vært en av de største it-trendene på matfronten det siste året. Ett av tilbehørene som ofte går hånd i hanske med denne retten er coleslaw, og derfor lanserer nå Delikat sin egen coleslaw i dagligvarehyllen. Delikat coleslaw er stappfull av fristende råvarer, og smaken er syrlig og fin slik den opprinnelig skal være.

Trendy med bulgur og byggryn

06.02.15
I følge Norsk Spisefakta har gryn, korn og bønner blitt en svært populær råvare blant nordmenn og er for tiden i sterk vekst. Derfor vil du nå i februar finne tilbehørsnyhetene Delikat Byggryn og Delikat Bulgur i butikkhyllene. Disse passer perfekt til kylling, fisk og kjøtt, og er et spennende alternativ til den klassiske poteten og risen.