Hva er kolesterol?

Kolesterol er en type fettstoff. Faktisk er det er livsviktig for flere av kroppens funksjoner. Kroppen lager selv det kolesterolet den trenger, og vi behøver ikke tilførsel fra maten. Det som påvirker kolesterolnivået i blodet vårt mest er mengden mettet fett i kosten, og det anbefales derfor at vi spiser mindre av mat som inneholder mye mettet fett. Tar du hensyn til inntaket ditt av mettet fett, tar du vare på hjertet ditt.

To typer kolesterol

Man kan dele kolesterol inn i to: LDL og HDL.

  • LDL-kolesterolet blir ofte kalt «det farlige kolesterolet». Dette er fordi LDL-kolesterolet fører til avleiringer på innsiden av blodårene, noe som øker risikoen for åreforkalkninger.
  • HDL-kolesterol blir gjerne kalt «det gode kolesterolet». Dette er fordi det frakter fettstoffer tilbake til leveren hvor det skilles ut som galle. Det er altså positivt å ha et høyt nivå av HDL-kolesterol, fordi det virker beskyttende mot hjerte- og karsykdom.

Hva fører til økt kolesterol?

Kroppen produserer mesteparten av kolesterolet selv (<80%). Vi er avhengig av å produsere kolesterol når vi spiser fett, for at fettet skal bli transportert rundt i kroppen. Kroppen vår produserer mer kolesterol etter inntak av mettet fett enn etter inntak av umettet fett. Mat som inneholder mettet fett er blant annet:

  • fete meieriprodukter som meierismør, H-melk, rømme og fløte
  • kjøtt med mye synlig fett samt oppmalte kjøttprodukter som kjøttdeig, farse og pølser.

Det er mengden mettet fett i kosten som påvirker kolesterolnivået i blodet vårt mest, og det anbefales derfor at vi reduserer inntaket av mat med mye mettet fett.

I tillegg til fettinnhold i maten, er det noen matvarer som naturlig inneholder kolesterol, slik som egg og skalldyr, men disse påvirker ikke kolesterolet i så stor grad. Det er kun personer med høyt kolesterol som må være forsiktig med inntaket av disse matvarene.

Med Vita hjertego’ Proaktiv kan du redusere kolesterolet med 7-10 % i løpet av 2-3 uker

Hva er gjennomsnittlig kolesterolverdi i Norge?

Hos den voksne delen av den norske befolkningen ligger gjennomsnittet på ca. 5,8 mmol/l. Siden anbefalt nivå er 5 mmol/l eller lavere, er det en stor del av den voksne norske befolkning som har behov for å redusere kolesterolnivået.

Når du måler kolesterolet hos legen får du oppgitt dette som totalkolesterol, som er summen av alle typene kolesterol. Det er viktig å vite verdiene dine av både totalkolesterol, LDL og HDL-kolesterol.

Hva er anbefalte kolesterolverdier?

 

Anbefalt verdi (mmol/l)

Totalkolesterol

  5 eller lavere

LDL-kolestrol (det dårlige)

 3 eller lavere

HDL-kolestrol (det gode)

Høyere enn 1 for menn
Høyere enn 1,3 for kvinner*

*Kvinner har generelt høyere HDL- kolesterol.

 

Hvorfor er høye kolesterolverdier farlige?

Høyt kolesterolnivå i blodet er en av de viktigste risikofaktorene til avleiring av fett i blodåreveggen som igjen øker risikoen for hjerte- og karsykdommer. Hvor høyt kolesterolet er avhenger både av gener, arv og maten vi spiser.

Hva er symptomene?

Du får ingen symptomer på at kolesterolet ditt er høyt. Det er derfor viktig å sjekke kolesterolet når du er hos legen, slik at du vet om det er innenfor det anbefalte verdiområdet.