Wok-pannen er det vanligste kjøkkenredskapet i Kina og brukes i de fleste wok-oppskrifter. Maten som lages i wokpannen skal vendes raskt rundt, med kort tilberedningstid og sterk varme. Den korte steketiden bevarer vitaminer, mineraler, fibre, farge og smak i matvarene.

Her får du tipsene som gir deg perfekt wok

  1. Varm opp wokpannen på full styrke i 2-3 minutter før du tilsetter olje. Da vil oljen spre seg lettere og ingrediensene vil ikke sette seg fast i pannen. Du kan fint bruke en vanlig stekepanne om du ikke har wokpanne.
  2. Bruk en smaksnøytral olje som tåler steking på høy varme. Vita hjertego’ Optimal er velegnet til all matlaging, også til steking på høy varme. Vil du vite mer om hva du bør se etter når du skal velge matolje? Få gode tips her.
  3. Smaksett gjerne woken med andre oljer, for eksempel sesamolje. Disse tilsettes til mot slutten.
  4. Pass på at pannen ikke er fylt til randen med ingredienser, da er det større fare for at råvarene blir kokt og ikke stekt.
  5. Stek kjøttet og fisken først, og legg de til side mens du steker grønnsakene.
  6. Stek grønnsakene i en rekkefølge der grønnsakene som trenger lengst steketid tilsettes først. Prøv å kutte grønnsakene i like store biter, og begrens gjerne antall grønnsaker. Bruker du mange typer av grønnsaker, blir det vanskeligere å sørge for at samtlige er stekt riktig.
    1. Begynn med å frese hvitløk og chili, dersom dette er i oppskriften. Det gir fin smak til resten av grønnsakene.
    2. Tilsett deretter grønnsaker som trenger lengre steketid, f.eks. gulrot og brokkoli.
    3. Ha deretter i mykere grønnsaker som squash, sukkererter, minimais og sopp.
    4. Til slutt har du i mye grønnsaker som kål, salat og urter eller spirer.
  7. Grønnsakene skal fremdeles være sprø i konsistensen ved servering, så pass på at du ikke steker dem for lenge.
  8. Ha til slutt kjøttet eller fisken tilbake i pannen, sammen med eventuelle woksauser, og gi woken en rask oppvarming før servering.

Wok med kylling

Du trenger:

400 gram kyllingbryst

2 ss Vita hjertego’ Optimal

1 løk

1 rød paprika

1 dl østerssaus

 

Slik gjør du:

Del opp kyllingen i tynne skiver. Varm opp en wokpanne eller stekepanne på høy varme og ha i Vita hjertego’ Optimal.

Ha i kyllingbitene og stek i 3-4 minutter, eller til kyllingen er gjennomstekt. Ta kyllingen ut av pannen.

Del løk og paprika i strimler og fres i 3-4 minutter. Tilsett kyllingen og sausen, og fres i ytterligere 2 minutter til woken er gjennomvarm.

Server gjerne woken med fullkornsris som tilbehør.

Wok med svinekjøtt

Du trenger:

400 gram svinekjøtt

2 ss Vita hjertego’ Optimal

200 gram squash

400 gram babymais

230 gram sweet & sour woksaus

 

Slik gjør du:

Del svinefileten i strimler.

Varm opp en wokpanne eller stekepanne på høy varme og ha i Vita hjertego’ Optimal.

Stek svinefileten til den er gjennomstekt og ta den ut av pannen.

Del squash i skiver og babymais i biter, og stek dem i 3-4 minutter. Tilsett svinefileten og woksausen, og fres i ytterligere 2 minutter til woken er gjennomvarm.

Server gjerne woken med fullkornsris som tilbehør.

Vegetarwok

Du trenger:

200 gram sopp

0.5 chili

2 ss Vita hjertego’ Optimal

200 gram wok-blanding

230 gram chop suey woksaus

 

Slik gjør du:

Del soppen i medium store biter og finhakk chilien.

Ha Vita hjertego’ Optimal i en stekpanne og varm opp på sterk varme.

Tilsett sopp og chili og stek i 3 minutter. Tilsett wokblandingen i stekepannen og stek i ytterligere 3 minutter. Tilsett sausen og stek videre i 2 minutter til woken er gjennomvarm.

Server gjerne woken med fullkornsris som tilbehør.