– Foreldrenes bekymringer er blitt et samfunnsproblem

2 av 3 mødre er bekymret for at barna skal utvikle et usunt eller anstrengt forhold til mat og kropp. Over halvparten av fedrene bekymrer seg også. Det viser en ny undersøkelse gjennomført av Respons Analyse. 543 foreldre med barn under 18 år har svart på den ferske undersøkelsen, som også viser at foreldre og venner er de aller sterkeste påvirkerne i barnas liv når det gjelder matholdninger

2 av 3 mødre er bekymret for at barna skal utvikle et usunt eller anstrengt forhold til mat og kropp. Over halvparten av fedrene bekymrer seg også.

Det viser en ny undersøkelse gjennomført av Respons Analyse. 543 foreldre med barn under 18 år har svart på den ferske undersøkelsen, som også viser at foreldre og venner er de aller sterkeste påvirkerne i barnas liv når det gjelder holdninger til mat, kropp og selvbilde.

– Når så mange foreldre bekymrer seg for barnas forhold til mat og kropp, er det blitt et samfunnsproblem. Vi kan ikke isolere barna våre fra diett-tips og motstridende kostholdsråd fra blogger, medieoppslag og reklame. Men som barnas rollemodell nummer én, kan vi la dem beholde sin medfødte matro så lenge som mulig, gjennom å unngå å snakke negativt om mat, kalorier og slanking i hjemmet, sier klinisk ernæringsfysiolog Marte Gjeitung Byfuglien i Mills DA.

– Gi barna matro
I vår startet Mills initiativet «Matro», et ambisiøst og langsiktig prosjekt hvis mål er at folk flest skal få et godt og avslappet forhold til mat igjen. Denne gangen setter Mills søkelyset på barnas matro.

– De fleste barn har et enkelt forhold til mat; det handler om å være sulten eller mett, om å like eller ikke like. For voksne er mat gjerne mye mer komplisert. Da er det ikke rart at vi bekymrer oss for den verden barna våre vokser opp i, og hvordan samfunnet vil påvirke også dem, sier Gjeitung Byfuglien.

Undersøkelsen viser også at 1 av 3 foreldre, og flere mødre enn fedre, snakker negativt om mat, slanking og kropp mens barna hører på. Gjeitung Byfuglien synes tallet er høyt, men tror ikke foreldrene er bevisst dette.

– Foreldre glemmer gjerne at barn får med seg mye av det som blir sagt i et rom, og bruker tid på å tolke det de hører, uten at de alltid forstår helheten. Hører de at mor er på slankekur og er misfornøyd med egen kropp, så har det en smitteeffekt, sier hun.

Fortsetter samarbeidet med Villa Sult
For å sette ”matro” på dagsorden nok en gang, har Mills blant annet laget en film som understreker hvor ukomplisert barns forhold til mat egentlig er, sammenlignet med de voksnes.

Psykiater Finn Skårderud, som siden i vår har samarbeidet med Mills for å fremme matro i landet, tror og håper filmen med sitt enkle budskap kan få flere foreldre til å stoppe opp og tenke litt over sitt eget matspråk rundt barna, og hvor stor innflytelse vi har på deres fremtidige forhold til mat og kropp.

Sammen med Marte Gjeitung Byfuglien i Mills har han og kolleger ved Villa Sult laget et sett med enkle tips til foreldre, som kan bidra til å la barna beholde matroen lengst mulig.

Her er deres viktigste tips:

  1. Vær en pådriver for at barnet får et godt forhold til mat. Foreldre bør praktisere og vise at de selv har et avslappet forhold til mat.
  2. Dersom man selv har et anstrengt forhold til mat, så forsøk å finne andre arenaer å leve ut dette, når barna ikke er tilstede.
  3. Unngå å snakke negativt om mat, slanking og kropp når barna hører på. De plukker opp mer enn man tror, og påvirkes av det de hører.
  4. Vis barna matglede ved å ha faste måltider når det er mulig, og vis at måltidet kan gi rom for gode samtaler, fellesskap, ro og trivsel.
  5. Fokuser mer på måltidet og trivselen knyttet til det, enn på maten og ingrediensene.
  6. Ikke snakk om ja- og nei-mat. Vis barna at all mat er tillatt, men i ulike porsjoner og til ulike tider. Sett rammene selv for hva som er hverdagsmat og hva som er festmat.
  7. Snakk med barna om opprinnelse, matkultur og smaker, fremfor kalorier, fett og nei-mat.
  8. Unngå uttrykk som definerer barnet via utseende, og som sammenligner deres utseende og fasong med andre.
  9. Til slutt: Stol på at det du gjør stort sett fungerer. Du kommer langt med sunn fornuft.


Klikk på linkene under for mer informasjon

Matrofilmen på Facebook
Matrofilmen på Youtube

For mer informasjon:
Marte Gjeitung Byfuglien, klinisk ernærigsfysiolog, Mills DA, tel. 996 93 596
Øyvind Vederhus, kommunikasjonssjef i Mills DA, tel. 951 37 950


Lignende nyheter

Dette er nyvinningene fra Mills i 2016

16.02.16
Melange med smak av smør, en enda sunnere kaviar og kalde sauser fra Sverige er blant nyhetene fra Mills som lanseres under årets første produktslipp i dagligvarehandelen

Delikat lanserer Eggesalat

14.09.15
Ny påleggsalat kommer nå i butikkene 15. september. Delikat Eggesalat er laget med egg fra norske høner, Mills majones og knasende gressløk.

– Nå trenger vi matro!

27.05.15
Det går knapt en dag uten at vi blir bombardert med diett-tips og motstridende kostholdsråd fra blogger, medieoppslag og nær omgangskrets. Nå er 8 av 10 nordmenn lei av forvirringen, viser en ny undersøkelse. – Det er på tide å ta matroen tilbake, sier Mills-sjefen.

- Det beste kostholdet er diettfritt

11.05.15
En ny norsk studie viser at små og enkle grep i kostholdet reduserer kolesterolet betraktelig, som gir redusert risiko for hjerte- og karsykdommer. Funnet bekrefter dermed at man fint kan leve og spise som normalt, uten sære dietter, og likevel gjøre noe bra for kroppen sin.

Coleslaw til folket

06.02.15
Pulled pork har vært en av de største it-trendene på matfronten det siste året. Ett av tilbehørene som ofte går hånd i hanske med denne retten er coleslaw, og derfor lanserer nå Delikat sin egen coleslaw i dagligvarehyllen. Delikat coleslaw er stappfull av fristende råvarer, og smaken er syrlig og fin slik den opprinnelig skal være.

Trendy med bulgur og byggryn

06.02.15
I følge Norsk Spisefakta har gryn, korn og bønner blitt en svært populær råvare blant nordmenn og er for tiden i sterk vekst. Derfor vil du nå i februar finne tilbehørsnyhetene Delikat Byggryn og Delikat Bulgur i butikkhyllene. Disse passer perfekt til kylling, fisk og kjøtt, og er et spennende alternativ til den klassiske poteten og risen.